REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (6 iunie 2019)

Meteorologii au prelungit Codul Galben de furtună

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a prelungit pînă mîine Codul Galben de descărcări electrice, averse puternice, grindină şi vijelie. Potrivit meteorologilor, în perioada indicată se prevăd descărcări electrice, izolat averse puternice (15-25 litri pe metru pătrat) cu grindină și vijelie în rafale de pînă la 15-20 metri pe secundă. Pînă la 7 iunie rămîne în vigoare şi Codul Galben de subinundaţii locale, emis de hidrologi.

 

A demarat patrularea comună a frontierei moldo-române

Începînd de miercuri, 5 iunie, autoritățile de frontieră din R. Moldova și România au demarat implementarea prevederile Protocolului privind constituirea și activităţile echipelor mixte de patrulare la frontiera de stat comună. Potrivit datelor Poliției de Frontieră a R. Moldova, procesul de patrulare în comun se va desfășura după următoarea schema: un polițist de frontieră din R. Moldova va participa la patrularea frontierei pe teritoriul român şi viceversa, iar supravegherea frontierei se înfăptuiește în baza legislaţiei statului pe teritoriul căruia se desfăşoară.

 

Moneda europeană se ieftinește ușor

Moneda europeană și dolarul se vor ieftini ușor. Pentru ziua de joi, 6 iunie, Banca Naţională a Moldovei a anunţat un curs de 20.46 lei pentru un euro. Astfel, euro va costa cu patru bani mai puțin decît la începutul săptămînii curente. Dolarul american se va ieftini cu patru bani şi va costa 18 lei și 17 bani. Leul românesc își menține valoarea și va costa 4 lei și 32 de bani, cu trei bani mai mult decît în ziua de luni. Cotațiile stabilite de BNM pentru hrivna ucraineană și rubla rusească vor rămîne neschimbate. Astfel, rubla va costa în continuare 27 de bani, iar hrivna va rămîne la valoarea de 67 de bani.

 

Se menține tendința de scădere a cifrei de vînzării pe piața serviciilor de telefonie fixă

Piaţa serviciilor de telefonie fixă se menține, al treilea an consecutiv, pe o tendință de scădere, cifra de vînzări s-a diminuat în primul trimestru al acestui an cu 17,6 la sută față de perioada similară a anului trecut, pînă la 117,9 milioane de lei. Reducerea volumului total al vînzărilor pe piața de telefonie fixă a fost determinată de scăderea traficului total de voce cu 12,6 la sută și o diminuare ușoară, cu 0,7 la sută, a numărului de abonați, potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei.

 

Rețelele 4G asigură acoperirea a 97 la sută din populația R. Moldova

În anul 2018, penetrarea serviciilor de acces la internet în bandă largă în R. Moldova a crescut pînă la 76% de populație, accesibilitatea serviciilor în diverse tehnologii fiind una din cele mai avansate, inclusiv la nivel global. ”În prezent, rețelele 3G acoperă cu semnal peste 99 la sută din teritoriu și din populația țării, iar rețelele 4G asigură acoperirea a 94% din teritoriu și 97% a populației”, a declarat ministrul economiei Chiril Gaburici. Potrivit lui, , Internetul este un motor important în dezvoltarea economiei, iar creșterea cu 10 la sută a penetrării accesului la internet în bandă largă are ca efect creșterea produsului intern brut al țării cu 0,24–1,5 la sută.

 

USM a fost inclusă într-un clasament mondial

Universitatea de Stat din Moldova (USM) a intrat, pentru al doilea an consecutiv, în clasamentul mondial U-Multirank al celor mai performante 25 de universități din anul 2019, pe dimensiunea ”Publicații comune internaționale”. Clasamentul U-Multirank a fost făcut public în cadrul celei de-a șasea ediții anuale și evaluează 1711 universități. Acest indicator de performanță prezintă procentual gradul în care activitatea de cercetare a universității este conectată la rețelele internaționale.