REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (31 octombrie 2019)

Procurorii au aplicat sechestru pe averea fostului preşedinte CSJ, Ion Druţă

Procuratura Anticorupție /PA/ a anunţat că a aplicat sechestru asupra bunurilor imobiliare și autovehiculelor ce aparţin fostului preşedinte al Curții Supreme de Justiție /CSJ/, Ion Druţă. Sechestrul a fost aplicat pe bunuri în valoare de 12,8 milioane de lei, în dosarul pornit pe faptul îmbogățirii ilicite. Potrivit PA, printre bunurile sechestrate se numără: trei bunuri imobile situate în Chișinău, un autoturism fabricat în anul 2016 şi şase încăperi nelocative, toate fiind înregistrate pe numele persoanelor din familie și anturajul judecătorului.

 

Preşedintele R. Moldova a dispus crearea unui Consiliu de experţi care să analizeze reforma sistemului justiţiei

Şeful statului Igor Dodon a anunţat miercuri, 30 octombrie, că a dispus crearea unui Consiliu de experți de talie națională și internațională care să analizeze reforma sistemului justiţiei. Consiliul va activa pe lîngă Președinte şi va expertiza legile din domeniul justiţiei care vor parveni la promulgare. Potrivit sursei citate, reforma justiției constituie prioritatea de bază a guvernării, iar activitatea judecătorilor și procurorilor în interesul statului și al cetățenilor este condiția principală pentru a schimba lucrurile spre bine în R. Moldova. “Nu mai putem tolera printre judecători și procurori oameni corupți, asupra cărora planează suspiciunea că ar fi arhitecți ai schemelor de delapidare a patrimoniului statului și averii cetățenilor”, a opinat Dodon.

 

Șeful diplomației moldovenești participă la Conferința Ministerială a Francofoniei

Angajamentul R. Moldova în calitate de promotor al valorilor francofone, implementarea Pactului lingvistic semnat cu OIF, dar și crearea unor noi oportunităţi academice şi profesionale pentru tinerii francofoni, au fost subiectele abordate de către ministrul de externe Nicu Popescu, la cea de-a 36-a Conferinţă Ministerială a Francofoniei, care reuneşte cele 88 de state şi guverne membre ale Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF). În contextul în care în 2020 va fi celebrată aniversarea a 50-a a Francofoniei, ministrul Popescu a subliniat necesitatea lansării unei reflecţii privind noile orientări strategice ale organizaţiei, a rolului şi impactului acesteia asupra noii generaţii de tineri francofoni.

 

Un tînăr din Hînceşti a fost condamnat la 20 de ani închisoare

Un tînăr în vîrstă de 25 de ani din Hînceşti a fost condamnat la 20 de ani închisoare după ce anul trecut a incendiat o casă în care au ars trei adolescenți din satul Mereșeni. Potrivit Procuraturii Generale, crima s-a produs la 25 noiembrie 2018 pe fundalul unor neînțelegeri care s-au iscat între făptaș și adolescenții cu vîrste cuprinse între 15 și 17 ani, doi băieți și o fată, după ce au consumat băuturi alcoolice. Condamnatul a făcut uz de forța fizică și le-a aplicat celor trei adolescenți o serie de lovituri cu toporul în regiunea capului, după care a incendiat casa, pentru a ascunde urmele crimei. Procurorii au anunţat că vor contesta sentinţa pe care o consideră prea blîndă.

 

În ultima zi din octombrie, euro se va scumpi

În ultima zi a lunii octombrie, moneda unică europeană se va scumpi cu cinci bani și va avea un preț oficial de 19 lei și 48 de bani. Dolarul american va costa 17 lei și 53 de bani, cotație identică cu cea stabilită pentru ziua de ieri de Banca Națională a Moldovei. Ratele oficiale de schimb valutar relevă că hrivna ucraineană și leul românesc se vor scumpi cu cîte un ban. Ca rezultat, hrivna va costa 70 de bani, iar leul românesc - 4 lei și 09 bani. Rubla rusească își va păstra valoarea de 27 de bani.

 

O grupare specializată în comercializarea drogurilor a fost destructurată de poliţie

Un grup criminal specializat în comercializarea drogurilor sintetice de tip PVP prin intermediul magazinelor online a fost destructurat de ofițerii Direcției Antidrog al INI. Potrivit poliţiei, activitatea grupării a fost documentată pe parcursul a două luni. Zilnic, membrii grupului obțineau venituri de peste 10 – 15 mii lei din realizarea drogurilor. Ca urmare a intervenției poliției, au fost reținute două persoane de 21 și 24 de ani. În cadrul perchezițiilor polițiștii au ridicat aproximativ 1 kg de droguri. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, bărbaţii riscă o pedeapsă sub formă de închisoare de la şapte la 15 ani.

 

Gheretele care au funcționat în parcurile din capitală în perioada estivală vor fi evacuate

Unitățile de comerț ambulant care au fost instalate în parcurile și scuarurile din capitală în perioada estivală urmează a fi evacuate. O dispoziție în acest sens a fost semnată de Primarul general interimar al municipiului Chișinău, Adrian Talmaci. Astfel, potrivit dispoziției, de joi, 31 octombrie, gheretele ar urma să-și sisteze activitatea și să fie evacuate. Primăria a mai anunțat că agenții economici vizați vor elibera spațiile din fostele zone de activitate și vor amenaja teritoriul.