REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (30 septembrie 2019)

CEC a stabilit particularitățile exercitării dreptului de vot la alegerile locale

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit particularitățile de votare ale unor categorii de cetățeni la alegerile locale din 20 octombrie. Conform normelor generale, dreptul de vot la alegerile locale se exercită în localitatea în care alegătorul își are domiciliul. Totodată, la alegerile locale nu vor putea participa alegătorii care nu au înregistrare la domiciliu sau la reședință în localitatea respectivă și militarii care își satisfac serviciul în termen, iar procedura de depunere a declarației privind locul nou de ședere nu se aplică. Studenții și elevii cu drept de vot vor putea vota în localitatea unde își au domiciliu. Persoanele aflate în arest la domiciliu vor putea solicita urna mobilă.

 

A fost inaugurată expoziția „Polonia. 15 ani în Uniunea Europeană”

Institutul Polonez din Bucureşti, Ambasada Republicii Polone la Chișinău și Biblioteca Națională a R. Moldova au vernisat expoziția cu genericul „Polonia. 15 ani în Uniunea Europeană”. La eveniment au participat Ambasadorul Republicii Polone Bartlomiej Zdaniuk, directorul Institutului Polonez din București, Agnieszka Skieterska, oameni de cultură și artă. Expoziția va fi deschisă pînă la 31 octombrie.

 

Elevi din șase țări au participat la Olimpiada Internațională de Limba franceză care a avut loc la Chișinău

36 de elevi și 12 profesori din șase țări: Albania, Armenia, Bulgaria, Macedonia de Nord, R. Moldova și România au participat în acest week-end la cea de-a 5-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Limba franceză care a avut loc la Chișinău. Olimpiada Internațională de Limba franceză, aflată la cea de-a cincea ediție, este organizată de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare, și Organizația Internațională Francofonă, în parteneriat cu Universitatea de Stat din Moldova.

 

Peste 21 de mii de moldoveni au murit de la începutul anului în urma bolilor de inimă

Peste 21 de mii de moldoveni au murit de la începutul anului curent în urma afecțiunilor aparatului circulator. Datele au fost făcute publice de Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică în contextul marcării Zilei Mondiale a Inimii. Potrivit sursei citate, în R. Moldova, bolile cardiovasculare se plasează constant pe primul loc printre cauzele de deces și reprezintă circa 58% din totalul deceselor înregistrate la nivel național.

 

Doi tineri au murit după ce motocicleta cu care se deplasau a intrat într-un automobil

Doi tineri au decedat noaptea trecută după ce motocicleta cu care se deplasau a intrat într-un automobil în apropiere de localitatea Talmaza, raionul Ștefan Vodă. Potrivit poliției, tinerii se deplasau cu viteză excesivă și s-au izbit violent cu motocicleta într-un automobil de model „Hyundai Matiz”, care venea pe contrasens. La volanul automobilului se afla un bărbat în vîrstă de 65 de ani, din aceeași localitate cu tinerii decedați.

 

Președintelui CSJ i-a fost trasmisă citație să se prezinte pentru audieri la PA

Procuratura Anticorupție (PA) i-a transmis, prin intermediul membrilor familiei, citație președintelui Curții Supreme de Justiție, Ion Druță. PA ia cerut lui Druță să se prezinte la Procuratură pe data de 2 octombrie pentru a fi audiat în calitate de bănuit. În caz că nu se va prezenta, Druță va fi dat în căutare, a declarat ofițerul de presă al PA, Cătălina Bogonos. Druță este acuzat de îmbogățire ilicită.