REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (3 decembrie 2018)

Peste 60 de mii de Pomi de Crăciun vor fi puşi pe piaţă

În pepinierele întreprinderilor subordonate Agenţiei „Moldsilva” tăierea coniferelor va începe la mijlocul lunii decembrie, după care în pieţele din ţară vor apărea în vînzare primii Pomi de Crăciun. Pentru sărbătorile din acest an, structurile silvice de stat vor propune pentru comerţ 64 mii de pomi (cu șase mii mai mult decît în anul 2017), dintre care 61 de mii - molid și 3000 pin. Totodată, vor fi propuse și 8500 de compoziţii din brad.

 

Posturile de asistenți în cabinetul deputatului vor fi excluse

Postul de asistent în cabinetul deputatului va fi exclus. O decizie în acest sens a fost luată de parlament. Potrivit deputaților, postul de asistent va fi substituit cu un buget anual care va fi oferit deputatului pentru asigurarea activităţii în exercitarea mandatului. În același timp, deputații vor avea posibilitatea de a contracta asistenţi personali, experţi în diverse domenii conform cerinţelor şi necesităţilor de activitate în procesul legislativ. Totodată, parlamentarii vor putea fi ajutați în activitatea lor de un asistent voluntar.

 

Pavel Filip a participat la recepția organizată cu ocazia Zilei Naționale a României

Prim-ministrul Pavel Filip a participat, în seara zilei de 1 decembrie, la recepția organizată la Chișinău cu ocazia Zilei Naționale a României. Cu acest prilej, premierul a adresat un mesaj de felicitare poporului român, subliniind că România este pentru R. Moldova mai mult decît un prieten și un partener. Premierul a mulțumit părții române pentru suportul permanent acordat țării noastre, inclusiv pe dimensiunea europeană. În același timp, Filip a subliniat că relația specială dintre statele noastre este confirmată prin proiecte concrete de infrastructură energetică, rutieră, educațională, de comunicații electronice și de aprovizionare cu apă potabilă.

 

Familiile cu nou-născuţi vor primi cutii cu bunuri necesare la naştere

Familiile din ţară vor primi, începînd cu 1 decembrie, cutii cu bunuri de primă necesitate pentru fiecare nou-născut, în cadrul campaniei lansate de guvern „O nouă viață”. Ministrul sănătății Silvia Radu, a înmînat recent la Spitalul municipal nr.1, primele cutii cu bunuri la nașterea copilului. În luna decembrie urmează să fie repartizate 2842 de cutii, în toate maternitățile din țară, astfel încît toate familiile să beneficieze de cutiile pentru nou-născuți. Setul de bunuri include hăinuțe, păturică, set de lenjerie de pat pentru copii, scutece, produse de igienă, șervețele umede de unică folosință, jucărie de pluș, saltea și materiale informaționale pentru mămici.

 

Începutul iernii se arată friguros, după care se va încălzi

Începutul lunii decembrie se arată a fi iniţial geros, după care prognozele semnalează o relativă încălzire. Conform Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), pînă luni, 3 decembrie, în toată ţara se aşteaptă valori termice încadrate între minus 2-7 grade, ziua, iar noaptea, maximele vor atinge pînă la 15 grade de frig. Marţi, 4 decembrie, prima luna de iarnă promite să se îmblînzească. În perioada nocturnă, indicatoarele termometrelor vor arăta între 0 și -8 grade, iar ziua 0-3 grade Celsius. Această tendinţă de încălzire se va menţine pînă la sfîrşitul săptămînii. Potrivit specialiştilor SHS, în luna decembrie aproape pe întreg teritoriul ţării se înregistrează temperatură medie lunară negativă a aerului.

 

Liderul de la Tiraspol optează pentru negocieri cu Chișinăul

Transnistria rămîne loială principiului construirii unor relații de bună vecinătate cu R. Moldova, Ucraina și Rusia, deoarece „pentru procesul de negocieri nu există alternativă”. Declarația a fost făcută de așa-zisul președinte al autoproclamatei republici transnistrene, Vadim Krasnoselski, la adunarea primilor deputați transnistreni. Potrivit site-ului liderului de la Tiraspol, el a subliniat că Transnistria este „un stat iubitor de pace, luptă pentru pace și este gata să o apere”. Referindu-se la formatul de negocieri „5+2”, Krasnoselski a spus că platforma activează şi a amintit de acordurile și progresele înregistrate în soluționarea problemelor care rămîn actuale.