REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (30 octombrie 2019)

Tehnicianul turc Engin Firat va antrena echipa națională de fotbal

Antrenorul turc Engin Firat (49 de ani) va antrena echipa națională de fotbal. El a fost singurul candidat la postul de selecționer după demiterea lui Semen Altman, luni, 28 octombrie, de comitetul executiv al Federației Moldovenești de Fotbal (FMF). Engin Firat are o experienţă de lucru în cinci state. El s-a format ca antrenor în Germania. În ultima perioadă a fost manager, director al unor cluburi de fotbal, inclusiv din Statele Unite, la Dallas City, apoi a activat la echipa pe care a promovat-o în calitate de director din a doua ligă albaneză în prima, Vlaznia Shkoder.

 

La alegerile din 3 noiembrie, în capitală va fi organizat un sondaj de tip exit-poll

În ziua de 3 noiembrie curent, în cadrul turului doi al alegerilor locale generale, în 67 de secţii de vot din municipiul Chişinău va fi organizat un sondaj de opinie la ieşirea din secţiile de votare (de tip exit-poll). O decizie în acest sens a fost luată marți, 29 octombrie cu votul a şase din cei nouă membri ai Comisiei Electorale Centrale. Potrivit deciziei CEC, cercetarea sociologică va viza doar secţiile de vot din capitală şi suburbii, iar rezultatele nu vor putea fi făcute publice mai devreme de închiderea secţiilor de vot. Ultimul exit-poll a fost efectuat în R. Moldova în mai 2011.

 

Comisia moldo-americană pentru colaborare economică s-a reunit la Chișinău

Reprezentanți ai Statelor Unite ale Americii și ai R. Moldova s-au întrunit marți, 29 octombrie, la Chișinău, la cea de-a IV-a sesiune a Comisiei mixte moldo-americane pentru colaborare economică. În cadrul evenimentului, R. Moldova a anunțat intenția de a crea un birou economic în Statele Unite. Ministrul economiei Vadim Brînzan și Daniel Mullaney, Asistentul Reprezentantului comercial al SUA pentru Europa și Orientul Mijlociu au menționat că regularitatea acestor întîlniri demonstrează puterea relațiilor bilaterale și subliniază angajamentul ambelor părți de a crește comerțul bilateral și de a îmbunătăți climatul investițional din Moldova.

 

Depozitul de arme din gestiunea IGP a fost renovat cu bani europeni

Depozitul de arme de calibru mic, armament ușor și muniții din gestiunea Inspectoratului General al Poliției a fost deschis marți, 29 octombrie, după ce a fost renovat în conformitate cu standardele internaționale. La eveniment a participat Secretarul de Stat al MAI, Ianuș Erhan. Oficialul a specificat că renovarea acestui depozit întrunește toate normele de securitate aprobate la nivel european. Suma totală a proiectului de renovare a fost de 212 mii USD, bani oferiți de UE.

 

Dolarul se va scumpi, iar euro se va ieftini

Dolarul se va scumpi cu un ban, iar euro se va ieftini cu un ban, potrivit ratelor oficiale de schimb valutar pentru ziua de miercuri, 30 octombrie, afișate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Astfel, dolarul va costa 17 lei și 53 de bani, iar euro - 19 lei și 43 de bani. Pentru leul românesc, BNM a stabilit un curs valutar oficial de 4 lei și 08 bani. Aceeași tendință o vor avea rubla rusească și hrivna ucraineană. Cea din urmă va costa în continuare 69 de bani, iar rubla va rămîne la prețul de 27 de bani.

 

Un bărbat din Ocnița a rămas fără permis de conducere după ce a fost prins beat la volan

Un bărbat în vîrstă de 42 de ani, originar din raionul Ocnița a rămas fără permis de conducere după ce a fost depistat de poliţie în stare avansată de ebrietate la volan. Potrivit Inspectoratului Naţional de Patrulare, cazul a avut loc în oraşul Drochia. Agenţii de patrulare au observat un automobil ce se deplasa haotic. La somația de a stopa, conducătorul auto a ignorat cerințele și a încercat să fugă. Bărbatul a fost reţinut abia după două ore la intrarea în orașul Edineț. Pe numele acestuia a fost pornită o cauză penală pentru condus în stare de ebrietate.

 

Au mai rămas patru candidați în cursa pentru funcția de Procuror General

Ministra Justiției Olesea Stamate a anunțat că în cursa pentru postul de procuror general au mai rămas patru candidați și a insistat că breasla procurorilor are un cuvînt greu de spus în procesul selecției. „Cred că au fost spulberate orice dubii privind intenția guvernului de a limita competența Consiliului Superior al Procurorilor” a scris Stamate pe o rețea de socializare. Cei patru candidați sînt Oleg Crîșmaru, Vladislav Gribincea, Veaceslav Soltan și Alexandr Stoianoglo. Prim-minstrul Maia Sandu s-a declarat dezamăgită de listă, spunînd că se aștepta să cuprindă mai multe nume din societatea civilă.