REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (31 martie 2020)

Înscrierea copiilor în clasa I a fost suspendată

Înscrierea copiilor în clasa I pentru anul de studii 2020-2021 a fost suspendată temporar. Anunțul a fost făcut luni de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC). Decizia a fost luată în legătură cu starea de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Săptămîna trecută Ministerul Educaţiei a prelungit pînă pe 15 mai perioada de carantină pentru preşcolari, elevi şi studenţi.

 

Un incendiu a izbucnit într-un bloc de locuit din Durlești

Un incendiu a izbucnit într-un bloc de locuit din Durlești. Potrivit primelor informații, scara blocului a fost inundată cu fum dens. La fața locului au fost îndreptate două echipaje de pompieri. Salvatorii au stabilit că la etajul doi un contor electric a luat foc. Pompierii au reușit evacuarea promptă a tuturor locatarilor, inclusiv a doi minori. În urma arderii, panoul electric a fost distrus de flăcări. Nici o persoană nu a avut de suferit. Circumstanțele și cauza incendiului urmează a fi stabilite ulterior.

 

Instituțiile medicale din municipiul Chișinău interzic vizitarea bolnavilor

Primăria Chișinău a anunțat că în spitalele municipale nu mai este admis accesul vizitatorilor. Măsura este aplicată pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin COVID-19. În plus, în spitalele municipale au fost reduse vizitele pacienților prin amînare sau reprogramare. De asemenea, s-a decis de a acorda concediu lucrătorilor medicali care au atins vîrsta de 63 de ani, precum și celor cu maladii cronice, în scopul de a reduce riscul îmbolnăvirilor prin virusul de tip nou.

 

Încă 35 de cazuri noi de COVID-19 s-au înregistrat în R. Moldova

Încă 35 de cazuri noi de COVID-19 au fost înregistrate luni în Republica Moldova, după ce au fost examinate 169 de probe. Astfel, bilanțul cazurilor confirmate cu noul tip de coronavirus a ajuns la 298. Informația a fost prezentată de ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu. Din cele 35 de cazuri noi, șase sînt de import și 29 cu transmitere locală. Ministrul susține că majoritatea cazurilor de transmitere locală s-au înregistrat în Chișinău, Ialoveni, Ștefan Vodă și în stînga Nistrului. Toate persoanele sînt spitalizate, iar astăzi doi copii au fost externați după ce au fost tratați.

 

Fostul guvernator BNM Dorin Drăguțanu va mai sta 30 de zile în arest

Mandatul de arest preventiv al fostului guvernator al Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, a fost prelungit cu 30 de zile. Decizia a fost luată de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, care a admis în mod integral demersul procurorilor. Tot cu 30 de zile a fost prelungit și arestul preventiv al unui actual șef de direcție BNM. De asemenea, a fost prelungit cu încă o lună și termenul de deținere în arest la domiciliu al fostului viceguvernator. Potrivit procuraturii, persoanele vizate sînt învinuite în dosarul „fraudei bancare”.

 

UE a alocat 140 mln euro țărilor din Parteneriatul Estic, inclusiv R. Moldova

Comisia Europeană a realocat 140 milioane euro țărilor din Parteneriatului Estic, inclusiv Republicii Moldova, pentru cele mai imediate nevoi, ca parte a răspunsului său global la pandemia de coronavirus,. În plus, Comisia va redirecționa și utilizarea instrumentelor existente în valoare de pînă la 700 milioane euro în toată regiunea pentru a contribui la atenuarea impactului socioeconomic al crizei provocate de coronavirus.

 

Starea de urgență în regiunea transnistreană a fost prelungită

Starea de urgență, instituită în regiunea transnistreană pentru perioada 17 martie-5 aprilie, a fost prelungită pînă pe 1 mai. O dispoziție în acest sens a fost semnată de liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski. În dispoziție sînt prevăzute noi restricții cu privire la dreptul la muncă și la odihnă al cetățenilor.

 

Un nou lot de teste pentru depistarea coronavirusului a ajuns la Chișinău

Un nou lot de 1000 de teste pentru depistarea coronavirusului de tip nou a ajuns la Chișinău. Acestea au fost oferite de China și vor fi transmise în următoarele zile Agenției Naționale de Sănătate Publică. Săptămîna trecută în țară au mai ajuns 1 500 de teste. Toate testele donate sînt certificate de către Organizația Mondială a Sănătății.

 

Peste 200 de moldoveni au rămas blocați pe aeroportul din Paris din cauza anulării curselor

220 de moldoveni au rămas blocați pe aeroportul Charles de Gaulle de la Paris, după ce cursa charter cu care trebuiau să ajungă în R. Moldova a anulat zborurile. Despre aceasta a anunțat compania aeriană care urma să efectueze zborurile. Pasagerii au fost informați despre anularea curselor cînd erau deja în aeroport.