REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (30 martie 2020)

Pînă la anularea situației de urgență, transportul public municipal va fi gratuit

Primăria municipiului Chișinău anunță că din 28 martie și pînă la anularea stării de urgență, transportul public municipal va circula în regim special și va fi gratuit. În același timp, municipalitatea anunță că va păstra restricțiile de circulație ale troleibuzelor și autobuzelor, programul de activitate al acestora avînd următorul orar: 05:30 – 10:00 și 16:00 – 20:00, în zilele de lucru, iar pentru zilele de odihnă, între orele 06:00 – 10:00, dimineața și între orele 16:00 – 19:30, seara.

 

Angajații statului care s-au infectat cu COVID-19 la locul de muncă vor primi un ajutor unic

Angajații statului care s-au infectat cu COVID-19 vor primi un ajutor unic din partea statului în mărime de două salarii medii pe economie, adică circa 16 mii de lei. Despre aceasta a anunțat luni, 30 martie, șeful statului Igor Dodon. Totodată, potrivit lui Dodon, din luna aprilie curent, medicii care sînt implicați în tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus vor primi salarii mai mari. „La fel vom proceda și cu alte structuri unde angajații sînt în prima linie”, a specificat președintele.

 

95 de cetățeni moldoveni au fost repatriați în ultimele 24 de ore

90 de cetățeni ai Republicii Moldova, aflați în Federația Rusă și 5 în Germania, au revenit acasă în ultimele 24 de ore. Informația a fost prezentată de Poliția de Frontieră. Sursa citată a precizat că nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției COVID-19. „Prin culoarul tranzit a teritoriului Ucrainei și intrarea în țară prin punctul de trecere Otaci, s-au înregistrat 21 de mijloace de transport care au transportat 90 de cetățeni moldoveni, repatriați din Federația Rusă. Cu tranzitarea României și intrarea prin punctul de trecere Giurgiulești-Galați, au revenit acasă cinci persoane din Germania”, se arată în comunicat.

 

Încă 32 de cazuri de COVID-19 au fost confirmate în Moldova

Încă 32 de cazuri de COVID-19 au fost confirmate în Moldova, după ce duminică, 29 martie, au fost examinate 246 de probe. Astfel, bilanțul îmbolnăvirilor a ajuns la 263 de persoane. Dintre acestea, 13 persoane s-au vindecat. Din numărul noilor cazuri înregistrate, doar unul este de import, celelalte 31 au transmitere locală.

 

În stare de urgenţă, unităţile bugetare vor avea un regim special de lucru şi remunerare

În perioada stării de urgență va fi stabilit un regim special de lucru și de remunerare a muncii în unitățile bugetare. O decizie în acest sens a fost luată în şedinţa din 26 martie de către Comisia pentru Situaţii Excepţionale din Republica Moldova. Conform Comisiei, în perioada stării de urgenţă, se va „menține procedura de coordonare a încadrării personalului strict necesar realizării misiunii unității bugetare, vizate de moratoriul temporar de angajare în funcțiile vacante înregistrate”. Totodată, este permisă angajarea personalului necesar pentru asigurarea activității în unitățile bugetare din domeniile ordinii publice și sănătății, prin procedură simplificată (fără concurs, fără trimitere la cursuri de formare inițială), prin act administrativ al conducătorului. De asemenea, se va achita integral salariul pentru toți angajații cu raporturi de muncă depline.

 

În săptămîna curentă, orele de la distanţă nu se vor desfăşura

În perioada 30 martie – 3 aprilie, declarate zile libere pentru toate unitățile din sectorul bugetar în legătură cu criza pandemică COVID-19, procesul educațional la distanță nu se va desfășura, aîît în instituțiile de învățămînt publice, cît și în cele private, de toate nivelurile. Un ordin în acest sens a fost emis de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC), conform deciziilor Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova. Ministerul Educației a suspendat şi Olimpiadele Republicane la disciplinele de studiu, pînă la data de 18 mai 2020. Totodată, a fost amînată şi desfășurarea testării candidaților la examenele naționale de absolvire, stabilite pentru perioada 30 martie-11 aprilie, pentru o perioadă care va fi anunțată suplimentar.

 

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat curse charter din Israel și Franța

Comisia Națională pentru Situații Excepționale a dispus sîmbătă efectuarea a două curse aeriene charter pentru a transporta pasageri cu cetățenia Republicii Moldova la Chișinău. Cele două curse charter au fost autorizate pentru compania Israir Airlines, în data de 30 martie, cu destinația Tel-Aviv – Chișinău – București și la data de 1 aprilie, pentru compania Air Moldova, cu destinația Chișinău – Nice – Chișinău. De la instituirea stării de urgență pe teritoriul Republicii Moldova, 2 500 de persoane au revenit în țară prin intermediul curselor avia de tip charter.

 

Ministerul Sănătății și cel de Interne vor cumpăra echipament de protecție împotriva COVID-19

Comisia Națională pentru Situații Excepționale a dispus sîmbătă Ministerului Finanțelor să aloce, din fondul de intervenție al Guvernului, suma de 19,5 mln lei Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pentru procurarea respiratoarelor, în scopul prevenirii și combaterii răspîndirii infecției COVID-19. Prin aceeași dispoziție, s-a permis Ministerului de Interne să achiziționeze produse antiseptice și echipamente de protecție individuală (mănuși, măști, ecrane de protecție, combinezoane de protecție), necesare pentru prevenirea și combaterea răspîndirii infecției COVID-19, în sumă de pînă la 1 mln lei.

 

Banca Mondială va susține întreprinderile moldovenești în criza pandemică

Oportunitățile de susținere a mediului de afaceri în condiţiile crizei pandemice COVID-19, prin programele Băncii Mondiale, au fost discutate de ministrul Economiei și Infrastructurii, Serghei Railean, și Anna Akhalkatsi, manager de țară al Băncii în Republica Moldova. Ministrul Economiei a solicitat acordarea unui sprijin suplimentar din partea Băncii Mondiale, în special de acces la finanțare pentru întreprinderile moldovenești. Reprezentantul Băncii Mondiale a dat asigurări că echipa sa de experți va interveni cu expertiza planului de acțiuni anti-criză, elaborat de Ministerul Economiei și Infrastructurii, precum și cu finanțări adiționale în cadrul proiectelor in derulare și celor noi, pentru susținerea mediului de afaceri atît în contextul pandemiei de COVID-19, cît și în perioada de post-criză.