REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (7 februarie 2019)

A fost aprobat modelul și textul buletinului de vot pentru alegerile parlamentare

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat modelul și textul buletinului de vot pentru alegerile parlamentare, în circumscripția națională.  Potrivit membrului CEC, Veaceslav Agrigoroae, în buletinul de vot numele concurenților electorali vor fi înscrise cu litere majuscule.  Buletinul va conține 15 patrulatere. Fiecare dintre acestea va avea dimensiunile de 110 mm x 20 mm. Lungimea buletinului de vot va fi de 385 mm, iar lățimea – de 140 mm.  Buletinul de vot se va tipări pe hîrtie mată de culoare gri.

 

Peste 5500 de familii au primit setul pentru nou-născuți

În două luni de la lansarea Programului guvernamental „O nouă viață”, peste 5500 de familii din întreaga țară au primit setul de articole pentru nou-născuți. Proiectul este implementat atît în maternitățile de stat, cît şi în cele private și acoperă o parte din cheltuielile familiilor tinere la nașterea copiilor.  ”Noi am reușit majorarea indemnizației unice la nașterea copilului pînă la 5300 de lei. Luînd în considerație și acest proiect, se adaugă încă 2000 de lei - costul unei cutii. Astfel, indemnizația ajunge la 7300 de lei”, a spus prim-ministrul Pavel Filip.

 

Încă un caz de rujeolă a fost înregistrat în capitală

Specialiştii de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) au confirmat încă un caz de rujeolă în capitală, în total în țară numărul cazurilor confirmate ajungînd la 343.  Șefa Serviciului informare și comunicare al ANSP, Olesea Croitor, a precizat că persoana care s-a îmbolnăvit de rujeolă s-a întors dintr-o călătorie din staţiunea Bukovel, Ucraina. “Totodată, a fost înregistrat un caz suspect de rujeolă în raionul Şoldăneşti, care se află în proces de investigare”, a declarat Croitor.

 

Apeductul din Drochia va fi renovat cu susţinerea UE

Agenţia de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), Primăria orașului Drochia și antreprenorul desemnat au semnat un acord adiţional pentru proiectul de îmbunătățire a serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare în orașul Drochia. Apeductul din această localitate urmează să fie reconstruit cu susţinerea Uniunii Europene.  Conform proiectului, în orașul Drochia, vor fi reabilitați 4,6 km de aducție de apă potabilă sub presiune și 8,5 km de rețele de alimentare cu apă. Totodată, rețelele de alimentare cu apă din Drochia vor fi extinse cu 8,9 km.

 

Moldovenii care muncesc legal în Germania vor avea pensii

Moldovenii care muncesc legal în Republica Federală Germania vor putea primi pensie pentru limita de vîrstă, de dizabilitate, de urmaş, precum şi pensie şi indemnizaţie de dizabilitate cauzată de accidente de muncă. Acordul în domeniul securităţii sociale dintre R. Moldova şi Republica Federală Germania, ratificat recent de Bundestag, va intra în vigoare pe 1 martie 2019.  Potrivit acordului, persoanelor care au activat legal şi au achitat contribuţii de asigurări sociale pe teritoriul Germaniei, la atingerea vârstei de pensionare conform legislaţiei acestui stat, le va fi acordată pensia.