REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (5 iunie 2019)

Sînt prognozate ploi și descărcări electrice în toare regiunile țării

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță pentru miercuri, 5 iunie, ploi cu descărcări electrice pe întreg teritoriul republicii. Maxima termică va urca pînă la 30 de grade Celsius. În nordul ţării, termometrele vor indica +28 °C ziua și +17 °C noaptea. În centru vor fi +29 de grade Celsius ziua, iar noaptea va fi +18 grade Celsius.

 

Premierul declară că Guvernul susține dezvoltarea mișcării cooperatiste

Posibilitățile de dezvoltare a cooperativelor de consum din R. Moldova și de diversificare a formelor de activitate a acestora au fost discutate de prim-ministrul Pavel Filip și președintele Alianței Cooperatiste Internaționale, Ariel Guarco. Prim-ministrul a precizat că guvernul dorește să stimuleze vînzările cooperației de consum, pentru a avea contribuții mai mari la buget și a implementa mai multe proiecte sociale pentru oameni. În prezent, cooperația de consum din R. Moldova prestează servicii la peste 57% din populația țării.

 

Peste 20 mii de copii au solicitat asistență din partea psihologilor

Pe parcursul a 5 ani de activitate a Serviciului de asistență telefonică gratuită pentru copii 116-111, specialiștii psihologi au consiliat 32.974 de persoane din toată țara (26 171 apeluri unice şi 6 803 apeluri repetate). Printre cei care se au telefonat se regăsesc: 21 897 de copii și 4 274 de părinţi/îngrijitori, vecini, rude, etc. La fel, circa 2059 de copii victime a violenţei, neglijării, exploatării sau traficului au primit asistență din partea psihologilor serviciului „Telefonul Copilului”.

 

Autoritățile municipale au aprobat acțiuni de minimalizare a impactului caniculei

Autorităţile municipale au aprobat un plan de acțiuni în vederea protejării populației în perioada cu temperaturi ridicate a sezonului estival 2019, în condițiile cînd canicula reprezintă un factor de risc pentru desfășurarea activităților economice și sociale la nivelul unităților administrativ-teritoriale. Astfel, potrivit unei dispoziții, au fost specificate atribuțiile factorilor de decizie din cadrul autorităților administrației publice locale a municipiului Chișinău, atît a subdiviziunilor structurale, cît și a întreprinderilor municipale, S.A. „Apă – Canal Chișinău”, Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”, piețele agro – alimentare etc, în scopul inițierii măsurilor operative de intervenție.

 

Un bărbat a murit iar o femeie şi un copil au ajuns la spital în urma unui accident

Un bărbat a murit iar o femeie şi un copil au ajuns la spital în urma unui accident care a avut loc în UTA Găgăuzia. Alţi doi pasageri ai maşinilor implicate în accident s-au ales cu leziuni uşoare. Ofițerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență /IGSU/, Liliana Pușcașu, a menţionat că salvatorii din UTA Găgăuzia au fost alertaţi pentru a interveni la descarcerarea unor persoane prinse în fiarele unui autovehicul pe traseul M3 în apropiere de localitatea Bugeac.

 

Un bărbat din capitală riscă 15 ani de închisoare pentru escrocherie

Un bărbat în vîrstă de 53 de ani a fost reţinut de ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie după ce a pretins de la diferiţi oameni de afaceri sume de bani sub pretextul că ar avea nevoie de o intervenţie costisitoare. Potrivit datelor CNA, bărbatul a reuşit să obţină prin escrocherie de la doi agenţi economici 26 mii de lei, iar de la al treilea ar fi cerut 10 mii de lei. În acest caz a fost deschis un dosar penal pentru escrocherie, iar dacă va fi găsit vinovat, bărbatul riscă pînă la 15 ani de închisoare.