REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (30 martie 2021)

A fost prezentat un nou studiu al pieței produselor lactate din ţară

Agenția de Investiții din Moldova împreună cu Asociația Națională a Producătorilor de Lapte și Produse Lactate au prezentat un nou Studiu de piață a potențialului de dezvoltare a produselor lactate din țara noastră. Crearea unui sistem de evidență (soft), procurarea vacilor gestante, echipamentelor și mijloacelor tehnice, utilajelor agricole și construcția grajdurilor sînt cîteva din activitățile Planului Investițional propus drept rezultat al noului Studiu de piață. Potrivit Studiului, în ultimele trei decenii, industria producției laptelui înregistrează un declin continuu. Planul Investițional va fi divizat în trei faze, care vor contribui la majorarea producției de lapte de către întreprinderile agricole cu o pondere de la 4% la 60%.

 

O aeronavă cu echipamente împotriva COVID-19 a aterizat la Chișinău

O aeronavă a Forțelor Aeriene Române, care a adus ajutor umanitar pentru R. Moldova din partea NATO, a aterizat ieri seara pe aeroportul din Chișinău. Lotul constă din 100.000 de măști în valoare de 190 mii de dolari. Lotul a fost întîmpinat pe aeroport de Ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță, consilierul prezidențial Ala Nemerenco și reprezentanți ai Ministerului Sănătății. „Cetățenii R. Moldova trebuie să simtă că sîntem solidari cu dumnealor atît pe platforma europeană, cît și pe platforma NATO. Mulțumesc și eu țărilor care au contribuit la fondul fiduciar al NATO, datorită cărora au fost cumpărate aceste ajutoare, în primul rînd Luxemburgului și Norvegiei”, a spus diplomatul român.

 

Dosarul multinațional ”Arta cămășii cu altiță” a fost depus la UNESCO

Dosarul multinațional "Arta cămășii cu altiță - element de identitate culturală în România și Republica Moldova" a fost depus la UNESCO, pentru înscrierea în Lista reprezentativă a elementelor de patrimoniu cultural imaterial a umanității. Dosarul de nominalizare va fi evaluat în cadrul celei de-a 17-a sesiuni a Comitetului Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial din noiembrie/decembrie 2022. Dosarul a fost realizat cu participarea grupurilor naționale de experți din România și R. Moldova, elaborarea sa fiind coordonată de către Ministerul Culturii din România.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 932 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 3106 teste, fiind confirmate 932 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 227 453 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 18 sînt lucrători medicali: medici - 5, asistenți medicali - 7, personal auxiliar - 6. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 4374 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 339 în stare extrem de gravă. În același timp, în tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 11 327 de persoane, iar 20 842 sînt sub supraveghere la domiciliu. Alte 1934 de persoane au fost vindecate. În total, 203 703 persoane au fost tratate de COVID-19.

 

Autoritățile capitalei vor întocmi o listă cu întreprinderile care au admis erori în proiectele executate pentru oraș

Autoritățile capitalei au solicitat companiilor care au realizat lucrări în folosul municipalității să remedieze avariile apărute, în caz contrar aceste întreprinderi vor fi penalizate. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a solicitat ca avariile apărute la lucrările realizate anul trecut în folosul municipalității să fie remediate de către cei care au executat aceste lucrări. În același timp, edilul a solicitat întocmirea unei liste a întreprinderilor care au admis greșeli în proiectele executate pentru municipalitatea Chișinău, pentru ca acestea să nu mai poată participa la proiectele de construcție inițiate de municipalitate.

 

Consiliul consultativ de sănătate publică pe lîngă Prim-ministru s-a întrunit în ședință

Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a convocat ședința Consiliului Consultativ de sănătate publică pe lîngă Prim-ministru. În cadrul reuniunii, membrii Consiliului au examinat necesitatea introducerii unui set de acțiuni suplimentare în scopul eficientizării procesului de gestionare a situației pandemice. Membrii Consiliului au examinat mai multe propuneri de acțiuni prioritare, care ar contribui la stoparea extinderii infecției în țară. Printre acestea – sporirea capacităților de testare, fortificarea capacităților medicinii primare, crearea unui Centru de criză care să coordoneze procesul de comunicare și informare. Instituția ar mai avea rolul de dezvoltare a parteneriatelor cu actorii importanți, în scopul sporirii capacităților de comunicare privind situația pandemică.

