REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (5 august 2020)

Transportatorii de pasageri din Chișinău vor fi scutiți de plata taxelor

Proprietarii de maxi-taxi din capitală vor fi scutiți de plata taxelor pentru perioada 1 iunie - 31 decembrie 2020. Decizia a fost adoptată de Consiliul Municipal Chișinău. Principalul argument adus a fost faptul că restricțiile impuse de combaterea pandemiei de coronavirus au făcut ca transportatorii privați să aibă de suferit, mulți dintre aceștia abandonînd această activitate. Astfel, dacă la începutul lunii martie 2020 în municipiul Chișinău activau 742 de unități de maxi-taxi, în prezent activează doar 350.

 

R. Moldova și CEB au semnat împrumutul de 70 mln de euro

Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) au semnat un acord de împrumut de 70 milioane de euro, pentru a atenua impactul COVID-19 asupra sănătății și ocupării forței de muncă. Patruzeci de milioane de euro vor fi oferite pentru componenta Sănătate. Alte 30 milioane euro vor fi oferite în calitate de Suport pentru întreprinderile micro, mici și mijlocii.

 

Un adolescent a fost accidentat de un motociclist băut

Un adolescent a ajuns la spital, după ce a fost lovit de o motocicletă condusă de un tînăr de 26 de ani în stare de ebrietate. Accidentul a avut loc la intrarea în localitatea Hîncești, din raionul Fălești. Victima s-a dovedit a fi un adolescent în vîrstă de 15 ani. Oamenii legii cercetează cazul pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs accidentul.

 

Un băiat de 16 ani și-a pierdut viața la scăldat

Două persoane și-au pierdut viața în bazinele acvatice din țară. Primul caz a fost înregistrat în raionul Leova, acolo unde o persoană s-ar fi înecat în timpul scăldatului într-un bazin din apropierea orașului Iargara. La fața locului au intervenit două echipaje de salvatori din sudul țării, care au extras din iaz corpul neînsuflețit a unui minor de 16 ani. Al doilea caz tragic a avut în loc în localitatea Oxentea, raionul Dubăsari. Un bărbat de 45 de ani s-a înecat în timpul scăldatului în rîul Nistru. De la începutul anului 2020 în bazinele acvatice din țară și-au pierdut viața 56 de persoane inclusiv 6 minori.

 

332 de cazuri noi de COVID-19 în Moldova

În Republica Moldova au fost confirmate marți 332 de cazuri noi de COVID-19, după ce au fost procesate 2377 de teste. În total, pînă în prezent în ţară au fost înregistrate 25814 de cazuri de COVID-19. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, din cei depistați pozitiv, 14 sînt lucrători medicali. Alte 225 persoane au fost tratate și externate în ultimele ore. Totodată, MSMPS informează despre înregistrarea altor zece decese provocate de COVID-19, numărul morților ajungînd la 810.

 

R. Moldova a primit grantul de 10 mln de euro din tranșa a doua de finanţare din partea UE

Grantul în valoare de 10 milioane de euro, parte componentă a tranșei a doua din Programul de asistență macrofinanciară a Uniunii Europene pentru Republica Moldova, a intrat marți pe contul Ministerului Finanțelor Debursarea mijloacelor aferente tranșei a doua din Programul de asistență macrofinanciară a fost posibilă datorită faptului că Republica Moldova a realizat integral acțiunile prevăzute în Memorandumul de înțelegere privind asistența macrofinanciară. 

 

Trei instituții medicale din ţară vor fi dotate cu echipament, cu sprijinul Japoniei

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale este în proces de negociere a Acordului de grant cu Japonia, pentru livrarea echipamentelor medicale în cadrul Programului de dezvoltare economică și socială. Proiectul prevede dotarea cu două dispozitive medicale roentgen X-ray a Clinicii „Emilian Coțaga” și Spitalului Clinic de Boli Infecțioase “Toma Ciorbă” și cu un aparat medical de tomografie computerizată, pentru Spitalul Clinic Municipal de Copii “Valentin Ignatenco”.

 

Două direcţii ale Consiliului municipal Chişinău au fuzionat

Consiliul Municipal Chișinău a aprobat crearea unei noi subdiviziuni municipale. Astfel, prin fuzionarea Direcției de comerț cu Direcția economie a apărut Direcţia generală economie, comerţ şi turism a municipiului Chișinău. Viceprimarul Inga Ionesii a declarat consilierilor municipali că fuzionarea celor două direcții nu va duce la eliberări din funcții și că își dorește ca municipiul Chișinău să devină, inclusiv datorită activității noii subdiviziuni, un reper important pe harta turistică a regiunii.