REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (4 septembrie 2018)

Peste 4200 de şoferi au fost sancţionaţi de poliţişti în perioada mini-vacanţei

Polițiștii de patrulare au documentat în perioada 24 august – 2 septembrie peste 4200 de abateri de la Regulamentul Circulației Rutiere, cea mai gravă încălcare fiind depășirea limitei de viteză. Potrivit datelor Inspectoratului Național de Patrulare, în perioada minivacanţei au fost documentați 118 de şoferi care conduceau în stare de ebrietate. De asemenea, angajații INP a intervenit la 332 de solicitări din partea cetățenilor. În această perioadă, au fost înregistrate 57 de accidente rutiere soldate cu decesul a cinci persoane, iar alte 81 s-au ales cu diverse traume.

 

În sudul ţării au fost depistate noi focare de pestă porcină

Cazuri noi de pestă porcină africană au fost confirmate de Centrul Republican de Diagnostică Veterinară, la porci domestici, din satele Crocmaz și Olănești, raionul Ștefan Vodă, și satul Giurgiulești, raionul Cahul. Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, comisiile Antiepizootice Excepționale din Ștefan Vodă și Cahul au aprobat Planul complex de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarelor. Anchetele epidemiologice au fost realizate de către echipele de inspectori ai Subdiviziunilor teritoriale pentru siguranța alimentelor Ștefan Vodă și Cahul.

 

În opt luni încasările la buget au crescut cu aproximativ 15%

De la începutul anului current încasările la Bugetul public național (BPN) administrate de Serviciul Fiscal de Stat (SFS) au constituit 23,9 miliarde lei, în creștere cu 3,1 miliarde lei sau cu 14,9% în raport cu perioada similară a anului precedent. Potrivit datelor SFS, pe parcursul celor opt luni 2018, la bugetul de stat au fost încasate 10,7 miliarde lei, ceea ce constituie cu 1,6 miliarde lei mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului 2017 sau o creștere de 17,4%. La bugetele locale s-au înregistrat încasări de 2,6 miliarde lei, cu 12,6 % mai mari. O creștere similară au înregistrat și încasările la bugetul asigurărilor sociale de stat, care au constituit 8,2 miliarde lei.

 

La Washington s-a discutat despre schimburile comerciale moldo-americane

 

Identificarea proiectelor investiționale și a oportunităţilor de impulsionare a schimburilor comerciale moldo-americane a constituit subiectul discuţiilor ambasadorului R. Moldova în SUA, Cristina Balan, cu prim-vicepreședintele Consiliului de Afaceri pentru Înțelegere Internațională (Business Council for International Understanding - BCIU), Jeffrey Donald. Potrivit Serviciului de presă al MAEIE, ambasadorul Cristina Balan a încurajat companiile americane, în special cele din domeniul tehnologiilor informaționale, energetic, servicii, industrii și finanțe să pătrundă pe piaţa R. Moldova. În cadrul întrevederii a fost convenită organizarea unei înîlniri între oamenii de afaceri americani și delegația oficială a R. Moldova.

 

BNS atestă o creștere masivă a emigrării moldovenilor

În trimestrul doi al acestui an circa 355.400 de persoane erau declarate ca fiind plecate peste hotare la lucru sau în căutare de lucru, se arată într-un raport al Biroului Naţional de Statistică (BNS). Este cu circa 31.000 persoane (+10%) mai mult decît în aceeaşi perioadă a anului trecut, iar această cifră este cea mai mare din ultimii patru ani şi nouă luni. Totodată cota celor plecaţi din numărul de persoane economice active sau inactive este cea mai mare din ultimii şase ani. Datele Biroului Naţional de Statistică mai anunţă, că în trimestrul doi al anului curent populația economic activă a R. Moldova (populația ocupată plus șomerii) a constituit 1,38 milioane de persoane, fiind în creștere cu 5,2% față de trimestrul II 2017 (1,32 milioane).