REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (29 septembrie 2020)

Au fost înaintate primele versiuni cu privire la izbucnirea incendiului de la Filarmonică

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență /IGSU/ a stabilit primele versiuni de izbucnire a incendiului în edificiul Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”. Potrivit Serviciului de presă al IGSU, Laboratorul experimental antiincendiar, care a efectuat cercetarea la fața locului, a înaintat trei versiuni. Prima ipoteză înaintată de specialiști este defecțiune a echipamentului electric. A două versiune este scurtcircuit în rețeaua electrică, iar a treia ipoteză este nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la efectuarea lucrărilor de secționare și tăiere a metalului.

 

În urma ploilor, în Chișinău au căzut mai mulți arbori și s-au înnămolit mai multe străzi

Mai multe porțiuni de drum au fost înnămolite în Chișinău în urma ploilor din această noapte, iar vîntul a doborît mai mulți arbori. Potrivit unui comunicat de presă al Primăriei municipiului Chișinău, specialiștii Î.M. „Exdrupo" au fost mobilizați în toate sectoarele pentru a lichida situațiile problematice de pe străzi. În urma averselor s-au constatat acumulări de pietriș și înnămolirea unor porțiuni de drum pe mai multe străzi din Chișinău, cum ar fi: străzile Pandurilor, Burebista, Elena Alistar, Frumușica, Grădina Botanică, Sarmizegetusa, N. Iorga, Ion Creangă.

În același timp, muncitorii de la Î.M. „Asociația de gospodărie a spațiilor verzi" intervin la adresele unde au fost semnalate căderi de arbori.

 

MAEIE s-a pronunțat asupra situației din Nogorno Karabah

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene urmărește cu îngrijorare reluarea ostilităților pe linia de contact a conflictului din Nagorno Karabah, a relatat Serviciul de presă al MAEIE. ”Chemăm la detensionarea situației inclusiv prin valorificarea plenară a formatelor stabilite de dialog. Pacea și securitatea în regiune sînt de o importanță vitală pentru dezvoltarea și prosperitatea ambelor țări și popoare - partenere tradiționale ale Moldovei”, se spune în comunicat.

 

CEC solicită deschiderea a 139 de secții de votare peste hotare

În cadrul ședinței Comisiei Electorale Centrale a fost aprobată deschiderea a 139 de secții de vot peste hotarele R. Moldova. Potrivit datelor prezentate de președintele administrației electorale centrale, Dorin Cimil, la data de 16 septembrie, pentru participare la procesul electoral din data de 1 noiembrie s-au înregistrat prealabil 60 030 de cetățeni moldoveni. Astfel, 31 de secții de votare urmează să fie deschise în Italia, în Rusia 17, România 13, SUA 12, Franța 8, Marea Britanie 7, Germania 6, Spania 5, cîte patru secții vor fi deschise în Canada și Irlanda, Portugalia 3. Cîte două secții vor fi deschise în Belgia, Israel, Turcia și Ucraina. Cîte o secție ar urma să fie deschise în Austria, Azerbaidjan, Belarus, Bulgaria, Cehia, China, Cipru, Danemarca, EAU, Elveția, Estonia, Grecia, Japonia, Letonia, Lituania, Norvegia, Olanda, Polonia, Qatar, Suedia și Ungaria.

 

Președintele Uniunii Interparlamentare vizitează, în premieră, R. Moldova

Pentru prima dată în istoria R. Moldova, țara noastră este vizitată, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie, de președintele Uniunii Interparlamentare (UIP) – organizație globală a Parlamentelor naționale, care întrunește 179 de Parlamente și 13 membri asociați. Președinta UIP, Gabriela Cuevas Barron, vizitează țara noastră la invitația speakerului Zinaida Greceanîi. În cursul vizitei, Gabriela Cuevas Barron va avea o întrevedere cu Zinaida Greceanîi, în cadrul căreia va fi efectuat un schimb de opinii referitor la cooperarea dintre Legislativul Moldovei și UIP.

 

Studenţii din R. Moldova vor putea intra în România cu prezentarea actelor confirmative

Cetăţenilor R. Moldova, acceptaţi la studii, li se va permite intrarea în România, pe cale de excepție, potrivit mai multor acte normative, sub rezerva prezentării unui sau mai multor documente din care să reiasă scopul deplasării în România. Anunţul a fost făcut de Ambasada României la Chişinău, care a luat act de informațiile apărute în presa locală, cu referire la nepermiterea intrării pe teritoriului României.

 

Măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul 2021, discutate cu asociațiile de business

Ministerul Finanțelor a prezentat principalele măsuri de politică fiscală și vamală pentru anul 2021, în cadrul unei ședințe online cu participarea reprezentanților Asociației Business-ului European, Asociației Investitorilor Străini și Camerei de Comerț Americane din Moldova. Astfel, părțile au analizat mai multe propuneri de politici fiscale și vamale pentru anul viitor, cum ar fi: introducerea unui regim nou de aplicare a TVA în sectorul agricol, stabilirea cotelor accizelor pentru anii 2021 - 2023, includerea taxei rutiere în cota accizei privind produsele petroliere, revizuirea regimului fiscal și cel al asigurărilor sociale etc.

 

R. Moldova a devenit membru al Sistemului Internațional de Asigurări ”Carte Verde”

După două decenii de monitorizare, R. Moldova a devenit membru al Sistemului Internațional de Asigurări ”Carte Verde”. Decizia a fost luată de Asambleea Generală – organul de conducere al Sistemului Internațional de Asigurări ”Carte Verde”. Potrivit Serviciului de presă al Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Biroul Național al Asigurătorilor de Autovehicule, organ reprezentativ al companiilor de asigurări emitente de certificate ”Carte Verde”, a obținut statut de membru cu drepturi depline în cadrul SIA ”Carte Verde”.

 

1500 de persoane cu deficiențe de auz din Chișinău vor beneficia de proteze auditive

Consiliul municipal Chișinău a aprobat un program prin care 1500 de persoane cu deficiențe auditive vor beneficia de proteze achiziționate de municipalitate. Potrivit unui comunicat emis de Primăria Chișinău, pînă la sfîrșitul anului 2020, autoritățile publice locale va distribui către beneficiari cele 1500 de dispozitive. În municipiul Chișinău, 4079 de persoane cu deficiențe de auz sînt incluse pe liste de așteptare a unei proteze auditive.

 

Ministerul Educației a semnat un memorandum cu Microsoft

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Compania Microsoft au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru susținerea sistemului educațional din R. Moldova. În urma semnării documentului, comunitatea educațională va putea beneficia de instrumente precum Microsoft Teams, care poate fi utilizat ca platformă de învățare la distanță și care le permite utilizatorilor să organizeze lecții video de la distanță, să colaboreze între grupuri și clase, să genereze sarcini de învățare și să definească termenele limită pentru temele de acasă.