REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (31 iulie 2019)

Directorul unei piețe din capitală a fost reținut pentru trafic de influență

Directorul unei piețe din capitală a fost reținut de către ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA), fiind bănuit de trafic de influență. Potrivit denunțătorului, bărbatul i-ar fi cerut 8000 de euro pentru a-l aranja ca pădurar în cadrul Întreprinderii silvo-cinegetice Strășeni. Conform datelor CNA, denunțătorul ar fi transmis suma solicitată, problema însă a rămas nerezolvată. Ca rezultat, păgubitul s-a adresat la CNA. Ofițerii CNA au deschis un dosar pentru trafic de influență și l-au reținut pe directorul pieței pentru 72 de ore.

 

Șeful statului a anunțat că va semna decretul privind numirea procurorului general interimar

Șeful statului, Igor Dodon a anunțat marți, 30 iulie, că a decis să semneze decretul privind numirea lui Dumitru Robu în funcția de Procuror General interimar al R. Moldova. Decizia a fost anunțată de președinte în urma unei întrevederi cu Dumitru Robu. Igor Dodon a afirmat că a discutat cu Robu despre situația dificilă din domeniu și sarcina Procurorului General interimar de a asigura activitatea instituției în conformitate cu standardele democratice și așteptările cetățenilor.

 
Parlamentul va avea doi noi deputați

Comisia Electorală Centrală (CEC) a luat act de vacanța a două mandate de deputat în Parlamentul R. Moldova și a inițiat procedura de validare a mandatelor candidaților supleanți. Potrivit CEC, mandatele de deputat le revin candidaților supleanți Ruxanda Glavan, de pe lista Partidului Democrat din Moldova (PDM) și Serghei Cataranciuc, de pe lista Blocului electoral „ACUM Platforma DA și PAS”. Hotărîrea Comisiei va fi transmisă Curții Constituționale pentru validarea mandatelor de deputat.

 

Președinții de raioane vor fi aleși din rîndul consilierilor

Președinții de raioane vor fi aleși din rîndul consilierilor. Acest lucru va fi posibil după ce parlamentul a aprobat în prima lectură modificări la Legea privind administrația publică locală. Autorii inițiativei sînt deputații Liviu Vovc și Alexandru Slusari. „Conform prevederilor actuale, în calitate de președinte al raionului, efectiv poate fi aleasă o persoană care să nu fie ales local și care să nu fi participat în campanie electorală, adică să nu dispună de reprezentativitate acordată de colectivitatea locală”, menționează autorii inițiativei legislative.

 
Euro și dolarul își vor continua scumpirea

Euro și dolarul își vor continua scumpirea, potrivit ratelor oficiale de schimb valutar prezentate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Astfel, în ultima zi a lunii iulie, dolarul va costa 17 lei și 73 de bani, iar euro va fi cotat la 19 lei și 77 de bani, în creștere cu 12 bani. Totodată, leul românesc se va aprecia cu doi bani, pînă la nivelul de 4 lei și 17 bani. Hrivna ucraineană își va păstra prețul de 70 de bani. Rubla rusească va costa în continuare 27 de bani.

 

Termenul patentei de întreprinzător a fost prelungit

Desfășurarea activităților în baza patentei de întreprinzător va fi permisă pînă la 31 decembrie 2022. Proiectul care prevede acest lucru a fost adoptat în lectura a doua de parlament, cu votul a 77 de deputați. Astfel, activitatea în bază de patentă va fi permisă numai pentru cei care, la data de 31 decembrie 2019, vor deține patente. Potrivit modificărilor legislative, activitățile în bază de patentă vor fi permise în cadrul piețelor comerciale, precum și în locurile autorizate de administrația publică locală.

 
Vicepremierul pentru reintegrare a prezentat prioritățile în reglementarea transnistreană

Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Vasilii Șova a prezentat prioritățile în ceea ce privește reglementarea conflictului transnistrean. Potrivit oficialului, printre priorități se numără asigurarea respectării drepturilor omului, asigurarea liberei circulații și democratizarea proceselor din regiune. O altă prioritate vizează dezvoltarea economică. Sursa citată a adăugat că recent au fost operate anumite modificări în componența grupurilor de lucru constituite în cadrul măsurilor de consolidare a încrederii și că acestea ar urma să-și relanseze în scurt timp activitatea.