REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (28 octombrie 2020)

Moldova Business Week 2020 va reveni în noiembrie

Comunitatea de afaceri locală și internațională va explora noile tendințe globale și va descoperi potențialul investițional al R. Moldova la cea de-a VII-a ediție a forumului Moldova Business Week. Evenimentul se va desfășura în perioada 19-20 noiembrie 2020 în format digital și este organizat de către Agenția de Investiții. Moldova Business Week este cea mai mare platformă economică a țării, creată cu scopul de a promova imaginea țării, de a stimula fluxurile de investiții, de a informa despre oportunitățile oferite de către Guvernul RM, de a analiza tendințele din domeniu, dar și de a prezenta istoriile de succes ale proiectelor de investiții realizate în Moldova.

 

Pictorița Valentina Rusu-Ciobanu a împlinit un centenar de la naștere

Cunoscuta pictoriță Valentina Rusu-Ciobanu, laureată a Premiului de Stat, Artistă a Poporului, deținătoare a „Ordinului Republicii” și a Ordinului ”Meritului Cultural” al României, a împlinit astăzi 100 de ani. Cu această ocazie, azi la Muzeul Național de Artă al Moldovei va fi vernisată expoziția aniversară de pictură ”Valentin Rusu-Ciobanu – 100 de ani de la naștere”, care va fi deschisă pînă la 15 decembrie.

 

Un bărbat de 34 de ani a fost găsit spînzurat într-un parc din Chișinău

Trupul neînsuflețit al unui bărbat a fost depistat spînzurat de un copac într-un parc. Descoperirea macabră a avut loc în această dimineață, în jurul orei 08:15, într-un parc de pe strada Alba-Iulia, din sectorul Buiucani al capitalei. Natalia Stati, ofițerul de presă al Poliției Capitalei, a declarat că victima este un bărbat în vîrstă de 34 de ani. „ La fața locului a fost solicitat intervenția unui medic-legist pentru examinarea cadavrului. Preliminar se presupune că ar fi vorba despre un caz de suicid”, susține Stati.

 

Ministrul de Externe renunță la funcție

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea, renunță la funcție. Comisia politică externă și integrare europeană a Parlamentului a avizat astăzi candidatura acestuia în calitate de Ambasador al R. Moldova în Ungaria. Oleg Țulea a mai deținut funcția de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al R. Moldova în Ungaria, acreditat prin cumul în Bosnia și Herțegovina, Slovenia, Croația și Comisia Dunării în perioada 2016 – 2020, înainte de a deveni ministru de Externe.

 

Inspectorii ANI au verificat în anul curent peste 1800 de declarații de venit

În primele luni ale anului curent, inspectorii de integritate au supus verificărilor 1882 de declarații de avere și interese personale, dintre care 1332 au fost inițiate din oficiu. Potrivit raportului emis de Autoritatea Națională de Integritate /ANI/, în primele nouă luni ale anului 2020, Inspectoratul de Integritate a emis 232 de acte de constatare, dintre care în 145 de acte au fost constatate încălcări, de 2 ori mai mult față de anul precedent. Pentru încălcările admise de subiecții declarării, inspectorii de integritate au inițiat 194 de cauze contravenționale și au întocmit 144 de procese verbale cu privire la contravenție, în baza cărora au aplicate amenzi în sumă totală de 303 500 lei.

 

Două persoane din Criuleni au fost reținute pentru vînzare de droguri

Doi membri activi ai unui grup infracțional, suspectați de realizarea drogurilor în proporții deosebit de mari pe teritoriul raionului Criuleni, au fost reținuți de polițiști. Unul dintre suspecți a fost anterior judecat pentru infracțiuni similare, fiindu-i stabilită pedeapsa de 5 ani închisoare cu suspendare. În acest caz a fost pornită o cauză penală pentru ”Circulația ilegală a drogurilor etnobotanicelor, sau analogilor acestora în scop de înstrăinare”, iar suspecții au fost arestați pentru 30 de zile. Dacă vor fi găsiți vinovați, bănuiții riscă pînă la 15 ani de închisoare.

 

Un cetăţean al R. Moldova a fost arestat la Milano

Condamnat în 2017 de instanţele de judecată din Chişinău pentru crimă, un cetăţean al R. Moldova a reuşit să fugă înaintea pronunţării definitive a sentinţei, dar a fost prins de poliţia din Milano, