REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (4 iunie 2019)

Ziua ușilor deschise la Banca Națională

La 4 iunie 2019, Banca Națională a Moldovei (fondată pe 4 iunie 1991) își deschide în mod tradițional ușile pentru doritorii de a vizita banca centrală. Cei interesațI vor avea posibilitatea să vadă sala de expoziții, în care este prezentată colecția de monede comemorative și jubiliare emise de Banca Națională a Moldovei, dar și de alte bănci centrale. Vizitatorii sînt așteptați la orele 9.00, 10.00, 11.00, 13.00, 14.00, 15.00 și 16.00. Persoanele interesate pot expedia solicitările de înregistrare pe adresa electronica: educatie.financiara@bnm.md sau pe pagina de Facebook a Băncii Naționale.

 
Ministrul economiei s-a întîlnit cu Directorul Executiv BERD

Dezvoltarea infrastructurii și integrarea în rețelele europene de transport, modernizarea Căii Ferate, reformele din sectorul energetic – au fost principalele subiecte discutate de ministrul economiei Chiril Gaburici, în cadrul întrevederii cu Directorul Executiv al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru Europa de Est și Caucaz, Matteo Patrone. Potrivit lui Gaburici, suportul, dar și expertiza BERD este extrem de importantă pentru R. Moldova. Matteo Patrone a declarat că va susține și în continuare proiectele demarate de ministerul economiei.

 

Examenele profilactice gratuite au fost prezentate de CNAM

Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) a lansat luni un set de filme pentru a informa cetățeni despre posibilitatea de a beneficia de examene profilactice gratuite. Spoturile prezintă detalii privind aceste examene, periodicitatea efectuării lor, dar şi categoriile de beneficiari. Astfel, persoanele care au vîrsta de peste 18 ani pot măsura o dată pe an tensiunea arterială, înălţimea, greutatea, circumferinţa taliei, dar şi examina pielea, cavitatea bucală, ganglionii limfatici, glanda tiroidă, glandele mamare. Cetăţenii cu vîrsta de peste 40 ani pot verifica o dată la doi ani tensiunea oculară, pentru depistarea timpurie a glaucomului.

 

Johannes Hahn recomandă partidelor din Moldova să evite alegerile anticipate

Uniunea Europeană a recomandat luni partidelor din R. Moldova să evite alegerile anticipate. Aflat în vizită la Chișinău, comisarul european pentru extindere Johannes Hahn s-a declarat mirat că partidele aproape n-au ținut negocieri pentru formarea noii guvernări, și le-a avertizat că în absența ei este în pericol finanțarea externă a țării de la FMI.

 

Peste 1,9 miliarde de lei au fost încasate la Vamă pe parcursul lunii mai

În luna mai, Serviciul Vamal a încasat la bugetul de stat 1 mlrd. 919 mil. lei, cu circa 60 de mil. de lei mai mult, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Suma a fost acumulată în rezultatul perfectării a 45.502 de declarații vamale. Totodată, veniturile colectate de Vamă, în primele cinci luni ale acestui an, se cifrează la aproximativ 8,5 miliarde de lei, în creștere cu peste 609 mil. de lei față de încasările din aceeași perioadă a anului precedent.

 

Primul Centru de Excelență a fost inaugurat la Chișinău

Cei care activează în domeniul graficii, muzicii, artei plastice, arhitecturii îşi pot da întîlnire la Artcor - primul centru de excelenţă destinat industriilor creative. Spaţiul a costat peste 12 milioane de lei, fiind vorba de un parteneriat public privat. În R. Moldova peste opt mii de persoane sînt angajate în sectorul industriilor creative, majoritatea fiind tineri. Artcor este un hub deschis pentru inovaţie şi creativitate. Centrul urmează să găzduiască şi să organizeze un şir de evenimente menite să dezvolte industria creativă.