REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (3 septembrie 2018)

Salariile profesorilor au crescut cu 8 la sută

Salariile profesorilor au fost majorate cu 8 la sută. O prevedere în acest sens a intrat în vigoare din întîi septembrie. Potrivit documentului, începînd cu noul de învăţămînt salariul de funcție al unui rector va creşte pînă la 6.460 de lei, iar al unui profesor universitar - pînă la 4.840 de lei. De majorări au beneficiat şi conferenţiarii şi lectorii universitari. Primii vor primi cu 325 de lei mai mult, iar cei din urmă cu circa 300 de lei. Pe parcursul anului trecut sindicatele din ramura învățămîntului au amenințat cu greve și au revendicat o majorare a salariilor cu 50 la sută.

 

La Cahul se desfășoară un festival internațional de film documentar

Cea de-a III-a ediție a Festivalului internațional de film documentar MOLDOX a început la 2 septembrie la Cahul și se va desfășura pînă la 5 septembrie. Potrivit organizatorilor, pe parcursul celor cinci zile vor fi proiectate în premieră în R. Moldova și în Europa de Est 23 de pelicule de pe diferite continente, produse de cineaști cu renume mondial. Prima zi a festivalului a debutat cu un master-class de educație cinematografică în materie de film documentar, susținut de Monica Lăzurean-Gorgan din România. Evenimentul este organizat de către Asociația Obștească „Moldox”, în parteneriat cu „Svenska FILMSTUDION” (Suedia), Ministerul Culturii, Ambasada SUA în R. Moldova.

 

La Tiraspolși Rîbnița au fost deschise puncte de înmatriculare a mașinelor

Începînd cu 1 septembrie curent au fost deschise două puncte de înmatriculare a mijloacelor de transport din regiunea transnistreană, care vor activa în or. Tiraspol și Rîbnița, comunică Biroul politici de reintegrare. Punctele sînt deschise în regim de testare și cu lansarea procedurii de înregistrare prealabilă on-line. Punctele au fost deschise în prezența reprezentanților politici din partea Chișinăului, Cristina Lesnic și Tiraspolului, Vitalii Ignatiev în cadrul unui eveniment, care s-a desfășurat în or. Tiraspol. În condițiile stabilite de legislația națională, locuitorii din stînga Nistrului și mun. Bender vor circula în traficul rutier internațional cu plăci de înmatriculare neutre (trei litere și trei cifre).

 

La frontieră s-au înregistrat peste jumate de million de traversări

În perioada 27 august – 2 septembrie, 70 de cetăţeni străini și 57 de mijloace de transport au primit refuz de intrare în R. Moldova. Doi cetățeni moldoveni nu au avut acces de intrare în Uniunea Europeană, iar la alți doi conționali nu li s-a autorizat intrarea în Federația Rusă. Activitatea de constatare şi examinare a contravenţiilor în cadrul subdiviziunilor Poliţiei de Frontieră a prezentat următorii indici statistici: 37 de procese verbale înscrise, cu aplicarea amenzilor în sumă de 31 200 și încasarea amenzilor de 11 200 lei. Pe parcursul săptămînii trecute, în punctele de trecere fluxul de persoane a constituit 572 705 traversări, dintre care un număr mai mare – 293 483 treceri pe sensul de intrare în R. Moldova.

 

Pînă la sfîrșitul anului de „Prima Casă” ar putea beneficia o mie de persoane

Pînă la finele anului 2018, de programul „Prima Casă” ar putea beneficia circa o mie de familii, deși pînă în present sînt puțin peste 300 de beneficiari. Declarații în acest sens a făcut secretarul de stat încadrul Ministerului Finanțelor, Ion Chicu. Potrivit oficialului, săptămînal sînt acordate cîte 20-30 de credite, iar din toamnă vor fi acordate mai multe. „Pînă la sfîrșitul anului 2018 numărul creditelor alocate în cadrul „Prima Casă” va fi în jur de o mie, ceea ce nu-i puțin”, a opinat Chicu. El a mai declarat că în sectorul bugetar actualmente activează circa 200 de mii de persoan e, dintre care mulți nu sînt eligibili avînd în vedere vîrsta sau faptul că au deja o locuință.