REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (31 martie 2021)

Pînă la data de 12 aprilie va fi interzis exportul de grîne

Cabinetul de miniștri a decis să interzică pînă la 12 aprilie curent exportul grîului din rezervele de stat. Hotărîrea aprobată după mai multe discuții cu ușile închise, va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial. Subiectul cu privire la aprobarea hotărîrii de Guvern privind interzicerea exportului de grîu a provocat discuții aprinse între membrii cabinetului și s-a decis convocarea unei ședințe cu prezența fizică a miniștrilor. Ministrul Agriculturii, Ion Perju, a anunțat în ședința Guvernului că sînt însămînțate peste 318 mii de hectare de grîu, care sînt într-o stare foarte bună și peste 45 de mii de hectare de orz. “În anul 2020 au fost recoltate peste 600 de mii de tone de grîu, ceea ce reprezintă mai puțin de jumătate din ceea ce s-a produs în 2019, dar această cantitate satisface pe deplin asigurarea securității alimentare a țării”, a spus Perju.

 

3510 angajați din domeniul medical vor primi indemnizația unică în valoare de 16 mii lei

Ministerul Finanțelor va aloca din Fondul de intervenție al Guvernului mijloace financiare în sumă de 56 mil. 160 mii lei pentru acordarea indemnizațiilor unice personalului medical infectat cu COVID-19. Astfel, din suma totală de 56 mil. 160 mii lei, 22,9 mil. lei vor fi alocate Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pentru 1 431 persoane; 8,9 mil. lei Consiliului minicipal Chișinău pentru 559 persoane; 1,6 mil. lei Comitetului Executiv UTA Găgăuzia pentru 99 persoane; 1,3 mil. lei Consiliului raional Edineț pentru 83 persoane; 1,2 mil. lei Consiliului raional Ungheni pentru 76 persoane; 1,0 mil. lei Consiliului raional Strășeni pentru 66 persoane, restul fiind distribuit altor autorități.

 

Parcul Urban de Autobuze va putea achiziționa autobuze cu parcurs în mod direct

Consiliul Municipal Chișinău /CMC/ a aprobat majorarea capitalului statutar al Parcului Urban de Autobuze cu 50 de milioane de lei în scopul achiziționării autobuzelor cu parcurs. Consilierii municipali au adoptat această măsură care va oferi posibilitatea de achiziționare a autobuzelor cu parcurs. Măsura luată de autoritățile locale este necesară pentru a îmbunătăți situația privind deservirea populației din Chișinău cu transport public, în special a localităților suburbane, în condițiile restricțiilor impuse de măsurile de prevenire a pandemiei de COVID-19. De asemenea, Î.M. „Parcul Urban de Autobuze" va putea contracta și achiziționa autobuze cu parcurs prin negociere directă.

 

Guvernul a cerut Parlamentului să declare stare de urgență

Cabinetul de miniștri a aprobat ieri seara o hotărîre prin care solicită Legislativului să instituie stare de urgență în R. Moldova. Propunerea a parvenit din partea ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, care a precizat că în document nu este indicată o dată pînă cînd va fi instituită starea de urgență, acest subiect fiind lăsat la latitudinea Parlamentului. Și premierul în exercițiu, Aureliu Ciocoi, a specificat că raportul prezentat astăzi de CNESP nu lasă loc de multe manevre și sînt necesare alte acțiuni. “Guvernul nu are pîrghii de restricționare a contactelor în rîndul populației și consider că acest subiect trebuie examinat în Parlament”, a spus Ciocoi.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 917 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 4469 de teste, fiind confirmate 917 cazuri de infecție cu noul coronavirus. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 228 370 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 29 sînt lucrători medicali: 8-medici, 15-asistenți medicali, 6-personal auxiliar. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 4288 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 330 în stare extrem de gravă. În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 11 087 de persoane, iar 20 183 sînt sub supraveghere la domiciliu. Alte 2056 de persoane au fost vindecate. În total, 205 759 de persoane au fost tratate de COVID-19.

