REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (30 ianuarie 2019)

Chișinăul va avea, în premieră, un Plan de mobilitate urbană

Chișinăul va avea, în premieră, un Plan de mobilitate urbană. Acesta este un document de planificare strategică în dezvoltarea infrastructurii rutiere și pietonale, transportului public și privat, organizarea parcărilor și crearea infrastructurii pentru biciclete. Documentul va fi dezvoltat de Primăria capitalei, cu sprijinul proiectului PNUD „Orașe verzi durabile”, finanțat de Facilitatea Globală de Mediu (GEF). În procesul de elaborare a planului, chișinăuienii vor fi invitați la discuții publice pe subiecte de dezvoltare urbană, precum: transportul public și cel privat, organizarea parcărilor, infrastructura rutieră etc.

 

Moldovenii care muncesc în Germania vor beneficia de prestații sociale

Cetățenii R. Moldova care muncesc în Germania vor beneficia de prestații sociale. Acordul semnat între cele două țări va intra în vigoare la 1 martie curent, după ce recent a fost ratificat de Bundestagul german. Documentul stipulează condițiile stabilirii pensiei pentru limita de vîrstă, de dizabilitate, de urmaș, precum și a pensiei și indemnizației de dizabilitate cauzate de accidente de muncă din ambele state. Potrivit acordului, la atingerea vîrstei de pensionare, persoanele care au activat legal și au achitat contribuții de asigurări sociale pe teritoriul Germaniei, vor beneficia de pensie, care urmează a fi transferată pe contul bancar deschis în R. Moldova.

 

Poliția îndeamnă cetățenii să se abțină de la acțiunile ilegale în campania electorală

Conducerea Inspectoratului General de Poliție (IGP) a îndemnat cetățenii și actorii implicați în campania electorală să se abțină de la acțiunile ilegale, iar în cazul în care sesizează incidente să anunțe imediat oamenii legii. Apelul a fost făcut de șeful IGP, Alexandru Pînzari. Conducerea instituției a prezentat mai multe incidente, despre care s-a vehiculat în presă că ar avea legătură cu campania electorală. Conducerea IGP a reiterat că polițiștii vor asigura securitatea în cadrul evenimentelor publice. Totodată, concurenții electorali au fost îndemnați să anunțe din timp oamenii legii despre organizarea evenimentelor electorale pentru a fi prezenți la acestea.

 

Veniturile la bugetul de stat au depășit în 2018 cu 7,3 la sută încasările din anul precedent

Veniturile la bugetul de stat au crescut în anul 2018 cu 7,3 la sută față de anul precedent, pînă la 36.4 miliarde de lei, arată un raport al Ministerului Finanțelor. Potrivit raportului, la bugetul de stat au fost acumulate venituri totale cu 2,46 miliarde de lei mai mult decît în anul 2017. Cel mai mare generator de venituri la bugetul de stat a fost Serviciul Vamal. Veniturile administrate de către instituție au constituit în anul trecut 21,4 miliarde de lei, în creștere cu 1 miliard sau 5,1 la sută comparativ cu anul precedent. Colectările Serviciului Fiscal de Stat sînt mai mari cu 15,1 la sută față de 2017 și se ridică la 16,47 miliarde de lei, menționează Ministerul Finanțelor. Executarea bugetului de stat, în anul 2018 s-a încheiat cu un deficit în sumă de 2 274,7 milioane de lei.

 

Ministrul economiei a solicitat inventarierea traseelor naționale

Ministrul economiei Chiril Gaburici a emis un ordin adresat responsabililor din domeniul infrastructurii drumurilor, prin care a cerut în regim de urgență o inventariere a tuturor traseelor naționale. „Am dat indicații responsabililor de reparația drumurilor să facă o inventariere rapidă a tuturor drumurilor naționale și să se pregătească cu tot ce ține de planificare și întreținere, astfel ca, imediat ce va fi posibil de efectuat lucrările, acestea să înceapă, pînă să intrăm în perioada de vară”, a afirmat Gaburici. Potrivit datelor Ministerului economiei, în anul 2019 vor fi reparați aproximativ 2 600 de km de drumuri.

 

Mai multe proiecte susţinute de UE vor fi realizate la Vulcăneşti

Peste şapte milioane de lei vor fi investiţi în următoarea perioadă în infrastructura mai multor localităţi din raionul Vulcăneşti. Acest lucru a devenit posibil datorită unui proiect de susţinere a autorităţilor locale din UTA Gagauz-Yeri, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de executivul de la Comrat. În cadrul programului urmează să fie implementate 20 de proiecte de dezvoltare, cu finanţare din granturi, precum şi din bugetul autonomiei. Programul de susţinere a autorităţilor locale din UTA Gagauz-Yeri a fost lansat în 2017, cu un buget de trei milioane de euro.