REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (30 mai 2019)

Peste 40 de tractoare vor ajunge în R. Moldova cu suportul Guvernului Japoniei

Fermierii din R. Moldova vor beneficia de tractoare noi de ultimă generaţie. Agricultorii vor primi aproximativ 40 de unităţi de tehnică, în valoare de 25 milioane de lei. O decizie în acest sens, a fost aprobată, în cadrul şedinţei Cabinetului de miniştri. Proiectul are ca scop valorificarea bugetului de 25 milioane de lei, acumulat în urma vînzării altor 106 tractoare achiziționate din grantul oferit de Guvernul Japoniei țării noastre pentru implementarea Proiectului „Agricultura Conservativă – dezvoltarea unui sistem durabil de gestionare a solurilor în R. Moldova”.

 

La Chișinău a fost vernisată o expoziție dedicată aniversării prăbușirii comunismului în Polonia

O expoziție de fotografii cu genericul ”Războiul Rece. Istoria scurtă a lumii divizate”, prilejuită de împlinirea a 30 de ani la căderea comunismului în Polonia, a fost vernisată la Biblioteca Națională. Evenimentul a fost organizat de Ambasada Republicii Polone la Chișinău în colaborare cu Institutul Polonez din București și instituția gazdă. Prezent la eveniment, Ambasadorul Republicii Polone la Chișinău, Bartlomiej Zdaniuk, a amintit că acum 30 de ani, în Polonia s-au desfășurat primele alegeri, parțial libere.

 

Premierul a dezmințit informațiile despre starea proastă a drumurilor

Prim-ministrul Pavel Filip a respins acuzațiile apărute în presă potrivit cărora mai multe drumuri reparate în cadrul programului „Drumuri Bune” au fost deteriorate în urma ploilor abundente din această lună. „Am solicitat de la Administrația de Stat a Drumurilor informații cu privire la starea și calitatea tuturor drumurilor care au fost construite prin acest proiect. Niciun drum care a fost construit sau reparat prin programul „Drumuri Bune” anul trecut, încă nu a avut de suferit. Este pentru prima dată cînd reparăm drumurile și după iarnă ieșim cu drumuri bune, de calitate”, a afirmat Filip.

 

Guvernul a alocat 3 mln de lei pentru lichidarea consecințelor ploilor torențiale

Executivul va aloca din Fondul de intervenție aproximativ 3 milioane de lei pentru lichidarea consecințelor ploilor torențiale cu grindină și vînt puternic, care au avut loc pe 18 – 19 mai și 10 – 11 martie current. Astfel, circa 1 milion de lei va fi alocat satelor Sămănanca și Donici din raionul Orhei. Pentru reabilitarea drumurilor, podurilor și gardurilor distruse din satele Unțești, Grăseni, Pîrlița și Mănolești din raionul Ungheni vor fi distribuite circa 1,8 milioane de lei.

 

Acordurile privind proiectele investiționale strategice vor fi semnate în cazul unor investiții de peste 3 mln de dolari

Acordurile de investiții pentru proiectele investiționale strategice vor fi semnate doar în cazul unor infuzii de capital de peste 3 milioane de dolari SUA, potrivit Regulamentului privind modul de elaborare, încheiere și monitorizare a implementării acordurilor de investiții cu privire la proiectele investiționale strategice, aprobat de guvern. Potrivit documentului, guvernul poate încheia acorduri de investiții, „prin care definește suportul acordat de către stat proiectelor investiționale strategice în scopul reducerii riscurilor investiționale, precum și pentru facilitarea realizării acestor proiecte”.

 

Programul „Prima Casă” a fost extins pentru angajații din sectorul privat

La Programul ,,Prima Casă” pot aplica acum și angajații din sectorul privat. Cabinetul de miniștri a aprobat Regulamentul privind modul de acordare din bugetul de stat a compensațiilor pentru salariații din sectorul privat, doritori să participe la program. Formula de calcul a compensațiilor reiese din costul maxim al unei locuințe de 600 de mii de lei. Statul va compensa treptat pînă la 50 la sută din suma de bază a creditului ipotecar, care nu include dobînzile aferente, comisionul de garantare și alte plăți bancare.

 

Pensionarii din străinătate vor trebui să prezinte un certificat de viaţă

Cabinetul de miniştri a aprobat modificarea Regulamentului privind modul de plată a pensiilor stabilite în sistemul public de pensii și alocațiilor sociale de stat, care prevede reglementarea modului de plată a pensiilor beneficiarilor de pensii, care şi-au stabilit domiciliul în străinătate. Astfel, potrivit documentului, în cazul în care persoana beneficiază de pensie în R. Moldova şi are stabilit domiciliul în străinătate, aceasta are obligaţia de a transmite, pe adresa Casei Naţionale de Asigurări Sociale (CNAS), la fiecare 12 luni, un certificat de viaţă.