REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT- 1 (3 decembrie 2020)

Curtea Constituțională nu se poate pronunța deocamdată asupra legalității alegerilor prezidențiale

Curtea Constituțională va confirma ori infirma legalitatea alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie doar după soluționarea definitivă în instanță a contestațiilor. “Avînd în vedere faptul că instanțele de judecată nu au soluționat în mod definitiv toate contestațiile în materie electorală, Curtea nu se poate pronunța, deocamdată, cu privire la legalitatea alegerilor”, se arată în anunțul Curții Constituționale.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1717 de cazuri

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 4282 de teste, fiind confirmate 1717 cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre șapte de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 110 580 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), din numărul total de cazuri, 104 sînt lucrători medicali: medici - 38, 48 de asistenți medicali, iar personal auxiliar 18. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați circa 4000 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 279 în stare extrem de gravă (51 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată).

 

Ministrul Aureliu Ciocoi a discutat agenda de colaborare bilaterală cu omologul estonian Urmas Reinsalu

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, a purtat o discuție telefonică cu Urmas Reinsalu, ministru al Afacerilor Externe al Estoniei. În cadrul convorbirii au fost abordate chestiuni de actualitate de pe agenda relațiilor bilaterale moldo-estoniene și a cooperării multilaterale, fiind menționată importanța continuării dialogului politico-diplomatic și a extinderii parteneriatelor sectoriale dintre cele două state, în special în contextul depășirii consecințelor pandemiei COVID-19.

 

Persoanele cu dizabilități reprezintă circa 7 la sută din populația țării

Biroul Național de Statistică a anunțat că la 1 ianuarie 2020, conform datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale, numărul estimat al persoanelor cu dizabilităţi în R. Moldova a constituit 177 mii de personae. Conform datelor statistice, persoanele cu dizabilităţi au reprezentat 6,7% din populația totală a țării, iar copiii cu dizabilităţi au constituit 1,9%. Statisticile confirmă că, în rîndul persoanelor cu dizabilități, femeile predomină, astfel 51,7 la sută din persoanele cu dizabilități sînt femei.

 

Producerea fructelor rămîne a fi de perspectivă pentru mediul de afaceri din Moldova

Sectorul de producere a fructelor rămîne a fi unul de perspectivă pentru țara noastră, chiar dacă anul 2020 a generat multiple provocări și dificultăți atît la etapa de producere, cît și la etapa de promovare și comercializare a fructelor. La această concluzie au ajuns vorbitorii în cadrul celei de-a patra ediții a Conferinței Businessul Fructelor în R. Moldova. În acest an, din cauza restricțiilor impuse de pandemica cauzată de COVID-19, Asociația Moldova Fruct în parteneriat cu Agenția de Investiții au organizat conferința online.

 

Opt ONG-uri de la Cahul şi Ungheni au primit ajutor din partea UE pentru combaterea violenței

Peste 1,5 milioane de euro au fost oferiți pentru opt organizații ale societății civile pentru promovarea egalității de gen, abilitarea femeilor și combaterea violenței împotriva femeilor și copiilor. Suportul financiar este oferit în cadrul Proiectului EVA - Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

 

Platforma OpenMoney a fost relansată

Cetățenii vor putea urmări cum sînt cheltuiți banii publici, precum și cine sînt adevărații beneficiari ai contractelor atribuite de instituțiile de stat, grație platformei OpenMoney 2.0, relansată într-o versiune nouă. Platforma utilizează date deschise, procesate automat, pentru a arăta conexiunile dintre contractele de achiziții publice și beneficiarii finali. Inițiativa aparține Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și companiei „SENSMEDIA”, fiind susținută de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova.

 

Primăria Chișinău a obținut din licitație peste 20 milioane de lei

Licitația desfășurată de Primăria Chișinău pentru închirierea unor terenuri municipale a adus în bugetul local 20 de milioane 500 de mii de lei. Termenul contractului de închiriere a lotului de teren municipal oferă cîștigătorului dreptul de amplasare a unei gherete pentru o perioadă 5 ani. În această perioadă, agentul economic este sigur că locul îi este asigurat, iar în preajmă nu este riscul să apară altă gheretă.

 

Vinurile moldoveneşti au fost premiate la concursuri internaționale de profil

Cinci vinuri produse în țara noastră au luat Grand Gold – cea mai înaltă distincție acordată la „Sélections Mondiales des Vins Canada”, considerată cea mai apreciată competiție de profil din America de Nord. Astfel, vinurile moldovenești au intrat în „Top 50 cele mai apreciate vinuri”. De asemenea, la finele lunii noiembrie, Vinul Moldovei a stabilit un nou record la concursul internațional „Galicja Vitis” din Polonia, unde a luat 72 de medalii de aur.

 

Leul moldovenesc s-a devalorizat puțin în raport cu dolarul, dar și-a slăbit pozițiile și în raport cu euro

Pe parcursul unei zile, leul a mai cedat dolarului american aproape 1,5 bani, iar monedei unice europene – 16 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 3 decembrie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,2676 lei pentru un dolar (+1,46 bani) și 20,8091 lei pentru un euro (+15,99 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,2530 lei pentru un dolar şi, respectiv, 20,6492 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 3 decembrie, constituie: 0,6075 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,2712 lei pentru 1 leu românesc și 0,2279 lei pentru 1 rublă rusească.