REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (7 noiembrie 2018)

Programul "PARE 1+1" a anunțat noi finanțări

Încă 33 de afaceri, iniţiate de moldovenii care au revenit în ţară, vor primi finanţare în cadrul programului "PARE 1+1". Beneficiarii au semnat deja contractele cu ODIMM. În total, ei vor primi peste opt milioane de lei sub formă de granturi. În întreprinderile antreprenorilor vor fi create circa 75 de locuri de muncă. Cele mai multe afaceri țin de agricultură. 22 de beneficiari vor cultiva cereale şi viță-de-vie, vor înființa plantaţii de nuci, vor deschide ferme sau se vor ocupa cu apicultura. Opt solicitări sînt pentru domeniul prestări servicii, iar alte trei idei de afaceri vor fi implementate în industria prelucrătoare.

 

Au fost reprogramate audierile privind activitatea Fundației ”Open Dialog”

Comisia de anchetă pentru elucidarea presupusei implicări din partea Fundaţiei „Open Dialog” (Dialog Deschis) şi fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale R. Moldova și a finanțării unor partide politice a decis amînarea audierilor programate pentru săptămîna curentă, informează Direcția comunicare și relații publice a parlamentului. Decizia a fost luată ca urmare a solicitărilor venite din partea unor persoane care urmau să fie audiate și care au invocat imposibilitatea de a da curs invitației. Audierile au fost reprogramate pentru luni, 12 noiembrie.

 

AGEPI va beneficia de un sistem de asigurare a respectării drepturilor de proprietate intelectuală

Rezultatele proiectului Uniunii Europene de asistență tehnică ”Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în R. Moldova” au fost prezentate în cadrul unui eveniment de închidere a acestuia, organizat de Agenția de Stat Pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI). Directorul general AGEPI, Lilia Bolocan a menționat că acest proiect a contribuit la eficientizarea interacțiunii organelor de ocrotire a drepturilor de proprietate intelectuală, la fortificarea mediului de afaceri, disciplinarea agenților economici și a consumatorilor, precum și la îmbunătățirea imaginii investiționale în R. Moldova. Proiectul UE de asistență tehnică „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în R. Moldova” a durat doi ani și a avut un buget de 1,8 milioane de euro.

 

Trei persoane au fost reținute în urma descinderilor de la Birourile de Înmatriculare a Transportului Auto

Trei persoane au fost reținute, iar alte 13 au fost escortate pentru audieri în urma perchezițiilor desfășurate la mai multe Birouri de Înmatriculare a Transportului Auto și la cîteva Stații de testare auto a vehiculelor. Potrivit procurorilor, în cadrul descinderilor au fost depistate și ridicate certificate de înmatriculare, ordine de plată, rapoarte de inspecție tehnică periodică, contracte de vînzare-cumpărare cu semne de falsificare și mijloace financiare necontabilizate. Acțiunile s-au desfășurat în cadrul unei cauze penale inițiate pentru abuz în serviciu, perfectarea și folosirea documentelor false.

 

R. Moldova participă la un festival cinematografic din Azerbaidjan

Filmul artistic de scurt metraj „Casa Mare”, realizat de tînărul regizor moldovean Călin Laur, a reprezentat R. Moldova la Festivalul „Fantazia” din Azerbaidjan. Festivalul se desfășoară în perioada 1-10 noiembrie în Baku și este organizat de Delegaţia Uniunii Europene în Azerbaidjan. Ambasadorul R. Moldova în Azerbaidjan, Gheorghe Leucă, a menționat că evenimentul oferă posibilitatea de a prezenta atît cinematografia națională publicului din afara țării, cît și oportunitatea cineaștilor să-și promoveze operele, iar spectatorilor să aprecieze pe marile ecrane filmele „Made in Moldova”.

 

Circa 800 de gherete au fost evacuate în capitală

Circa 800 de gherete din Chişinău au fost evacuate în ultimele şase luni. Șeful Direcţiei Comerţ a capitalei, Marcel Zambițchi, susţine că regulamentul prevede doar locurile unde nu pot fi instalate unităţile de comerţ ambulant. Pentru evacuarea unei gherete care funcționează fără autorizație, municipalitatea cheltuie 2.500 de lei. La rîndul său, primarul interimar al Capitalei, Ruslan Codreanu, a cerut responsabililor de la Direcția Comerț să coordoneze cu agenții economici mai eficient pentru amplasarea gheretelor în capitală.