REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (6 august 2020)

Peste 300 de agenţi economici au beneficiat de subvenţionare în contextul pandemiei

Peste trei sute de agenți economici care au instituit șomaj tehnic sau staționare, ca urmare a consecinţelor pandemiei COVID-19, au beneficiat pînă în prezent de Programul de subvenționare a salariilor. Întreprinderile și organizațiile necomerciale, rezidente ale Republicii Moldova, care au instituit șomaj tehnic și/sau staționare urmare a situației epidemiologice, au dreptul să solicite subvenții de la bugetul de stat. Subvenția se acordă pentru indemnizațiile/salariile aferente șomajului tehnic şi/sau staționării în perioada 17 martie - 31 august 2020.

 

Unele episoade ale dosarului privind frauda bancară vor fi deferite justiției

În timpul apropiat, Procuratura Anticorupție va deferi justiției unele episoade vizînd frauda bancară. Instituția a anunțat că acțiunile de urmărire penală în dosarul respectiv continuă, iar investigațiile procurorilor poartă un caracter strict legal, eforturile oamenilor legii fiind orientate spre documentarea, în limitele legislației procesual-penale, identificarea și tragerea la răspundere penală a tuturor celor implicați în devalizarea sistemului național bancar, și nu în ultimul rînd - recuperarea prejudiciului cauzat statului și cetățenilor.

 

Alte 13 decese provocate de COVID-19

În Republica Moldova au decedat încă 13 persoane din cauza complicațiilor provocate de noul coronavirus. Astfel, numărul deceselor a ajuns la 823. Totodată, miercuri au fost confirmate alte 408 cazuri de infecție, după ce au fost procesate 2058 de teste. În aceste condiții, țara noastră a depășit pragul de 26 de mii de cazuri de COVID-19. Starea de sănătate a persoanelor infectate arată în felul următor: 442 stare gravă (dintre care 38 pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată), 1160 - stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi sînt în stare satisfăcătoare.

 

Incendiu la o fabrică de sucuri din Edineț

Un incendiu s-a produs la o fabrică de sucuri din Edineț. Flăcările au izbucnit într-o instalație frigorifică. La fața locului pentru stingerea focului au intervenit două echipaje de salvatori și pompieri. Potrivit IGSU, în urma incendiului nimeni nu a avut de suferit, iar focul a distrus 6 instalații de răcire a sucului. Circumstanțele și cauza izbucnirii incendiului urmează a fi stabilite ulterior de specialiști.

 

Un bărbat din Dondușeni s-a înecat      

Un bărbat și-a pierdut viața la scăldat. Acesta a mers la odihnă cu doi prieteni pe malul unui iaz și după ce a consumat băuturi alcoolice, a intrat în apă și nu a mai ieșit. Acesta s-a înecat la o distanță de 1,5 m de la mal, dar și la 20 de m de semnul care interzice scăldatul. Tragedia a avut loc în localitatea Boroseni, din raionul Dondușeni.Victima s-a dovedit a fi un bărbat în vîrstă de 53 de ani.

 

Igor Dodon a avut o întrevedere de lucru cu Dmitri Kozak

În cadrul vizitei de lucru la Moscova, Președintele țării, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu Dmitri Kozak, șef-adjunct al Administrației prezidențiale, Reprezentant Special al Președintelui FR pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu Republica Moldova. În special, părțile au convenit asupra organizării în luna octombrie curent, la Chișinău, a unei noi ședințe a Comisiei Interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborare comercial-economică, în cadrul căreia urmează să fie semnate un șir de acorduri bilaterale importante.

 

Examenul medical nu va mai fi necesar la admitere în instituțiile de învățămînt

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale informează despre excluderea cerințelor pentru înscrierea la concursul de admitere în instituțiile de învățămînt profesional tehnic și superior a examenului medical obligatoriu, cu prezentarea Adeverinței medicale (F086 e). Excepție vor fi instituțiile în care specialitatea pentru care aplică candidatul necesită condiții fizice speciale. La necesitate, medicul de familie va solicita consultațiile medicilor specialiști de profil în modul stabilit.

 

Primul centru de tehnologii media va fi inaugurat la Chișinău în 2021

La Universitatea de Stat din Moldova a început realizarea unui proiect de implementare a tehnologiilor media în domeniul creativ și universitar, finanțat de către mai mulți parteneri de dezvoltare externi și interni – MEDIACOR, care urmează să fie inaugurat în anul 2021. Acesta va fi primul centru de tehnologii digital-media din țară. MEDIACOR se va extinde pe o suprafață de 3400 de metri pătrați și va fi dotat cu cele mai performante echipamente de producţie media.