REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (8 august 2019)

ANSA a iniţiat controale ale alimentelor în instituţiile de învăţămînt

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a întreprins un şir de măsuri de prevenire a livrării produselor alimentare neconforme la instituțiile de învățămînt general din ţară. Astfel, ANSA a iniţiat controale la instituţiile de învăţămînt din municipiul Chişinău, precum şi din alte localităţi ale ţării. În mod special, inspectorii subdiviziunilor din teritoriu ale instituției verifică procesul de recepționare, respectarea perioadelor de expirare și condițiilor de păstrare a produselor. Concomitent, la punctele de control sanitar-veterinar de la frontieră sînt supuse unui control mai minuțios loturile de produse alimentare importate. ANSA s-a autosesizat, în urma semnalelor parvenite, la începutul săptămînii curente, la Preşedinţia RepubliciiMoldova, privind livrarea la o grădiniţă din capitală a unui lot de produse alterate. 

 

Doi vameşi din sudul ţării au fost reţinuţi de SPIA

Doi inspectori vamali ai Biroului Vamal Sud au fost reținuți, la 6 august curent, de către procurorii din cadrul Procuraturii Cahul și ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție (SPIA) al Ministerului Afacerilor Interne, fiind bănuiți de implicare într-un dosar de contrabandă cu țigări. Potrivit datelor SPIA, cauza penală a fost pornită ca urmare a stabilirii de către Direcția Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) din România a existenței unui grup infracțional organizat, specializat pe introducerea și valorificarea pe teritoriul României în mod ilegal a unor cantități importante de produse de tutun. 

 

În premieră, ponderea creditelor oferite persoanelor fizice a depășit cota de 40 la sută din total

Ponderea creditelor oferite persoanelor fizice de către întreg sistemul financiar, în trimestrul doi al anului 2019, pentru prima dată a depășit cota de 40 la sută din total credite, cea ce este de trei ori mai mult decît acum 10 ani, scrie pe blogul său economistul Veaceslav Ioniță. Astfel, potrivit datelor oficiale, în anul 2010, ponderea împrumuturilor contractate de populație era de 14,2 la sută, iar în următorii cinci ani a urcat la 21,7 la sută. Totodată, din anul 2017 pînă în iunie 2019 a crescut vertiginos, de la 32,3 la sută la 40,4 la sută.

 

Euro și dolarul se vor ieftini

Euro și dolarul se vor ieftini, joi, 8 august, potrivit ratelor oficiale de schimb valutar afișate de Banca Națională a Moldovei. Astfel, euro va costa 19 lei și 90 de bani, cu 10 bani mai puțin decît în ziua precedentă. Dolarul va pierde cinci bani și se va opri la nivelul de 17 lei și 80 de bani. Mai ieftin va fi și leul românesc. Acesta se va deprecia cu doi bani și va costa 4 lei și 20 de bani. Pe de altă parte, hrivna ucraineană se va scumpi cu un ban și va avea o valoare de 70 de bani. Rubla rusească își va păstra prețul de 27 de bani.

 

Republica Moldova va putea opera zboruri directe spre Elveția

Cabinetul de miniștri a aprobat Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Consiliul Federal Elvețian privind serviciile aeriene, semnat la Berna la 4 aprilie 2019. Documentul are un caracter universal și urmează să stabilească pentru prima dată relații de cooperare în domeniul transporturilor aeriene dintre ambele state. De asemenea, în acord se stabilesc principiile de reglementare a funcționării serviciilor aeriene bilaterale, cuprinzînd norme privind securitatea aviației, taxe și certificate de navigabilitate și competență.

 

Socialiștii vor insista pe semnarea unui acord politic între PSRM și Blocul ACUM

Socialiștii vor insista pe semnarea unui acord politic între PSRM și Blocul ACUM. În acesta, „vor fi trasate clar obiectivele politicii interne și externe ale țării, pentru a exclude situațiile care expun unor riscuri majore întregul proces de guvernare”. Anunțul a fost făcut de liderul fracțiunii parlamentare a PSRM, deputatul Vlad Batrîncea. Deputații PSRM și cei din Blocul ACUM au semnat, la 8 iunie anul curent, o înțelegere politică temporară „în vederea dezoligarhizării și readucerii statului Republica Moldova în albia constituționalității”.