REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (29 octombrie 2020)

Prețul la gaz în R. Moldova va scădea

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat tarife mai mici pentru gaz. Astfel, prețul de intrare în rețelele de transport al gazelor naturale va fi de 2 613 lei/1000 m3, cu 12,1% mai mic decît cel aprobat în anul 2018, iar prețul de ieșire va scădea cu 9,5 la sută. Astfel, valorile cheltuielilor reglementate ale furnizorului căruia i-a fost impusă îndeplinirea obligației de serviciu public au fost ajustate în conformitate cu parametrii de actualizare prevăzuți de lege după cum urmează: indicele prețurilor de consum în R. Moldova pentru anul 2020 – 5,7%, conform Prognozei actualizate a indicatorilor macroeconomici pentru anii 2018-2020; cursul de schimb mediu anual al monedei naționale față de dolarul SUA a fost utilizat cel de 17,37 lei/USD.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 861 de cazuri noi și 19 decese

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 3622 de teste, fiind confirmate 861 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care cinci de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 73 321 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 56 sînt lucrători medicali: medici - 20, asistenți medicali - 32, personal auxiliar - 4. Starea de sănătate a persoanelor infectate: 803 se află în stare gravă, dintre care 44 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată. Cele mai afectate localități sînt Chișinău și raioanele din nordul țării, dar și cele din stînga Nistrului.

 

În ţară a fost anunţat Cod Galben de ceață

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat pentru joi, 29 octombrie, Cod Galben de ceață, în mare parte a teritoriului țării. Potrivit meteorologilor, ceața se va menține pe arii extinse, preponderent în regiunile de centru şi sud, izolat cu vizibilitate mai mică de 200 de metri. În aceste condiții, poliția atenționează conducătorii auto să circule cu viteză redusă, să evite implicarea în manevre care se pot dovedi riscante în stare de vizibilitate scăzută şi să folosească luminile de ceață din dotarea autovehiculelor.

 

Executivul a aprobat Strategia pentru asigurarea independenței și integrității în sectorul justiției pentru următorii 4 ani

Executivul a aprobat proiectul Strategiei pentru asigurarea independenței și integrității în sectorul justiției pentru anii 2021-2024 și Planul de acțiuni pentru implementare. Strategia are ca scop depășirea provocărilor pentru a îmbunătăți sectorul justiției și demonstrează angajamentul statului de a asigura un sector al justiției independent, imparțial, responsabil și eficient, relatează Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

 

Conducerea CEC a avut o întrevedere protocolară cu Șeful misiunii de observare CSI

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Dr. Dorin Cimil și secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, au avut o întrevedere protocolară cu Șeful misiunii de observare a Comunității Statelor Independente (CSI), Victor Guminsky. Conducerea CEC a prezentat principalele acțiuni realizate și provocări întîmpinate în procesul de organizare a scrutinului prezidențial. În același context, au fost relatate măsurile întreprinse de CEC în asigurarea unui proces sigur, accesibil și transparent, cu respectarea rigorilor pentru prevenirea pandemiei COVID-19.

 

Cabinetul de miniștri a aprobat Cadrul bugetar pe termen mediu pentru 2021-2023

În cadrul ședinței de Guvern a fost aprobat Cadrul bugetar pe termen mediu (2021-2023), elaborat pe fundalul impactului COVID-19 și al calamităților naturale asupra economiei. Potrivit Direcției comunicare și protocol a Executivului, documentul prezintă aspecte legate de gestionarea provocărilor bugetare și eficientizarea cheltuielilor publice în scopul combaterii efectelor pandemiei și relansarea economiei. Strategiile propuse au fost coordonate cu partenerii de dezvoltare și vor ghida autoritățile la planificarea bugetelor locale și a bugetului de stat pentru următorii 3 ani.

 

Întreprinderile din Moldova vor fi susținute pentru accesarea piețelor externe

Companiile din R. Moldova care vor să-și valorifice produsele pe piețele externe vor fi susținute prin “Programul de suport pentru ÎMM-uri cu potențial înalt de creștere și internaționalizare a acestora”, lansat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). Prin intermediul acestuia vor putea fi accesate granturi de pînă la două milioane de lei pentru implementarea practicilor internaționale în vederea sporirii productivității și a competitivității.

 

La 1 noiembrie, în secțiile de vot va funcționa Sistemul de înregistrare video

În cadrul alegerilor prezidențiale de duminică, 1 noiembrie 2020, în secțiile de votare va funcționa Sistemul de înregistrare video. Potrivit deciziei Comisiei Electorale Centrale, sistemul video nu are conexiune la rețeaua internet și va fi funcțional și activ doar în ziua votării, pentru a monitoriza operațiunile electorale în lipsa alegătorilor. Înregistrarea video va începe odată cu sigilarea urnelor de vot, verificarea existenței listelor electorale, buletinelor de vot, ștampilelor și va fi oprită la deschiderea secției de votare, adică ora 7:00.

 

Proiectul de iluminat public stradal a fost implementat în Comrat

Colaboratorii Agenției pentru Eficiență Energetică au efectuat o vizită în teritoriu pentru constatarea lucrărilor efectuate în cadrul proiectului ,,Implementarea măsurilor de eficiență energetică în cadrul Sistemului de iluminat Public” din or. Comrat, UTA Găgăuzia. Proiectul este susținut în cadrul Apelului de Propuneri de Proiecte nr. 5, în domeniul eficienței energetice adresat solicitanților de finanțare din sectorul public. Valoarea totală a proiectului constituie 5 085 203 lei.

 

R. Moldova şi Bulgaria vor semna un memorandum în domeniile tineretului şi sportului

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al R. Moldova și Ministerul Tineretului și Sportului al Bulgariei vor semna un Memorandum de înțelegere privind cooperarea în domeniile tineretului și sportului. Memorandumul se va încheia la nivel interministerial, este structurat din șapte articole şi are scopul să consolideze dezvoltarea relațiilor de colaborare moldo-bulgară în domeniile tineretului şi sportului. Inițiativa semnării Memorandumului aparține părții bulgare.

 

Ministerul Educaţiei a semnat contractul de achiziție a 10 mii de notebook-uri

Un contract de achiziție a zece mii de laptopuri în cadrul Proiectului „Reforma Învățămîntului în Moldova”, susținut de Banca Mondială, a fost semnat de Ministerul Educației, Culturi și Cercetării (MECC) și compania cîștigătoare. Potrivit documentului, notebook-urile, cu valoarea per unitate de 291,42 de dolari, urmează a fi livrate în termen de 120 de zile şi vor fi dotate cu sistem de operare licențiat, fiind destinate pedagogilor și elevilor pentru studiul la distanță.