 

Documentarul „Grădina Sovietică” a fost selectat la un Festival Internațional Film din Portugalia

Documentarul „Grădina Sovietică”, turnat în R. Moldova, în regia lui Dragoș Turea participă la BEAST Internațional Film Festival din orașul Porto, Portugalia, în programul Doc Highlights. Regizorul Dragoș Turea a menționat că intenționează să distribuie în curînd ”Gradina Sovietică” pe micile ecrane din R. Moldova. ”Cred că ar fi bine ca lumea să cunoască adevărul despre experimentele secrete, care au avut loc aici, la noi, în R. Moldova. Este o istorie similară cu cea a Cernobîlului. Tocmai de aceea, soarta Moldovei de odinioară noi o asemuim cu un Cernobîl agricol”, a subliniat Dragoș Turea.

 

Dumitru Socolan l-a primit pe ambasadorul Japoniei

Secretarul de stat Dumitru Socolan a avut o întrevedere cu Katayama Yoshihiro, ambasadorul Japoniei în R. Moldova. În cadrul întîlnirii, oficialii au făcut o trecere în revistă a stadiului actual al relațiilor bilaterale și a perspectivelor de dezvoltare a cooperării moldo-japoneze. Interlocutorii au apreciat înalt cooperarea autorităților de la Chișinău și Tokio pe parcursul ultimilor ani, exprimîndu-și speranța că relația bilaterală va cunoaște o evoluție. Părțile au reafirmat interesul de a dezvolta în continuare colaborarea în domeniile economic, investițional, cultural și social-umanitar. Un subiect aparte l-a constituit gestionarea situației epidemiologice din ambele state și eforturile guvernelor de a combate criza provocată de covid-19.

 

196 de școli din ţară activează exclusiv online din cauza carantinei

Conform situației din data de 26 martie, urmare a deciziilor Comisiilor teritoriale în sănătate publică și organelor locale de specialitate în domeniul învățămîntului, 196 (15,81%) de instituții de învățămînt general din ţară activează exclusiv online. Dintre acestea, 155 de instituții sînt din municipiul Chișinău, cinci din raionul Călărași, 32 de instituții din raionul Căușeni, cîte o instituție din raionul Drochia, Nisporeni, Ocnița și Rezina. Potrivit ministerului de resort, din cauza creșterii cazurilor de îmbolnăvire cu Covid-19 au fost plasate în carantină și desfășoară studiile la distanță alte nouă instituții din țară și 45 de clase. „În instituțiile de învățămînt numărul elevilor testați pozitiv cu COVID-19 este de 307, iar 3053 au fost plasați în regim de autoizolare. 333 de cadre didactice au fost confirmate pozitiv cu noul coronavirus și 210 se află în izolare”, indică MECC.

 

Vameșii moldoveni au fost instruiți să identifice vaccinurile contrafăcute

Peste 80 de funcționari vamali din țara noastră au participat la o serie de webinare privind contracararea traficului de vaccinuri contrafăcute anti-COVID-19: Pfizer-BioNTech, Moderna şi AstraZeneca. Activitățile s-au desfășurat sub auspiciile Organizației Mondiale a Vămilor, în primele trei luni ale anului current. În cadrul instruirilor, au fost prezentate informații despre caracteristicile și specificațiile esențiale ale vaccinurilor anti-COVID-19. „Obiectivul activităților online a fost de a spori nivelul de conştientizare privind pericolul pe care l-ar prezenta distribuția de vaccinuri contrafăcute anti-COVID-19”, indică Serviciul Vamal.