REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (31 octombrie 2018)

În R. Moldova a demarat primul maraton al automobilelor eco

Prima expediție a automobilelor prietenoase mediului a demarat ieri în Republica Moldova. Timp de cinci zile, nouă automobile electrice, plug-in și hibrid cu alimentare electrică se vor deplasa în diferite localităţi din ţară pentru a promova inovația în transportul auto și a demonstra performanța automobilelor cu zero emisii. Cortegiul mașinilor va traversa orașele Orhei, Soroca, Drochia, Bălţi şi Ungheni. Automobilele participante la expediție vor reveni în Chișinău sîmbătă, 3 noiembrie, în Piața Marii Adunări Naționale. Proiectul „Oraşe Verzi Durabile”, cu o durată de cinci ani (2018-2022), are un buget de 2,72 milioane de dolari, dintre care 2,64 mln de dolari sînt acordaţi de Facilitatea Globală de Mediu şi 80.000 – de PNUD.

 

Șeful statului efectuează o vizită oficială în Federația Rusă

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, va întreprinde o vizită oficială în Federația Rusă în perioada 31 octombrie – 1 noiembrie. Potrivit agendei de lucru, șeful statului va avea întrevederi cu Președintele Rusiei, Vladimir Putin, cu Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, Kirill, cu președintele Dumei de Stat, Veaceslav Volodin, și alți oficiali ruși. De asemenea, Igor Dodon va ține un discurs în fața studenților de la Universitatea de Stat din Moscova M.V. Lomonosov și va avea o întrevedere cu reprezentanții celor mai importante media din Federația Rusă.

 

La Chișinău ar putea fi asamblate autobuze electrice de o întreprindere mixtă moldo-belarusă

La Chișinău ar putea fi asamblate autobuze electrice. Intenția a fost enunțată în timpul vizitei premierului Pavel Filip la uzina „Belkommunmash” din orașul Minsk, specializată în producerea unităților de transport public electric. În acest sens, s-a discutat despre posibilitatea creării unei întreprinderi mixte moldo-belaruse de asamblare a autobuzelor electrice la Chișinău. În comun cu uzina „Belkommunmash”, la Chișinău anul acesta au fost asamblate 15 troleibuze noi, iar în total - peste 110 unități.

 

Belarus va dona Republicii Moldova o instalație radiologică mobilă

Belarus va dona Republicii Moldova o instalație mobilă de radiografie. Aceasta va ajunge la Chișinău pînă la finele lunii noiembrie. Anunțul a fost făcut de Premierul belarus Serghei Rumas în cadrul unei întrevederi cu Prim-ministrul Republicii Moldova Pavel Filip, care efectuează o vizită la Minsk. Părțile examinează posibilitatea construcției în Republica Moldova a unui complex zootehnic modern, fiind identificat și locul pentru realizarea acestui proiect. Totodată, în Belarus a fost semnat Acordul privind colaborarea în domeniul educaţiei, care prevede inclusiv acordarea de burse pentru studenții moldoveni.

 

Peste 680 de persoane și-au procurat o locuință în cadrul programului „Prima Casă”

Un număr de 681 de persoane și-au procurat propria locuință în cadrul Programului guvernamental „Prima Casă”. Alți 50 de beneficiari sînt în așteptarea semnării contractelor de credit, iar 42 de cereri urmează să fie analizate de specialiști. Astfel, din totalul celor 731 de solicitanți eligibili, 529 sînt familii tinere, iar 202 - tineri necăsătoriți. Potrivit datelor Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii, suma totală a creditelor acordate este de 316 mln de lei. Suprafața unui apartament procurat este, în medie, de 59 de metri pătrați, cu o valoare de aproximativ 548 mii de lei.