REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (5 septembrie 2018)

Au scăzut vînzările pe piața de telefonie mobilă

Tendinţa de scădere a cifrei de vînzări pe piața de telefonie mobilă s-a menținut și în semestrul întîi 2018, în condiţiile în care numărul de utilizatori ai acestor servicii și traficul de voce s-a diminuat. Volumul veniturilor realizate din vînzările de servicii de telefonie mobilă a scăzut în primele șase luni ale acestui an cu 6.0 la sută, pînă la 1 miliard 546 mln de lei, conform datelor agregate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI). Potrivit ANRCETI, numărul utilizatorilor s-a micșorat cu 51.5 mii față de sfîrșitul anului 2017, pînă la 4 milioane 408,5 mii, iar volumul traficului de voce s-a redus în această perioadă cu 26,2 milioane de minute și a alcătuit 3 miliarde 63,2 milioane de minute.

 

La Chișinău a avut loc ședința experților din domeniul farmaceutic

La sediul Misiunii OSCE din or. Chişinău, s-a desfășurat o nouă întîlnire a experților din domeniul farmaceutic, în cadrul căreia a avut loc un schimb de opinii asupra analizei comparate a nomenclatoarelor de medicamente utilizate pe ambele maluri ale rîului Nistru, a comunicat Biroul politici de reintegrare. Ca rezultat al discuţiilor, experţii au convenit că la şedinţa următoare vor fi examinate concluziile finale şi se va veni cu propuneri pentru conducătorii grupurilor de lucru de profil în vederea definitivării mecanismului de certificare şi autorizare a medicamentelor introduse în regiunea transnistreană.

 

Artiști din zece țări vor participa la Festivalul ”Maria Bieșu”

Artiști din Bulgaria, China, Egipt, Italia, Peru, România, Rusia, Spania, Ucraina și R. Moldova vor participa la cea de-a XXVI-a ediție a Festivalului Internațional de Operă și Balet ”Maria Bieșu”, care se va desfășura în perioada 7-16 septembrie, sub egida Prim-ministrului Pavel Filip, în incinta Teatrului Național de Operă și Balet din capitală. Printre aceștia sînt: Ventseslav Anastasov și Tsveta Sarambelieva, soliști ai Teatrului de Operă din Sofia, Bulgaria, Hanying Tso din Taiwan, solistul Operei Române de la Iași, Victor Tomashek și Alexandra Vorobiova de la Teatrul de Operă din Odesa, Ragaa de la Opera din Cairo, tenorul Juan Diego Florez din Peru, Vladyslav Lysak (Ucraina), Veronica Tello (Spania), dirijorii Tiberiu Soare (România), Oleksiy Baklan și Alexandru Samoilă (Ucraina), conaționalii noștri Andriy Yurkevych, Nicolae Dohotaru și Dumitru Cîrciumaru.

 

Numărul bolnavilor de rujeolă a crescut în ultima săptămînă

Numărul bolnavilor de rujeolă a crescut în ultima săptămînă, atingînd cifra de 198 cazuri. Dintre acestea patru au fost confirmate în luna septembrie, astfel în ţară se menţine Codul portocaliu de rujeolă. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în primele patru zile ale lunii septembrie au fost confirmate patru cazuri noi de rujeolă pe teritoriul țării, alte 68 de cazuri sînt investigate. Teritoriile afectate de rujeolă în ultima săptămînă sînt: Ceadîr-Lunga, Vulcănești, Ungheni, Taraclia, Cahul, Hîncești, Cantemir, Ocnița şi Chișinău. Autoritățile au anunțat la finele lunii august Cod portocaliu de rujeolă pe întreg teritoriul țării şi au atenționat că minorii nevaccinaţi nu vor fi admişi în grădiniţe şi şcoli.

 

Subvenții de circa 220 mln de lei au fost acordate agricultorilor

Aproximativ 217 milioane de lei au fost acordate agricultorilor din țară sub formă de subvenții de la 1 februarie curent și pînă în prezent. Acestea au fost autorizate spre plată de către Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA). Banii au fost alocați pentru un număr total de 1762 dosare. Sesiunea de recepționare a dosarelor va fi activă pînă la 31 octombrie curent. Doritorii pot depune cererile la sediile Oficiilor Teritoriale ale AIPA. Valoarea totală a Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural pentru anul curent constituie 900 mln de lei.