REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (30 noiembrie 2020)

Creştinii ortodocşi de stil vechi au intrat în Postul Crăciunului

Creştinii ortodocşi de stil vechi au început de sîmbătă, 28 noiembrie, Postul Crăciunului. Acesta îi pregătește pe creștini pentru marea sărbătoare a Nașterii lui Isus Hristos. Postul Nașterii Domnului este de asprime mijlocie. Timp de şase săptămîni, credincioşi nu vor mînca ouă, carne şi lactate. În zilele de sîmbătă și duminică, precum și în zilele de mare sărbătoare, creștinii au dezlegare la untdelemn, vin şi pește. Totodată, preoții spun că bătrînii, copiii şi cei bolnavi sînt scutiți de rigorile unui regim exclusiv vegetal.

 

1165 de cazuri de COVID-19 s-au înregistrat în ultimele 24 ore

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 2733 de teste, fiind confirmate 1165 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care unul de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 107 017 cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), din numărul total de cazuri, 63 sînt lucrători medicali: medici - 23, asistenți medicali - 29, personal auxiliar - 11. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 3707 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 265 în stare extrem de gravă (41 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată).

 

Biroul politici de reintegrare a comentat obligarea de către Tiraspol a testării anti-Covid a studenților

Biroul Politici de Reintegrare consideră ca fiind inadmisibilă obligarea studenților, originari din regiunea transnistreană, care își fac studiile în partea dreaptă a Nistrului, să prezinte rezultatele testelor pentru diagnosticarea Covid-19, efectuate din cont propriu, pentru a traversa linia administrativă, comunică Biroul respectiv. Această practică creează presiuni financiare suplimentare asupra cetățenilor R. Moldova, instituie noi bariere artificiale în calea liberei circulații și îngreunează realizarea dreptului la educație, Se spune în comentariul Biroului.

 

Banca Națională a pus în circulație opt monede jubiliare și comemorative

Banca Națională a Moldovei (BNM) a pus în circulație opt monede jubiliare și comemorative ca mijloc de plată și în scop numismatic. Seria „Personalități” este îmbogățită cu două monede comemorative dedicate centenarului Valentinei Rusu-Ciobanu și bicentenarului nașterii lui Alexandru Ioan Cuza - primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România. Monedele sînt confecționate din argint, au valoarea nominală de 50 lei și un tiraj de 250 unități și 300 unități respectiv.

 

Zece milioane de euro dintr-un credit european sînt disponibile pentru recreditarea agenților economici

Resursele primei tranșe, în sumă de zece milioane de euro, din împrumutul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) acordat Guvernului R. Moldova pentru Suport Întreprinderilor Micro, Mici și Mijlocii în cadrul Proiectului de 70 mln de euro „Răspuns de urgență la COVID-19”, pot fi recreditate agenților economici prin intermediul Instituțiilor Financiare Participante (IFP) în baza contractelor de recreditare. „Partea de finanțare a sub-proiectelor din fondurile împrumutului CEB nu va depăși 90% din suma totală a sub-proiectului, iar pentru un beneficiar pot fi finanțate cîteva sub-proiecte eligibile, suma cumulativă a cărora nu va depăși în total echivalentul a două milioane de euro”, indică Ministerul finanțelor.

 

Pedagogi din UTA Gagauz-Yeri au fost instruiți pentru predarea bilingvă în instituțiile din autonomie

Rezultatele Programului de formare a cadrelor didactice și manageriale din instituțiile de educație timpurie din UTA Găgăuzia au fost prezentate în cadrul Conferinței de bilanț a Programului de învățare simultană a limbilor română și găgăuză. Formarea cadrelor (etapa IV) a fost organizată de Asociația Națională a Trainerilor Europeni din Moldova (ANTEM) cu susținerea financiară a Guvernului Turciei. Programul a fost aplicat în 36 de grădinițe din regiune, ale căror manageri și metodiști, precum și 80 de profesori de limba română și găgăuză au fost instruiți în domeniul managementului și metodologiei predării bilingve.

 

În 11 raioane programul “Drumuri Bune pentru Moldova 2020” a fost finalizat

În 11 raioane ale țării Programul “Drumuri Bune pentru Moldova 2020” a fost finalizat. Din volumul total al investițiilor de 1,125 miliarde de lei din cadrul programului, în prezent sînt executate circa 84%, constituind peste 941 milioane de lei. În prezent, lucrările de reparație a drumurilor au fost executate integral în raioanele Basarabeasca, Dubăsari, Rezina, Ștefan Vodă, Strășeni, Șoldănești, Ocnița, Telenești, Călărași, Briceni și Criuleni.

 

CNESP a declarat stare de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul țării din 30 noiembrie pînă pe 15 ianuarie 2021

Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică (CNESP) a declarat stare de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul țării, din 30 noiembrie pînă pe 15 ianuarie 2021. Pentru a preveni răspîndirea infecției COVID-19, CNESP a decis interzicerea activității cluburilor de noapte (discoteci, karaoke, disco-baruri), începînd cu data de 28 noiembrie 2020. Totodată, din 30 noiembrie, restaurantele, barurile și cafenelele vor putea activa pînă la orele 22.00. Unităților de alimentație publică le va fi interzisă activitatea în intervalul 22:00-07:00. În perioada stării de urgență se interzice organizarea și desfășurarea conferințelor științifice, competițiilor sportive, olimpiadelor cu prezența fizică a persoanelor.

 

Un lot de echipament de protecție împotriva COVID-19 a fost donat Poliției de Frontieră de către OIM

Organizația Internațională pentru Migrațiune (OIM) a oferit angajaților Poliției de Frontieră 130 mii de măști de protecție, 100 mii de mănuși nitril și 16 termoscanere. Suma donației este de 15 000 de euro. Acțiunea de donare a avut loc în cadrul proiectului „Îmbunătățirea răspunsului național al R. Moldova la criza COVID-19" și are drept scop îmbunătățirea capacităților instituționale, asigurarea managementului controlului prevenirii infecțiilor prin optimizarea accesului la echipamentele individuale de protecție.