 

Liliana Iaconi revine în funcția de secretar general al Guvernului

Liliana Iaconi revine în funcția de secretar general al Guvernului din 1 aprilie. Anunțul a fost făcut de premierul interimar Aureliu Ciocoi. La ședința executivului de ieri seara Cabinetul de miniștri a desemnat-o pe Valentina Țapiș în funcția de secretar de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. În aceeași ședință au fost numiți prin cumul mai mulți ambasadori ai R. Moldova. În luna decembrie trecut, Executivul a aprobat cererea de demisie a Lilianei Iaconi care urma să activeze pînă la 1 februarie, însă mandatul ei a fost prelungit pînă la 31 martie.

 

Pretorul sectorului Ciocana şi doi polițiști sînt cercetați de CNA pentru fapte de corupție

Pretorul sectorului Ciocana este cercetată penal de CNA pentru fapte de corupție, alături de doi polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Ciocana. Este vorba despre şeful-adjunct al IP Ciocana şi un ofiţer superior de investigații, ambii bănuiți de fapte de corupţie, săvîrşite în complicitate cu pretorul. În cadrul urmăririi penale s-a constatat că, în perioada aprilie 2020 – prezent, pretorul sectorului Ciocana, avînd o înțelegere prealabilă cu șeful-adjunct al Inspectoratului de Poliție Ciocana, prin intermediul unui ofițer superior de investigații, ar fi pretins și primit de la agenții economici, care dețin terase sezoniere pe domeniul public sau privat al mun. Chișinău și a comerțului ambulant stradal, sume ce variau între 5000 şi 10 000 lei. Pretorul împreună cu şeful adjunct al IP Ciocana riscă pînă la 15 ani de puşcărie.

 

MEI a elaborat prognoza principalilor indicatori macroeconomici

Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) a elaborat o variantă preliminară a Prognozei indicatorilor macroeconomici pentru anii 2022-2024. La elaborarea prognozei s-au luat în considerare evoluția economiei naționale în anul precedent, sub impactul pandemiei COVID-19. „După un an cu provocări majore, cînd economia R. Moldova a fost afectată puternic de condiții climatice extreme și criza pandemică, înregistrînd un declin de -7%, în anul 2021 se anticipează o revigorare treptată a economiei. Conform proiecțiilor, Produsul intern brut va înregistra o creștere reală de circa 6% în anul 2021, iar în următorii ani (2022-2024) creșterea economică se va menține pe o traiectorie ascendentă în jur de 4%, fiind în proximitatea PIB-ului potențial”, indică MEI.

 

Zece localități din țară vor primi bani pentru lichidarea consecințelor intemperiilor

Ministerul Finanțelor va aloca, din fondul de intervenție al Guvernului, suma de 5871,8 mii de lei autorităților publice locale pentru lichidarea consecințelor situațiilor excepționale în zece localități din țară. O decizie în acest sens a fost aprobată ieri seara la ședința Cabinetului demisionar de miniștri. În anul 2020 s-au produs un șir de situații excepționale (ploi torențiale, ploi torențiale cu vînt puternic și ploi torențiale cu grindină) care au afectat grav starea drumurilor în localitățile: Coșernița, raionul Florești; Mileștii Mici, Țipala, Zîmbreni, Ruseștii Noi, Cigîrleni şi Puhoi din raionul Ialoveni; Baccealia şi Tocuz din raionul Căușeni; satul Cenac, raionul Cimișlia. În acest sens, pentru restabilirea drumurilor afectate, Comisia pentru Situații Excepționale a decis alocarea mijloace financiare în sumă de 5871835,00 lei.

 

Persoanele care prezintă simptome COVID-19 pot face gratuit testul rapid la antigenul SARS-CoV-2

Persoanele care prezintă simptome COVID-19 sau care au fost în contact cu o persoană confirmată pot realiza testul rapid la antigenul SARS-CoV-2, gratuit, adresîndu-se la medicul de familie. Potrivit Ministerului sănătății, 200 mii de teste rapide de diagnostic pentru detectarea Ag SARSCoV-2 au fost distribuite deja instituțiilor medico-sanitare publice la nivel național, în scopul fortificării capacităților de diagnostic și depistare a virusului în rîndul populației. Testele au fost achiziționate în cadrul proiectului Băncii Mondiale „Răspuns de urgență la COVID-19 în R. Moldova”.