REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (7 aprilie 2021)

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc Buna Vestire

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi Buna Vestire, cunoscută în popor și sub numele de Blagoveștenie. Sărbătoarea este marcată de calendarul creștin pe data de 7 aprilie a fiecărui an și este dedicată Maicii Domnului. Este o sărbătoare cu dată fixă, de la care încep să se numere cele nouă luni, pînă la Crăciun, cînd Maria l-a născut pe Iisus. În această zi, Sfîntul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că ea a fost cea aleasă de către Dumnezeu să dea naștere Mîntuitorului Hristos. Este una din cele 12 sărbători Domnești. Pentru creștinismul răsăritean, praznicul datează din anul 550.

 

Primăria capitalei a lansat campania „Pentru Viață. Pentru Sănătate"

Primăria municipiului Chișinău informează că a fost lansat primul spot video privind măsurile de protecție din cadrul Campaniei de informare „Pentru Viață. Pentru Sănătate", realizate în comun cu Direcția generală asistență socială și sănătate, în cadrul proiectului „Împreună împotriva COVID-19 – Mannheim – Chișinău – Cernăuți". Protagoniștii materialului video sînt persoane reale, care asigură buna funcționare a serviciilor în capitală: medic de familie, învățător, maistru din cadrul ÎM „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi", șef de serviciu la ÎM Regia „Autosalubritate", asistent social, taxator din cadrul ÎM „Regia Transport Electric Chișinău" etc. Mesajul spotului este că toți membrii comunității trebuie să fie prudenți și responsabili.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 773 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 4438 de teste, fiind confirmate 773 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care trei de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 236 563 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 18 sînt lucrători medicali: medici - 7, asistenți medicali - 3, personal auxiliar - 8. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 3962 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 325 în stare extrem de gravă. Alte 1128 de persoane au fost vindecate. În total, 217606 persoane au fost tratate de COVID-19.

 

Au fost selectate primele companii care vor beneficia de finanțare pentru ecologizare

Prima ședință a Comitetului de coordonare al Programului de ecologizare a întreprinderilor mici şi mijlocii (ÎMM) s-a desfășurat la Ministerul Economiei şi Infrastructurii (MEI). În cadrul acesteia au fost examinate și selectate 17 întreprinderi care vor beneficia de granturi mici de pînă la două sute de mii de lei pentru ecologizarea afacerilor în cadrul celei de-a doua etape a programului. În cadrul acestei etape, ÎMM vor fi susținute financiar pentru implementarea acțiunilor de ecologizare de valoare mică, care va constitui pînă la 70% din valoarea proiectului investițional fără TVA, dar nu va depăși două sute de mii de lei.

 

Primăria Chișinău va activa după un program special pînă la finele lunii mai

În perioada 5 aprilie - 31 mai, Primăria municipiului Chișinău și subdiviziunile ei vor activa în baza unui program special. O dispoziție în acest sens a fost semnată de Primarul General, Ion Ceban. Potrivit documentului, conducătorii subdiviziunilor din cadrul Primăriei municipiului Chișinău vor asigura regim special de activitate, prin atragerea la serviciu a personalului strict necesar pentru asigurarea funcționalității unității, a cărui activitate necesită prezența obligatorie la locul de muncă, inclusiv prin organizarea muncii la distanță.

 

O expoziție în memoria ex-primarului de Chișinău Nicolae Costin este deschisă la Biblioteca Națională

La Biblioteca Națională a fost deschisă expoziția de documente cu genericul „Nicolae Costin – fruntaș al Mișcării Naționale din Basarabia. 85 ani de la naștere”, în memoria ex-primarului de Chișinău. Elena Pintilei, directorul instituției, a menționat că scopul expoziției este de a propaga adevărul istoric despre înaintașii renașterii naționale, despre unul dintre fondatorii și liderii Mișcării de Renaștere Națională, primul primar democrat după 1989 – Nicolae Costin. În expoziție sînt prezentate 45 de documente: enciclopedii, ediții periodice, materialele Secției de ideologie a CC al PC RSSM oferite de către Arhiva Națională, fotografii ș.a.

 

Halterofilul Marin Robu a devenit vicecampion European

Marin Robu a devenit vicecampion european în categoria de 73 kilograme. La proba smuls, moldoveanul a cucerit medalia de argint, după ce a ridicat 156 de kilograme. La a doua probă, cea de aruncat, halterofilul nostru s-a clasat pe locul 4, ridicînd 183 de kilograme. Cu un total de 339 de kilograme, Robu a cucerit argintul la general, devenind în premieră vicecampion european la nivel de seniori. Robu este al doilea halterofil din țara noastră care a urcat pe podium la competiția continentală. Cîteva zile mai devreme, Daniel Lungu, categoria de greutate de 55 de kilograme, a cîștigat medalia de aur în proba smuls.

 

R. Moldova va primi sprijin din partea UE și OMS pentru livrarea și distribuirea vaccinurilor anti-COVID-19

Uniunea Europeană și Organizația Mondială a Sănătății vor sprijini livrarea și distribuirea vaccinurilor împotriva COVID-19 și organizarea procesului de vaccinare în șase țări ale Parteneriatului Estic, inclusiv R. Moldova. Proiectul în valoare de 40 de milioane de euro și cu o perioadă de trei ani va acoperi în întregime toate fazele procesului – de la livrarea vaccinului și pînă la administrarea acestuia, potrivit unui anunț al Delegației UE la Chișinău. Proiectul face parte din inițiativa UE, pentru a sprijini în lupta împotriva Covid-19 cele șase țări ale Parteneriatului Estic: Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Rep. Moldova și Ucraina.

 

Leul moldovenesc pierde 6 bani în raport cu euro

Astăzi, 7 aprilie, moneda unică europeană s-a scumpit cu șase bani, comparativ cu marți, 6 aprilie. Dolarul, însă, s-a ieftinit cu 3 bani. Așadar, astăzi un dolar american este cotat cu 18,01 lei, un euro – cu 21,26 lei, o hrivnă ucraineană – cu 64 de bani, un leu românesc – cu 4,32 lei moldovenești, iar o rublă rusească – cu 23 de bani.

 

700 de pachete alimentare urmează să ajungă la persoanele din categoria social vulnerabilă din capitală

700 de pachete alimentare urmează să ajungă la persoanele din categoria social vulnerabilă din capitală, afectate de pandemia COVID-19. Potrivit primarului general Ion Ceban, acţiunea are loc la iniţiativa Societăţii Naţionale de Cruce Roşie Moldova, cu suportul financiar al Guvernului Canadei, prin intermediul apelului global al Federației Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie. Fiecare pachet cîntăreşte 13 kg şi conţine produse cu paste făinoase, crupe, ulei şi conserve din carne. 100 de pachete au fost deja distribuite copiilor de la Şcoala auxiliară Nr. 6 din capitală. Alte 200 de colete vor ajunge la Direcţia generală educaţie, tineret şi sport, iar 400 de pungi au fost repartizate în toate preturile de sector.