REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (30 iunie 2020)

Elevii ar putea reveni la şcoală în septembrie, însă cu mănuşi şi mască

Elevii ar putea reveni în septembrie la şcoală cu mănuşi şi mască. Potrivit unui proiect al Ministerului educaţiei, elevii ar trebui să fie prezenţi la ore cu măşti, mănuşi şi dezinfectant, toate cumpărate de părinţi. Potrivit proiectului, şi cadrele didactice vor trebui să poarte măşti şi mănuşi. Profesorii vor monitoriza zilnic starea de sănătate a elevilor din clasă, vor asigura păstrarea distanţei sociale, atît la ore, cît şi în pauze şi vor permite prezenţa la ore a elevilor doar cu măşti şi mănuşi.

 

Concursul de admitere în învățămîntul profesional tehnic se va desfăşura online şi fizic

Ministerul educației va întreprinde măsuri obligatorii de prevenire a riscului de îmbolnăvire cu virusul COVID-19 în instituțiile de învățămînt profesional tehnic, în contextul organizării și desfășurării concursului de admitere. Acest lucru, precum şi alte subiecte de pe agenda ministerului au fost examinate în cadrul unei şedinţe cu managerii instituțiilor de învățămînt profesional ethnic. „Candidații la admitere în învățămîntul profesional tehnic vor putea depune dosarele atît în regim online, cît și fizic, cu înregistrare telefonică prealabilă pentru a evita aglomerările”, a explicat ministrul de resort Igor Şarov.

 

Starea podurilor din Chișinău este evaluată de o comisie de experți

O comisie municipală evaluează starea podurilor din Chișinău. Viceprimarul capitalei, Ilie Ceban, a anunțat că în cadrul unei ședințe cu specialiști din cadrul Primăriei și experți s-a atenționat asupra faptului că amplasarea reclamelor pe poduri și a spălătoriilor auto, sub acestea, este interzisă. „Aceste obiective creează condiții pentru deteriorarea stării podurilor, prin umezeala care persistă ca rezultat a activității respectivilor agenți economici", a spus viceprimarul.

 

Leul moldovenesc se depreciază în raport cu moneda unică europeană

Leul moldovenesc se depreciază în raport cu moneda unică europeană. Banca Națională a stabilit pentru marţi, 30 iunie, un curs de 19 lei şi 44 de bani pentru un euro, cu patru bani mai mult decît ieri. Dolarul american se ieftinește cu şase bani și poate fi cumpărat cu 17 lei şi 22 de bani. Leul românesc costă mai mult cu un ban și valorează patru lei şi un ban. Hrivna ucraineană şi rubla rusească își păstrează valorile de 64 şi, respectiv, 24 de bani.

 

CNAS prelungeşte regimul special de primire a cetățenilor pînă la data de 15 iulie

Casa Națională de Asigurări Sociale prelungeşte regimul special de primire a cetăţenilor pînă la data de 15 iulie, se anunță într-un comunicat al CNAS. Potrivit documentului, casele teritoriale de asigurări sociale în continuare vor presta servicii de la ora 8.00 pînă la ora 14.00, după acelaşi orar. În zilele de luni, marți și miercuri specialiștii CTAS vor primi solicitanţii/beneficiarii de pensii, alocații și ajutoare de deces, iar în zilele de joi și vineri vor fi deserviți solicitanţii/beneficiarii de indemnizații adresate familiilor cu copii.

 

Acționarii FinComBank au votat pentru restabilirea în funcție a președintelui băncii, Victor Hvorostovschii

Adunarea generală a acţionarilor FinComBank l-a restabilit în funcţie pe primul preşedinte al băncii, Victor Hvorostovschii. Acţionarii au anulat decizia Consiliului băncii din 13 februarie 2020, potrivit căreia Hvorostovschii a fost înlăturat de la conducerea băncii, iar preşedinte interimar al consiliului a fost numită Aliona Levcă. La adunare au participat acţionarii care deţin 72,57% din acţiunile cu drept de vot.

 

OMS și USAID oferă echipamente medicale în valoare de 200.000 de dolari R. Moldova

200.000 de dolari oferă OMS și USAID sistemului medical din R. Moldova pentru a face față pandemiei de coronavirus. Mai exact, e vorba de mai multe echipamente medicale, precum o mașină PCR System (dispozitiv de laborator care analizează ADN-ul prin reacție de polimerizare în lanț (PCR) în timp real, ce permite identificarea genelor virusului sau altor microorganisme), zeci de seturi de reagenți și 21.000 de seturi de consumabile de laborator pentru a asigura calitatea și veridicitatea rezultatului la testarea COVID-19. Materialele au fost livrate Ministerului Sănătății și Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

 

60 de persoane aflate în urmărire penală, depistate și reținute de către polițiști

În perioada 22 iunie -28 iunie, de către angajații Poliției Capitalei, în urma acțiunilor desfășurate au fost reținute 60 de persoane aflate în urmărire penală și se eschivau de la organele de drept. Astfel, de către angajații poliției au fost reținute 42 de persoane pentru comiterea infracțiunilor grave, excepțional de grave, precum și pentru comiterea infracțiunilor de furt, circulaţia ilegală a drogurilor, huliganism și jafuri, iar 18 persoane fiind reținute ca debitori de stat.

 

Mitropolia a semnat o dispoziție în contextul crizei pandemice

Mai mulți slujitori ai Mitropoliei Moldovei au semnat luni, 29 iunie, o circulară prin care anunță că sînt „profund îngrijorați de situația critică generată de criza pandemică” și , în acest context, anunță post aspru pentru primele trei zile ale lunii iulie. O parte dintre semnatari au fost anterior internați la spital, fiind infectați cu Covid-19.

 

Peste 4.700 de intrări în R. Moldova în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 7.775 traversări. Pe sensul de intrare în R. Moldova s-au înregistrat 4.718 traversări persoane, dintre care 3.201 treceri la frontiera moldo-română, 975 treceri la frontiera cu Ucraina și 542 treceri aeriene. În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 7.775 de persoane și completate 4.718 fișe epidemiologice individuale. Nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19.