REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (3 iunie 2020)

Creștinii ortodocși de rit vechi îi sărbătoresc pe Sfinții Împărați Constantin și Elena

Creștinii ortodocși de stil vechi îi sărbătoresc astăzi pe Sfinții Împărați Constantin și mama sa, Elena. Sărbătoarea celor doi este strîns legată de taina și puterea Sfintei Cruci – semnul central al religiei creștine. Ei sînt cunoscuți drept cei care au dat libertate creștinismului. Potrivit cărților bisericești, ca împărat al creştinilor, Constantin a arătat multă rîvnă pentru unitatea credinței creștine. Astfel, în toamna anului 312, în ajunul luptei cu Maxentiu, Constantin a zărit pe cer, în plină zi, o cruce strălucitoare, deasupra soarelui, ce avea inscripția: „Prin acest semn vei birui”, iar pe timpul nopții i s-a arătat în vis însuși Isus Hristos, cu semnul crucii, cerîndu-i să pună acest semn sfînt pe steagurile soldaților săi, urmînd să le fie protector în focurile bătăliei.

 

Spitalul din Soroca a primit ajutor din partea Fondului Vişegrad pentru combaterea COVID-19

Spitalul raional Soroca va beneficia de susţinere financiară din partea Fondului Vişegrad în lupta împotriva coronavirusului de tip nou COVID-19. „Fondul Vişegrad, constituit de guvernele statelor Grupului Vişegrad (V4) – Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia, a decis să ofere R. Moldova asistență financiară în sumă de 25 de mii de euro, care va fi direcţionată pentru susţinerea Spitalului raional Soroca”, indică un comunicat al Ambasadei Slovaciei la Chişinău.

 

Prim-ministrul Ion Chicu a avut o ședință cu German Economic Team

În contextul inițiativei anunțate anterior de reformă a administrației publice centrale și locale, prim-ministrul Ion Chicu a avut o discuție cu echipa de experți German Economic Team (GET). Experții germani, printre care și foști oficiali de rang înalt din Republica Federală Germania au venit cu sugestii asupra principalelor provocări și riscuri legate de această reformă. Participanții la discuție au confirmat că delegarea mai multor competențe pentru administrația publică locală necesită și un potențial economic și managerial net superior celui existent.

 

Studenții interesați de politică pot aplica pentru o bursă oferită de Bundestagul German

Absolvenţii instituţiilor de învățămînt superior din R. Moldova, interesaţi de politică şi cu cunoştinţe bune de limbă germană pot aplica pentru un stagiu de practică în cadrul biroului unui deputat german. Potrivit Ambasadei Germaniei la Chișinău, Bundestagul German invită şi în anul 2021, pentru o perioadă de cinci luni, absolvenţi ai instituţiilor de învățămînt superior din R. Moldova, la Berlin, pentru a absolvi un stagiu de practică în cadrul biroului unui deputat german.

 

MADRM a propus majorarea amenzilor pentru încălcarea legislației de protecție a mediului

Ministerul agriculturii a propus majorarea mai multor amenzi pentru încălcarea legislației de protecție a mediului. În particular, MADRM propune mărirea cuantumului existent pentru contravențiile silvice, cu pînă la 16 mii de lei, iar pentru folosirea neautorizată a terenurilor din fondul forestier și spațiile verzi se propune o amendă de circa 17,5 mii de lei. De asemenea, ministerul propune majorarea cuantumului sancțiunilor pentru nerespectarea regimului de protecție și folosință a apelor.

 

Circa nouă mii de locuri de muncă sînt disponibile

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă informează că, la 1 iunie current, erau în evidenţă 8 963 locuri de muncă vacante. Potrivit datelor ANOFM, cele mai multe locuri de muncă vacante se află în Chişinău şi Bălţi, iar cele mai puţine - în Donduşeni şi Basarabeasca. Din totalul locurilor disponibile, 1 971 sînt destinate pentru persoanele cu nivel de instruire superior şi mediu de specialitate. Cele mai multe posturi disponibile se află în sectorul sănătăţii.

 

75 de militari moldoveni vor participa la parada din Piața Roșie

Un contingent de de militari din Compania Gărzii de Onoare va participa la parada de la Moscova, din 24 iunie, Piața Roșie, la indicațiile președintelui Igor Dodon. Informația a fost confirmată de ofițerul de presă al Ministerului Apărării, Ala Diaconu.

 

2600 de părinți au înaintat o petiție prin care cer redeschiderea grădinițelor

Peste 2600 de părinți au înaintat autorităților o petiție prin care cer redeschiderea grădinițelor sau adoptarea măsurilor de protecție socială pentru familiile cu copii preșcolari. Potrivit Alei Revenco, conducătoarea asociației „Părinți Solidari”, prin această petițe se cere soluționarea problemei cu care se confruntă părinții a circa 150 de mii de copii din cauza grădinițelor închise. În condițiile în care, din 4 mai, majoritatea persoanelor au fost chemate să iasă la locurile de muncă, nu a fost stabilită modalitatea funcționării instituțiilor de învățămînt.

 

Autoritățile de la Chișinău au făcut un nou apel la oameni să nu meargă la cimitir de Paștele Blajinilor

Autoritățile de la Chișinău au făcut un nou apel la oameni să nu meargă la cimitir de Paștele Blajinilor, care se vor ține în weekendul următor. „Vă îndemn să ne amintim de ei acasă, în sînul familiei, lîngă oamenii dragi. Să evităm aglomerațiile din cimitire, pentru a nu favoriza izbucnirea a noi focare de infecție a virusului COVID-19”, se spune într-o declarație a ministrului educației, Igor Șarov. Săptămîna trecută, premierul Ion Chicu a făcut un apel similar, precizînd că el însuși nu va merge la cimitir.

 

Dolarul s-a ieftinit, euro s-a scumpit

Leul se apreciază astăzi în raport cu dolarul și se depreciază față de euro. Dolarul a pierdut 3 bani în cotațiile oficiale, iar euro a urcat cu 7 bani. De asemenea, leul românesc s-a scumpit cu 2 bani moldovenești. Hrivna ucraineană are o ușoară tendință de creștere. La cursul valutar anunțat de Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru miercuri, 3 iunie, un dolar american echivalează cu 17,50 lei, un euro – cu 19,54 lei, o hrivnă ucraineană – cu 65 de bani, un leu românesc – cu 4,03 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 25 de bani.

 

Pretura Buiucani a intrat în carantină

Pretura sectorului Buiucani din municipiul Chișinău a intrat de astăzi, pentru 14 zile, în carantină. Potrivit Primarului municipiului Chișinău, Ion Ceban, unul dintre vicepretorii sectorului Buiucani a fost testat ieri pozitiv la COVID-19, acesta aflîndu-se la domiciliu. „În acest context, pretura a intrat în carantină. Angajații își vor continaua activitatea de la domiciliu. Fiecare persoană care a contactat cu vicepretorul și cei care vor prezenta semne de boală vor fi testați pe parcursul săptămînii curente”, a notat Ion Ceban.