REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (8 noiembrie 2018)

Sistemul de medicină de urgență are nevoie de reformare imediată

Problemele și carențele în activitatea Serviciului de asistență medicală urgentă au fost discutate în cadrul unei ședințe convocată de prim-ministrul Pavel Filip cu participarea responsabililor de profil. Premierul a menționat că o analiză preliminară a sistemului medicinii de urgență, făcută de ministerul sănătății a scos la iveală mai multe deficiențe: un sistem de intervenție defectuos, o organigramă stufoasă cu prea mulți șefi și o utilizare ineficientă a resurselor disponibile. Filip a cerut ministerului de profil să elaboreze în decurs de două săptămîni un concept al reformei serviciului de Urgență.

 

Un Forum de afaceri moldo-rus se desfășoară la Chișinău

Un Forum de afaceri moldo-rus a început miercuri, 7 noiembrie, la Chișinău, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) a R. Moldova. „ CCI are semnate 25 de acorduri de colaborare cu camere de comerț și industrie din Rusia, la nivel național și regional”, a declarat Mihai Bîlba, vicepreședintele CCI. El a subliniat că Rusia este unul din principalii parteneri ai R. Moldova. Vicepreședintele CCI a anunțat că în cadrul Forumului, care va dura două zile, 7-8 noiembrie, vor fi organizate întrevederi bilaterale, unde antreprenorii vor avea posibilitatea să stabilească relaţii de afaceri şi parteneriat cu agenţii economici din regiunea Sverdlovsk, Federația Rusă. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, exporturile de mărfuri moldovenești pe piața rusă s-au redus dramatic, după ratificarea de către Parlamentul R. Moldova, în iulie 2014, a Acordului de Asociere cu UE. În Republica Moldova sînt înregistrate 995 de întreprinderi cu capital rusesc sau mixt, cu investiții de un miliard 105 milioane de lei.

 

Peste 80 de grădinițe din capitală vor fi dotate cu mobilier nou

Peste 80 de grădinițe din capitală vor fi dotate cu mobilier nou pînă la finele acestui an. O dispoziție în acest sens a fost semnată de primarul general interimar, Ruslan Codreanu. Potrivit Primăriei municipiului Chișinău, în acest scop, din bugetul municipal au fost alocate 4,3 milioane de lei. Pentru instituțiile din sectoarele Buiucani, Centru, Ciocana și Rîșcani va fi achiziționat mobilier pentru grupele preșcolare. Este vorba de paturi, mese, scaune și dulapuri noi. În același timp, pentru 18 grădinițe din sectorul Botanica, municipalitatea va aloca 2,6 milioane de lei pentru reparația capitală a acoperișurilor. În municipiul Chișinău activează circa 160 de instituţii de învăţămînt preşcolar.

 

14 mii de persoane au beneficiat de asistenţă SMURD de la lansarea serviciului

Aproape 14 mii de oameni au beneficiat de asistență calificată odată cu apariția în 2014 în R. Moldova a Serviciului Mobil de Reanimare și Descarcerare (SMURD). Șeful Serviciului de presă al inspectoratului nominalizat, Liliana Puşcaşu, a specificat că de la lansarea SMURD, echipajele de medici și paramedici au efectuat 17 misiuni internaționale, unde zeci de oameni au primit îngrijiri calificate și au fost aduși acasă după ce au suportat accidente de muncă sau de circulație în alte țări. De asemenea, în cadrul Centrului de Formare în România au fost pregătiți 106 paramedici care activează în două regiuni din țara noastră: Bălți și Cahul.

 

O companie ungară a oferit medicamente de peste 2 mln de lei unui azil de bătrîni din Chișinău

Beneficiarii Centrului de plasament pentru persoane vîrstnice și persoane cu dizabilități din Chișinău au primit în dar de la o companie farmaceutică ungară un lot de medicamente destinate pentru tratamentul hipertensiunii arteriale şi osteoporozei. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, lotul de medicamente în valoare de peste 2.600.000 de lei a fost oferit astăzi în cadrul unui eveniment public. „Este un model de implicare pentru îmbunătățirea calității serviciilor medicale pentru persoanele defavorizate, persoanele aflate în plasament instituțional”, a menţionat secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlca.

 

Premierul s-a întîlnit cu noul șef al Oficiului CE în R. Moldova

Prim-ministrul Pavel Filip a avut o întrevedere cu noul șef al Oficiului Consiliului Europei în R. Moldova, William Massolin. „Aveți toată deschiderea Guvernului. Probleme pot fi soluționate doar în cadrul unui dialog deschis și constructiv. Orice problemă va fi analizată, dezbătută, pentru identificarea soluției optime”, a spus Filip în cadrul întrevederii. El a apreciat în mod special expertiza oferită de Consiliul Europei, care este una valoroasă şi indispensabilă eforturilor de implementare a reformelor interne. Totodată premierul a evidențiat și rolul important al Planului de Acțiuni al CoE pentru R. Moldova pentru anii 2017-2020.