REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (7 noiembrie 2018)

Circa 110 persoane au sesizat CNA privind acte de corupție din instituțiile de învățămînt

Circa 110 sesizări privind actele de corupție din instituțiile de învățămînt au fost depuse la Centrul Național Anticorupție (CNA) în nouă luni ale anului curent. Anunțul a fost făcut miercuri, 7 noiembrie, de către șeful CNA, Bogdan Zumbreanu, în cadrul unor audieri desfășurate la ședința Comisiei parlamentare securitate națională. Conducerea CNA a specificat că, potrivit datelor unui sondaj de opinie, suma plăților ilegale din instituțiile de învățămînt s-ar fi dublat. Șeful CNA a menționat că, potrivit constatărilor, cei care refuză să achite taxele informale sînt marginalizați, supuși presiunilor şi hărţuirii de către profesori sau alţi părinţi. Conform datelor CNA, în nouă luni ale anului curent, peste 60 de cadre didactice au ajuns în vizorul ofițerilor anticorupție.

 

În UTA Găgăuzia a fost inaugurat primul complex turistic

Primul complex turistic în stil găgăuz din R. Moldova a fost inaugurat în satul Congaz, raionul Comrat. Pe lîngă cele patru case tradiționale țărănești, cu pereți de lut și acoperiș din stuf, complexul etno-turistic „Gagauz Sofrasi” mai dispune de un muzeu, o cramă, un restaurant cu terasă în stil național, un mini-hotel, precum și o sală de festivități. Pentru dezvoltarea și promovarea acestui complex, proprietara a beneficiat de consiliere și de un grant în valoare de 18.500 euro din partea Uniunii Europene, prin programul SARD , implementat de PNUD.

 

Zeci de morminte au fost vandalizate într-un cimitir din Cahul

Mai multe morminte din cimitirul nou din oraşul Cahul au fost profanate. Incidentul a avut loc în noaptea de marți spre miercuri, 7 noiembrie. Monumentele funerare au fost doborîte la pămînt de persoane necunoscute. Poliţia a fost anunţată despre acest caz de către un locuitor al oraşului, după ce a observat că în jur de 17 monumente din cimitir erau vandalizate. Pentru profanarea mormintelor, legea prevede o amendă de pînă la 42.000 de lei sau pînă la trei ani de puşcărie.

 

La Chișinău va fi inaugurată Expoziția World Press Photo 2018

Expoziția World Press Photo 2018, cea mai importantă competiție fotografică la nivel mondial, revine la Chișinău pentru al doilea an consecutiv. Evenimentul este organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent și Ambasada Regatului Țărilor de Jos. Expoziția va fi găzduită de Muzeul Național de Istorie a Moldovei în perioada 21 noiembrie – 12 decembrie. Cei interesați să afle poveștile de viață, care se ascund în spatele a 137 de fotografii, pot veni la Muzeul Național de Istorie, începînd cu data de 22 noiembrie. Lansarea expoziției va avea loc pe 21 noiembrie, la ora 15:00, Muzeul Național de Istorie.

 

Comisia Juridică admite agitația electorală în ziua alegerilor

Comisia juridică a Parlamentului a aprobat miercuri, 7 noiembrie, un proiect de modificare a Codului electoral care exclude interdicția agitației electorale în ziua alegerilor şi în ziua precedentă alegerilor. Condiția este ca agitația să nu fie desfășurată la mai puțin de 100 de metri de secțiile de votare. Proiectul a fost elaborat de un grup de deputați ai Partidului Democrat după ce Comisia juridică a făcut o evaluare a legislației electorale care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi din Chișinău.

 

Un expert olandez va ajuta producătorii din R. Moldova să vîndă pe piața UE

Procesatorii de fructe și miere de albini din R. Moldova vor fi evaluați de un expert străin pentru a face față cerințelor pieței din țările Uniunii Europene. Expertul olandez Reindert Dekker se află, în perioada 5-10 noiembrie, într-o misiune de evaluare a capacităților de export a unor întreprinderi procesatoare de fructe, membre ale asociației Moldova Fruct, precum și companii producătoare și exportatoare de miere de albini. Conform datelor ministerului economiei, de la sfîrșitul lunii septembrie 2018 pînă la această dată, R. Moldova nu a reușit să atingă cotele la exportul de fructe oferite pe piața UE în cadrul Acordului de Liber Schimb.

 

Pesta porcină africană a afectat 14 raioane din R. Moldova

14 raioane din R. Moldova au fost afectate de pesta porcină africană (PPA), în perioada 2016-2018. În prezent, pe teritoriul ţării noastre sînt în evoluţie şase focare de PPA la porci domestici şi 13 focare la mistreți, unde continuă monitorizarea. Astfel, din 2016, cînd pe teritoriul R. Moldova a devenit actual subiectul pestei porcine africane, virusul a fost identificat în raioanele Dondușeni, Soroca, Edineț, Ștefan Vodă, Orhei, Cimișlia, Cahul, Ceadîr-Lunga, Taraclia, Vulcănești, Rezina, Hîncești, Anenii Noi şi Căușeni. La începutul lunii curente continuă să fie înregistrate în evoluţie trei focare în raionul Cahul şi trei focare în raionul Ștefan Vodă.