REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (4 februarie 2019)

Zece concurenți au trecut în etapa finală a Selecției Naționale Eurovision 2019

Zece concurenți au fost promovați în etapa finală a Selecției Naționale Eurovison 2019. Teodor Guțu, producător la postul TV Moldova 1, a menționat că cei zece concurenți au fost selectați de către un juriu, iar etapa finală va avea loc pe 3 martie. Astfel, în etapa finală, vor evolua: Anna Odobescu, Aurel Chirtoacă, Cristina Coşciug, Diana Brescan, Mihaela Frimu-Maria, Maria Gospodinova, Maxim Zavidia, Marcela Scripcaru, Mihail Smolenco și Vera Țurcanu.

 

De la începutul acestui an, circa 300 mii de apeluri au fost efectuate la numărul unic de urgenţă 112

Numărul unic de urgenţă 112 a fost apelat de la începutul acestui an de circa 300 mii de ori. Cele mai multe solicitări au fost transmise către ambulanță - 79,1%, poliție - 23,2% și pompieri - 2,4%. Din punct de vedere al localizării geografice, cele mai multe apeluri provin din municipiile Chișinău și Bălți și raioanele Orhei și Ialoveni. Conform datelor, în perioada ninsorilor abundente, rata apelurilor a crescut cu 20% și a ajuns la un număr de 13 mii de apeluri pe zi.

 

Produsele moldovenești pot fi exportate pe piața Rusiei prin tranzitarea teritoriului Ucrainei, a anunțat șeful statului

Produsele moldovenești pot fi exportate pe piața Rusiei prin tranzitarea teritoriului Ucrainei. Anunțul a fost făcut de către șeful statului Igor Dodon, care a revenit dintr-o vizită oficială în Federația Rusă. Potrivit oficialului, decizia este valabilă începînd cu 31 ianuarie. „În urma vizitei, cel mai important rezultat este faptul că Rusia a permis tranzitarea de către mărfurile moldovenești a teritoriului Ucrainei, fapt interzis prin Decizia Guvernului Federației Ruse din 29 decembrie, 2018. Decizia privind tranzitarea am convenit-o cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin”, a spus Dodon. Totodată, șeful statului a anunțat că primele 12 KAMAZ-uri oferite de Rusia vor ajunge săptămîna viitoare în R. Moldova.

 

De la începutul sezonului rece, 12 persoane au murit de gripă

De la începutul sezonului rece, 12 persoane au murit de gripă, iar numărul persoanelor care s-au îmbolnăvit a ajuns la 541. Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale /MSMPS/, Aliona Serbulenco, a comunicat că la toate cele 12 persoane decedate a fost confirmată prezenţa virusului gripal A (H1N1), majoritatea au avut cîteva maladii concomitente și nu au fost vaccinate contra gripei. Procesul epidemic a morbidităţii prin gripă în țară se caracterizează prin răspîndire geografică extinsă, cu tendinţa în creştere.

 

De astăzi spre Durlești va circula o nouă rută de troleibuz

O nouă rută de troleibuz, care va face legătura între orașul Durlești și zona centrală a capitalei, a fost lansată luni, 4 februarie. Pe aceasta vor activa cinci unități noi cu propulsie autonomă, care vor circula la un interval de 16-17 minute. Potrivit Primăriei municipiului Chişinău, noua rută de troleibuz nr. 35 a fost lansată pentru a rezolva problema asigurării cu transport a călătorilor din localitatea suburbană. Lungimea totală a liniei este de 18,4 km și timpul de rotație de 80 minute.

 

UE acordă o importanţă sporită organizării de alegeri libere în R. Moldova

Uniunea Europeană acordă o importanţă sporită organizării de alegeri libere, corecte şi transparente în R. Moldova. Declaraţia a fost făcută la Bucureşti de Federica Mogherini, Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu ministrul român de Externe, Teodor Meleşcanu. Oficialul de la Bruxelles a subliniat că nu doar UE, ci şi organizaţiile partenere, precum Consiliul Europei şi OSCE, acordă o importanţa mare organizării de alegeri libere, corecte şi transparente.