REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (8 aprilie 2019)

Creştinii ortodocşi de rit vechi au sărbătorit Buna Vestire

Creştinii ortodocşi de stil vechi au sărbătorit duminică, 7 aprilie, Buna Vestire, cunoscută în popor şi sub numele de Blagoveştenie. Sărbătoarea este marcată de calendarul creştin pe data de 7 aprilie a fiecărui an şi este dedicată Maicii Domnului. Este o sărbătoare cu dată fixă, de la care încep să se numere cele nouă luni, pînă la Crăciun, cînd Maria l-a născut pe Iisus. În această zi, Sfîntul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că ea a fost cea aleasă de către Dumnezeu să dea naştere Mîntuitorului Hristos. De Buna Vestire este dezlegare la peşte, iar tradiţia spune că acela care gustă peşte în această sărbătoare se va simţi tot anul precum peştele în apă.

 

Un tip de păianjen periculos a fost identificat în stînga Nistrului

Serviciile ecologice din stînga Nistrului au anunţat că în regiune a fost identificat păianjenul numit „cu sacul galben”, care face parte din zece cele mai otrăvitoare specii de păianjen din lume. Potrivit ecologiştilor, actualele condiţii de schimbări climatice, care provoacă vreme tot mai caldă şi uscată, au condus la faptul că în regiune apar insecte care nu sînt caracteristice acestei zone geografice. Conform specialiştilor, înţepătura unui Cheiracanthium punctorium poate provoca necroze ale ţesuturilor, greaţă, vomă, stare de rău şi febră.

 

România va oferi echipament pentru spitalul din Comrat

Spitalul din Comrat va fi dotat cu echipament necesar din bani oferiți de statul român. Anunțul a fost făcut de ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță, în timpul vizitei sale recente la Comrat. Potrivit diplomatului, spitalul va fi dotat cu echipament medical în valoare de peste 250 mii de euro, printr-un program finanțat de Agenția Română de Dezvoltare RoAid. Ambasadorul României la Chişinău a declarat că "R. Moldova a fost și va rămîne o prioritate de prim rang a politicii externe a Executivului de la București".

 

În următoarea săptămînă se aşteaptă vreme caldă şi ploi

În următoarele zile vremea nu va suferi schimbări esenţiale şi se va menţine în jur de 18 grade. Totodată, săptămîna curentă ar putea aduce ploile mult aşteptate, care vor cădea izolat în toate regiunile ţării. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), luni va fi mai cald, în zona de sud mercurul termometrelor ridicîndu-se pînă la 20 de grade, ziua. Noaptea se aşteaptă pînă la 6-8 grade Celsius. Această săptămînă ar putea aduce ploile mult aşteptate de agricultori. „Deocamdată, nu putem vorbi de secetă, iar nivelul de umiditate în sol este adecvat pentru desfăşurarea lucrărilor agricole. Totuşi, de ploi este nevoie pentru că situaţia se poate schimba în detrimentul fermierilor”, a precizat, Marin Grama, consultant superior la Ministerul agriculturii.

 

BNM facilitează accesul agenților economici la finanțarea bancară

Băncile vor avea posibilitatea să aloce mai multe fonduri pentru finanțarea proiectelor agenților economici prin credite bancare, concomitent încadrîndu-se în limitele reglementate. Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a aprobat un nou regulament cu privire la expunerile mari, precum și modificări la Regulamentul privind tranzacțiile băncilor cu persoanele afiliate. Deciziile au fost luate cu scopul de a facilita accesul sectorului real la finanțare din partea băncilor licențiate.

 

Polițiștii de patrulare pe biciclete și-au reluat activitatea

Polițiștii de patrulare pe biciclete și-au reluat activitatea. Aceștia vor fi prezenți în zonele pietonale, de agrement și odihnă din municipiul Chișinău. Șeful Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pînzari, a anunțat că odată cu creșterea temperaturilor, începînd cu acest weekend, polițiștii pe biciclete reiau patrulare în parcurile din capitală. Serviciului de patrulare pe biciclete al Poliției a fost lansat acum doi ani cu suportul Ambasadei SUA la Chișinău.