REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (29 ianuarie 2019)

Majoritatea acțiunilor Moldindconbank vor fi vîndute

Agenția Proprietății Publice (APP) va cumpăra acțiunile noi-emise al Moldindconbank la prețul total de 760.3 milioane de lei, în scopul vînzării pe piața reglementată a Bursei de Valori, potrivit unui proiect de hotărîre prezentat de Ministerul Finanțelor spre consultare publică. După procurarea pachetului de acțiuni de la Moldindconbank, Agenția Proprietății Publice va expune la vînzare pe piața reglementată, prin intermediul licitației cu strigare, ca pachet unic, acțiunile nou emise de Moldindconbank.

 

Misiunea preelectorală a APCE şi-a început vizita în R. Moldova

Misiunea preelectorală a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei /APCE/ şi-a început vizita în R. Moldova. Membri delegaţiei se vor afla la Chişinău pînă pe 31 ianuarie. Delegația APCE va avea în cele patru zile întrevederi cu președintele Parlamentului R. Moldova, Andrian Candu, președintele țării Igor Dodon și prim-ministrul Pavel Filip. De asemenea, membrii delegaţiei se vor întîlni cu președintele Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol, președintele Autorității Naționale de Integritate, Rodica Antoci, președintele Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu și membrii CEC. La finalul vizitei, delegația APCE va difuza o declarație.

 

Consumatorii au primit despăgubiri de peste 1 mln de lei în 2018 pentru produse neconforme

Consumatorii din R. Moldova au primit despăgubiri de peste 1 mln de lei pe parcursul anului 2018, după ce au procurat produse neconforme. În total, anul trecut aceștia au depus la Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței (APCSP) 1700 de petiții, cu 800 mai puține față de anul 2017. Astfel, consumatorii și-au restituit contravaloarea pentru diverse produse, precum mașini de spălat, cuptoare electrice, televizoare, telefoane mobile, mobilier, încălțăminte, vestimentație, dar și pentru servicii. Cea mai mare sumă restituită pentru produsele neconforme este pentru telefoane mobile, care alcătuiește peste 150 mii de lei. Electrocasnicele sînt pe locul doi în topul produselor neconforme, la cumpărători revenind 93 mii de lei.

 

O expoziție de fotografii și documente istorice de comemorare a victimelor Holocaustului va fi inaugurată în Parlament

O expoziție de fotografii și documente istorice de comemorare a victimelor Holocaustului va fi inaugurată la parlament. Evenimentul face parte din programul de acțiuni organizate de autorități pentru a comemora victimele Holocaustului. Expoziția conține imagini care prezintă situația din ghetouri, deportarea evreilor în regiunea transnistreană, precum și fotografii ale ostaticilor evrei împușcați în grădina Soborului Vechi din Bălți. Expoziția va fi deschisă pentru public pînă la sfîrșitul săptămînii.

 

Speakerul Andrian Candu a avut o întrevedere cu un oficial din SUA

Președintele parlamentului Andrian Candu a avut o întrevedere cu președintele Comisiei SUA pentru Conservarea Patrimoniului American peste Hotare, Paul Packer. Oficialul american efectuează o vizită în R. Moldova, la invitația lui Andrian Candu, pentru a participa la Programul de acțiuni dedicate comemorării victimelor Holocaustului. Evenimentele sînt organizate de parlament, în parteneriat cu Comunitatea evreiască din Moldova și Guvernul R. Moldova.

 

O companie bulgară este interesată să investească în domeniul financiar

Președintele parlamentului Andrian Candu a discutat cu conducerea unui investitor european, care și-a manifestat interesul de a investi în R. Moldova. Compania bulgară „DOVERIE UNITED-HOLDING AD” este interesată să investească în domeniul financiar-bancar. În cadrul discuțiilor, Andrian Candu a menționat că R. Moldova este interesată să atragă investiții străine în diferite domenii. ”După criza bancară prin care a trecut țara noastră, am adoptat un pachet legislativ complex de asanare a sectorului financiar-bancar și a-l face mai atractiv pentru investitorii străini”, a precizat Candu. „DOVERIE UNITED-HOLDING AD” este una dintre cele mai importante companii din Bulgaria.