REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (7 august 2018)

Belarus este interesată de proiecte comune ce țin de reabilitarea și construcția drumurilor din R.Moldova

Implementarea unui mecanism de creditare preferențial, pentru importul în Republica Moldova a tehnicii și utilajului din Republica Belarus, s-a discutat în cadrul întrevederii ministrului Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, cu Ambasadorul Republicii Belarus la Chișinău, Serghei Ciciuc. De asemenea, părțile au examinat stadiul actual al cooperării comercial-economice între Republica Moldova și Republica Belarus, în mod special executarea Protocolului Ședinței a 19-a a Comisiei Interguvernamentale moldo-beloruse de colaborare economică.

 

Chișinăuienii pot solicita compansații pentru plata serviciilor comunale în sezonul rece

Din 1 septembrie, persoanele social-defavorizate din municipiu pot depune cereri de compensare a cheltuielilor la efectuarea plăților pentru resursele energetice și serviciile comunale, pentru sezonul rece 2018-2019. Beneficiari ai compensaţiilor sînt familiile a căror venituri pe ultimele 12 luni sînt mai mici de 3000 lei / lună pentru fiecare persoană.

 

Pavel Filip i-a scris premierului român despre aglomerația excesivă la frontieră

Premierul Pavel Filip a trimis o scrisoare prim-ministrului României Viorica Dăncilă, în care menționează problemele din punctele de trecere a frontierei și solicită implicarea Guvernului de la București pentru identificarea unor soluții. Potrivit lui Filip, în pofida unor măsuri speciale, controalele la frontieră durează foarte mult timp, iar acest lucru devine și mai evident în perioada estivală.

 

IGSU perfectează procedurile de aducere în țară a cetățenilor moldoveni decedați în Rusia

Un autovehicul specializat pentru repatrierea cadavrelor s-a deplasat în Federația Rusă pentru a aduce în Republica Moldoca cetățenii moldoveni care și-au pierdut viața în urma accidentului rutier produs sîmbătă, 4 august, în Rusia. Autovehicolul urmează să ajungă la destinație astăzi. După efectuarea procedurilor necesare de repatriere, angajații IGSU vor însoți trupurile neînsuflețite în drum spre Republica Moldova. Astăzi se preconizează externarea celor patru persoane traumatizate din spitalul Sukhinichi, care vor putea fi transportați acasă. Celelalte patru victeme ale accidentului vor continua tratamentul în Federația Rusă pînă cînd medicii vor permite transportarea ulterioară în siguranță.

 

La Chișinău a avut loc reuniunea experților din domeniul farmaceutic

La sediul Misiunii OSCE din Chișinău a avut loc o nouă ședință a experților din domeniul farmaceutic. Experții au continuat discuțiile pe marginea nomenclatoarelor de medicamente utilizate pe ambele maluri ale rîului Nistru, făcînd o analiză comparată a acestora. Eforturile vin în contextul definitivării unui mecanism viabil de introducere în regiunea transnistreană a unor medicamente conforme standardelor internaționale. S-a convenit că experţii vor continua discuţiile pe marginea acestui subiect săptămîna viitoare la Tiraspol.