REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (29 mai 2019)

Moneda europeană se scumpeşte

Moneda unică europeană se scumpește din nou. Pentru ziua de miercuri, 29 mai, Banca Naţională a Moldovei a anunţat un curs de 20.23 lei pentru un euro. Astfel, euro va costa cu 2 bani mai mult decît marţi. Şi dolarul american se va scumpi cu 3 bani şi va costa 18 lei și 08 bani. Leul românesc va rămîne la aceeași cotație şi va costa 4 lei și 24 de bani. Cotațiile stabilite de BNM pentru hrivna ucraineană și rubla rusească vor rămîne neschimbate. Astfel, rubla va costa în continuare 27 de bani, iar hrivna va rămîne la valoarea de 68 de bani.

 

Premierul a cerut măsuri urgente pentru finalizarea reparației traseului Chișinău-Ungheni

Prim-ministrul Pavel Filip a dat termen două zile Ministerului Economiei și Infrastructurii și Administrației de Stat a Drumurilor să discute cu firma care efectuează lucrările pe traseul Chișinău-Ungheni și să ia o decizie referitor la finalizarea acestora. Drumul urma să fie dat în folosință încă în iulie 2016, dar lucrările s-au tergiversat din cauza antreprenorului. Prim-ministrul a accentuat că nu va mai accepta amînarea lucrărilor și drumul va fi construit cu acest antreprenor sau altul.

 

Primăria capitalei a achiziţionat 10 tractoare

10 tractoare cu perii, lame, sărărițe și remorci au fost procurate și livrate serviciilor municipale. Prezent la evenimentul de prezentare a tehnicii, primarul general interimar al municipiului Chișinău, Ruslan Codreanu, a specificat că în ultimul an a fost schimbată aproximativ 30% din tehnica din dotare, fiind cumpărate echipamente care nu au mai existat pînă acum în capitală, precum motocoase, aspiratoare, suflante, manipulatore, tocătoare de crengi.

 

Doi boxeri moldoveni și-au asigurat bronzul la Europenele de juniori

Boxerii moldoveni Mihail Țaranu (48 kg) și Vasile Guzun (57 kg) și-au asigurat, minimum, medaliile de bronz la Campionatul European de juniori, care se desfășoară la Galați (România). Ei i-au învins pe Gagik Gazaryan (Armenia), respectiv Ildirim Balioglu (Turcia) în sferturile de finală ale turneului și au promovat în semifinale. Cel mai bun boxer moldovean este Veaceslav Gojan, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Beijing (2008), campion european (Ankara, 2011).

 

Prim-ministrul Pavel Filip a avut o întrevedere cu noul ambasador al Letoniei în R. Moldova

Prim-ministrul Pavel Filip și ambasadorul Letoniei la Chișinău, Uldis Mikuts, au discutat despre nivelul actual al relațiilor bilaterale și posibilitățile de dezvoltare a acestora. Interlocutorii au remarcat dialogul politic dinamic dintre țări, menționînd în același timp că există rezerve de cooperare în domeniul comercial-economic. În acest sens, a fost menționată oportunitatea convocării pînă la finele anului curent a Comisiei interguvernamentale moldo-letone pentru colaborare comercial-economică, industrială și tehnico-științifică. Printre domeniile de interes reciproc au fost enumerate: activitatea investițională, gestionarea deșeurilor și sectorul IT.