REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (30 iulie 2019)

FAO va realiza în R. Moldova două proiecte de asistenţă tehnică

Două proiecte de asistenţă tehnică au fost semnate de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM) şi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO). Programele vor contribui la îmbunătățirea statisticii agricole și la promovarea produselor agroalimentare atît în țară, cît și peste hotare. Raimund Jehle, reprezentantul FAO în R. Moldova, a apreciat cooperarea productivă de mai mulţi ani cu ţara noastră.

 

Ruslan Flocea este cîștigătorul concursului pentru funcția de director al CNA

Ruslan Flocea este candidatul care a obținut cel mai mare punctaj în urma concursului pentru funcția de director al Centrului Național Anticorupție (CNA). Concursul a fost desfășurat luni, 29 iulie, de Comisia juridică, numiri și imunități a parlamentului. Procesul-verbal al Comisiei juridice, numiri și imunități care reflectă derularea concursului în cauză, inclusiv media punctajului total acordat fiecărui candidat va fi transmis Parlamentului R. Moldova, care urmează să ia decizia finală.

 

Euro și dolarul se vor scumpi

Moneda unică europeană și dolarul american se vor scumpi marți, 30 iulie, în raport cu leul moldovenesc, potrivit ratelor oficiale de schimb valutar afișate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Astfel, dolarul va costa 17 lei și 67 de bani. Totodată, euro se va scumpi cu trei bani și va atinge nivelul de 19 lei și 65 de bani. Și hrivna ucraineană va fi mai scumpă. Aceasta va adăuga un ban și va costa 70 de bani. Rubla va costa în continuare 27 de bani, iar leul românesc va rămîne la cotația de 4 lei și 15 bani.

 

Numărul cazurilor de boli diareice acute este în creștere

Pe parcursul săptămînii trecute, în capitală au fost înregistrate 615 cazuri de maladii infecțioase, intoxicații și reacții adverse, cu 146 de cazuri mai multe decît în săptămîna precedentă și cu 119 cazuri mai mult decît în aceeași perioadă a anului trecut. Șeful Direcției generale asistență socială și sănătate a primăriei capitalei, Tatiana Bucearschi, a afirmat că din totalul celor 615 de cazuri, 320 au fost cazuri de boli diareice acute, cu 44 mai mult decît săptămîna precedentă. Din această cauză, în instituțiile medicale au fost spitalizați 177 de bolnavi. Printre copii au fost înregistrate 204 cazuri de boli diareice acute.

 

În capitală au fost numiți trei noi vicepretori

Preturile sectoarelor Centru și Buiucani din capitală au noi vicepretori. Dispozițiile în acest sens au fost semnate de primarul general interimar al capitalei, Adrian Talmaci. Astfel, Angelina Mistreț și Dmitri Mitioglo au fost numiți în funcțiile de vicepretori ai sectorului Centru. Totodată, Pavel Movilă a fost numit în funcția de vicepretor al sectorului Buiucani. După demisia fostului primar general interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, la conducerea mai multor preturi au fost operate modificări.

 

Noi cazuri de pestă porcină au fost confirmate la Nisporeni şi Cahul

Un nou caz de pestă porcină africană a fost depistat în satul Mileşti din raionul Nisporeni, într-o gospodărie particulară, precum şi la o fermă cu 92 de porci, din extravilanul municipiului Cahul. Cazurile au fost confirmate, luni, 29 iulie, de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA). În ambele localităţi au fost convocate Comisiile pentru situații excepționale, care au aprobat Planuri complexe de măsuri de combatere și profilaxie a pestei porcine africane, conform prevederilor legale.