REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (3 iunie 2019)

30 de persoane au murit de la începutul anului în accidente rutiere

Peste 290 de persoane au fost traumatizate și alte 30 au decedat în urma accidentelor rutiere, provocate de viteza excesivă, care au avut loc de la începutul anului curent. Potrivit datelor Inspectoratului Naţional de Patrulare, viteză rămîne a fi principala cauză a producerii accidentelor rutiere. Pentru această încălcare au fost sancţionaţi mii de şoferi. Numai în weekend-ul trecut 880 șoferi s-au ales cu procese-verbale după ce au fost prinşi conducînd cu mult peste limita de viteză admisă.

 

Pavel Filip a avut o întrevedere cu premierul României

Prim-ministrul R. Moldova, Pavel Filip, s-a întîlnit, la Iași, cu premierul României, Viorica Dăncilă. Întrevederea a avut loc în contextul participării celor doi oficiali la evenimentele prilejuite de vizita Sanctității Sale Papei Francisc în România. Potrivit Direcţiei comunicare a executivului, premierii Filip și Viorica Dăncilă au discutat aspecte privind relaţiile moldo-române și proiectele comune în derulare. Printre cele mai importante au fost evidențiate: continuarea programelor de reabilitare a şcolilor şi grădiniţelor, dezvoltarea infrastructurii rutiere, interconectarea energetică, construcţia gazoductului Ungheni-Chișinău.

 
La Cantemir au fost comemoraţi ofiţerii SMURD din România

O ceremonie oficială de comemorare a echipajului SMURD România, decedat în misiune de serviciu în anul 2016 pe teritoriul R. Moldova, a avut loc duminică, 2 iunie la Haragîș, Cantemir. La eveniment au fost prezenți ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță, precum și conducerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) al Ministerului Afacerilor Interne, reprezentată de general – maior Mihail Harabagiu. Ceremonia a început cu un serviciu divin, oficiat de un sobor de preoți din raionul Cahul.

 

Specialiștii recomandă asigurarea terenurile agricole

Ploile şi grindina din ultima perioadă au cauzat mai multe prejudicii sectorului agricol din ţară. Acestea însă ar putea fi diminuate prin asigurări, subvenţionate de stat, susțin specialiștii în domeniu. „Agricultura este cel mai vulnerabil sector al economiei naționale, fiind supus anumitor riscuri naturale, cum ar fi secetele frecvente, ploile abundente, afectările de grindină, înghețurile timpurii de primăvară, lipsa învelișului de zăpadă în timpul iernii ș.a. De acești factori trebuie să fie conștient fiecare producător agricol. Totuşi, riscurile pot fi minimalizate prin asigurarea culturilor agricole”, a spus Marin Grama, consultant la Ministerul agriculturii.

 

Vara începe cu vreme ploioasă şi caldă

Vreme ploioasă, cu temperaturi caracteristice sezonului, se menţine şi în următoarea săptămînă, conform Serviciului Hidrometeorologic de Stat. Primele zile de vară sînt determinate de ploi cu descărcări electrice, pe întreg teritoriul ţării, mai cu seamă în regiunea de nord. Perioada de referinţă va fi cu ploi şi soare, valorile termice în primele zile de iunie încadrîndu-se între 23 – 30 de grade Celsius, ziua. Cel mai cald va fi luni, 3 iunie, cînd mercurul termometrelor va atinge, la sud, 32 de grade de căldură. Noaptea, în ţară se va ajunge la maxime de 18 grade Celsius.

 

Grădinițele nu vor mai avea vacanțe de 42 de zile pe parcursul verii

Ministerul Educației, Culturii şi Cercetării a făcut precizări asupra regimului de funcționare a grădinițelor de stat în perioada de vară. Per ansamblu, acestea indică că instituţiile preşcolare au vacanţă, însă în anumite cazuri, de comun acord cu autoritatea publică locală, părinţii şi managerii grădiniţelor, instituţionalizarea copiilor nu este întreruptă pe parcursul verii.