REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (29 iunie 2020)

Ion Chicu a inspectat necesitățile de irigare din raioanele Ștefan Vodă și Căușeni

Prim-ministrul Ion Chicu a inspectat duminică, 28 iunie, necesitățile de irigare din raioanele Ștefan Vodă și Căușeni. Premierul a vizitat stațiunea de captare și pompare pe masivul de irigare Căușeni. Stația a fost funcțională pînă în anul 1994 și asigura irigarea a peste 23 mii de hectare de teren agricol din regiune. În prezent, aceasta este distrusă total. Autoritățile publice au menționat necesitatea renovării stației, pe fundalul secetei periodice înregistrate în țară. Ca sursă alternativă de irigare, autoritățile locale au propus să fie construită o stație nouă mai mică, dotată cu utilaj performant.

 

Ziua Națională a Portului Popular a fost marcată în regim online

Cu ocazia Zilei Naționale a Portului Popular, ediția a V-a, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a prezentat un program de activități care s-a desfășurat cu genericul ”Cu mîndrIe, dor de Ie”, preponderent în mediul online, precum și în cadrul muzeului, ținînd cont de recomandările Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Directorul instituției, Petru Vicol, a menționat că, în acest an, evenimentele organizate au fost dedicate elaborării dosarului de nominalizare „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și R. Moldova”, pentru a fi înaintat în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

 

R. Moldova a expediat ajutoare pentru lichidarea consecințelor inundațiilor din Ucraina

Guvernul R. Moldova a expediat un lot de produse și echipamente necesare pentru lichidarea consecințelor inundațiilor din ultimele zile în Ucraina. Lotul umanitar cuprinde generatoare, motoferăstraie, motopompe, furtunuri de intervenție, precum și saci de polipropilenă. Acestea urmează să fie utilizate de echipele de intervenție ucrainene în lichidarea consecințelor inundațiilor. Precipitațiile din ultima perioadă au afectat grav regiunile vestice din Ucraina, cum ar fi Ivano-Frankivsk, Lviv, Transcarpatia, Ternopil și Cernăuți.

 

Stația de pompare de la Vadul lui Vodă ar putea fi în pericol, din cauza creșterii nivelului de apă pe Nistru

Comisia Situații Excepționale a municipiului Chișinău s-a întrunit în ședință și a discutat despre situația creată în legătură cu inundațiile din zona plajei de la Vadul lui Vodă. Potrivit primarului general, Ion Ceban, un grup de specialiști s-a deplasat în teren și a examinat starea de lucruri atît la plaja din orașul Vadului lui Vodă, precum și a stației de pompare a apei din rîul Nistru. ”În aceste condiții, asigurarea capitalei cu apă potabilă este un obiectiv primordial pentru noi, deoarece zona de funcționare a pompelor se află la 21 de metri sub nivelul Nistrului, iar motoarele ar putea fi inundate”, a spus Ion Ceban.

 

A fost semnată o nouă dispoziție cu privire la desfășurarea comerțului ambulant stradal în capitală

Primăria Municipiului Chișinău a revăzut și semnat o nouă dispoziție cu privire la desfășurarea comerțului ambulant stradal în sezonul estival 2020. Aceasta a fost modificată după ce mai mulți comercianți au instalat ilegal gherete peste noapte. Documentul prevede că acest tip de comerț se va desfășura în zonele de odihnă (grădini publice, parcuri, scuaruri), pe străzile și bulevardele principale ale orașului. În fiecare zonă în parte se stabilește amplasarea a cîte o singură unitate de comerț ambulant (rulotă, tonetă), iar în spațiile cu circulație pietonală intensă, pînă la trei unități.

 

Protocolul cu privire la circulația trenurilor marfare prin regiunea transnistreană a fost extins cu 6 luni

Protocolul adițional la Decizia protocolară „Cu privire la principiile reluării plenare a circulației trenurilor marfare prin regiunea transnistreană” din 30 martie 2012, a fost extins pînă la 31 decembrie 2020. Protocolul prevede aplicarea în continuare a mecanismului de vămuire la stațiile „Bender-2” (s. Varniţa) şi „Rîbniţa” (or. Rîbniţa) a mărfurilor transportate pe cale ferată prin regiunea transnistreană, cu implementarea principiului „one stop control” şi asigurarea liberei circulaţii a persoanelor, bunurilor şi serviciilor.

 

O fetiță de cinci ani din capitală a murit strivită de un dulap

O fetiță de cinci ani din capitală a murit strivită de un dulap în timp ce părinții erau la serviciu. Ofițerul de presă al Poliției Capitalei, Natalia Stati, a spus că oamenii legii au fost sesizați la ora 12.00, precum că într-un apartament din sectorul Ciocana, peste o minoră a căzut un dulap. La fața locului s-a deplasat grupa operativă și un echipaj medical. Medicii au întreprins toate măsurile pentru a salva viața micuței dar în urma traumelor căpătate aceasta a decedat.

 

Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei

Memorandumul de înțelegere dintre Banca Națională a Moldovei și banca centrală a Ungariei (Magyar Nemzeti Bank) a intrat în vigoare. Scopul memorandumului este de a dezvolta cooperarea dintre cele două bănci centrale în domeniul supravegherii bancare, precum și de a asigura un schimb eficient de informații în acest sens. Astfel, memorandumul de înțelegere va facilita realizarea funcțiilor de supraveghere bancară și va contribui la menținerea stabilității financiare.

 

Centrul de Sănătate din Comrat a rămas doar cu cinci medici

Situaţie dificilă la Centrul de Sănătate din oraşul Comrat, unde dintre cei 14 doctori, doar cinci mai vin la serviciu. Ceilalţi au fost testaţi pozitiv la COVID-19 şi fie sînt în autoizolare, fie primesc tratament la domiciliu. Informaţia a fost oferită de şeful Centrului de Sănătate Comrat, Rodica Robu. Funcţionara a mai declarat că situaţia este extrem de complicată, iar instituţia abia mai face faţă.

 

La începutul săptămînii de muncă leul moldovenesc s-a mai apreciat puțin în raport cu dolarul și euro

Pe parcursul zilelor de odihnă, leul a mai cîștigat de la dolarul american aproape 4 bani, iar de la moneda unică europeană – mai mult de 1 ban. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 29 iunie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,2839 lei pentru un dolar (-3,85 bani) și 19,4055 lei pentru un euro (-1,03 bani), în timp ce în perioada 26-28 iunie acesta a fost egal cu 17,3224 lei pentru un dolar şi, respectiv, 19,4158 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 29 iunie, constituie: 0,6475 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,0078 lei pentru 1 leu românesc și 0,2493 lei pentru 1 rublă rusească.

02.04.24 - 12:28
03.04.24 - 13:44
03.04.24 - 13:42
01.04.24 - 12:39
05.04.24 - 19:01
01.04.24 - 12:46
07.04.24 - 00:04
05.04.24 - 17:10
09.04.24 - 12:16
05.04.24 - 17:10
09.04.24 - 12:15
06.04.24 - 13:48
05.04.24 - 17:07
07.04.24 - 00:09
09.04.24 - 00:59