REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (4 aprilie 2019)

Bustul lui Dumitru Matcovschi va fi edificat pe Aleea clasicilor din capitală

Pe Aleea Clasicilor din capitală va fi edificat un bust în memoria poetului Dumitru Matcovschi. Decizia a fost aprobată de guvern. Cheltuielile pentru edificarea bustului şi amenajarea terenului aferent vor fi acoperite din bugetul municipiului Chişinău. Guvernul a mai aprobat dezvelirea plăcii comemorative în memoria regizorului Victor Bucătaru.

 

Tinerii pedagogi vor putea beneficia de indemnizațiile acordate de stat

Studenții care au absolvit facultățile de pedagogie vor beneficia de indemnizația de 120 mii lei la angajare nu doar în anul absolvirii, dar și în decurs de 3 ani după absolvirea instituției de învățămînt. Decizia respectivă a fost adoptată de executiv. Prin extinderea perioadei de oferire a indemnizațiilor de angajare tinerilor specialiști, guvernul dorește să asigurare instituțiile de învățămînt cu cadre didactice calificate.

 

159 de întreprinderi vor fi radiate din Registrul de stat

Agenția Servicii Publice va iniția procedura de radiere din Registrul de stat al persoanelor juridice a 159 de întreprinderi de stat, care nu activează de mai multă vreme sau nu sînt gestionate de autoritățile administrației publice centrale care le-au format. Proiectul de hotărîre a fost elaborat de Agenția Proprietății Publice (APP). În nota informativă, anexată la proiect, se menționează că în urma contrapunerii informației din Registrul Patrimoniului Public cu informația privind întreprinderile de stat înregistrate în Registrul de stat al persoanelor juridice s-a constatat că 442 de întreprinderi de stat figurează în acest registru, dar nu sînt gestionate de autoritățile administrației publice centrale care le-au format.

 

Guvernul a alocat bani pentru dezvoltarea localităților din Zona de Securitate

35 de proiecte pentru dezvoltarea şi modernizarea instituțiilor din sistemul educațional, reabilitarea apeductelor, iluminarea stradală vor fi implementate în acest an pentru cetățenii de pe ambele maluri ale rîului Nistrului. Cabinetul de miniștri a aprobat Programul activităţilor de reintegrare a ţării pentru anul 2019. Pentru implementarea acestora din bugetul de stat pentru acest an au fost alocate 15 milioane de lei, cu 5 milioane de lei mai mult decît anul trecut. Acțiunile vor contribui la dezvoltarea localităților din Zona de Securitate.

 

Chișinăul solicită implicarea formatului „5+2” în cazul Varnița

Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Cristina Lesnic s-a deplasat în satul Varnița, raionul Anenii Noi împreună cu reprezentantul special al Federației Ruse în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, Serghei Gubarev. În cadrul dialogului purtat între cei doi oficiali, vicepremierul a subliniat că Chișinăul condamnă acțiunile unilaterale ale Tiraspolului care creează dificultăți și impedimente pentru localnicii din satul Varnița, în special în ceea ce privește libera circulație. Gubarev a luat act de cele relatate de cetățeni și a exprimat ideea că problemele evocate necesită să fie soluționate fără condiționalități.

 

Mărfurile supuse controlului de către ANSA vor avea un regim simplificat de import

Mărfurile supuse controlului de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vor putea fi introduse mai ușor în țară. În acest scop, guvernul a aprobat o serie de modificări la Regulamentul privind modul de trecere a frontierei de stat a mărfurilor supuse controlului de către ANSA. Astfel, va fi exclus termenul minim (24 de ore) de notificare de către operatorii economici la introducerea în țară a mărfurilor supuse controlului fitosanitar. De asemenea, va fi revizuit conceptul de control fitosanitar al ambalajelor din lemn.

 

Programul Drumuri Bune 2 va avea un buget de 2,7 miliarde de lei

În cadrul Programului Național „Drumuri Bune 2”, în acest an, vor fi construiți circa 2600 km de drum, cu 1000 km mai mult decît anul trecut. În acest scop, a fost prevăzut un buget de peste 2,7 miliarde de lei. Decizia a fost aprobată de cabinetul de miniștri. Pentru reparaţia periodică a drumurilor naţionale, locale, comunale şi a străzilor în Bugetul de stat pentru anul curent sînt planificate 1,7 miliarde de lei. Din acești bani vor fi reparate drumuri în peste 1000 de localităţi din țară, conform propunerilor autorităţilor publice locale.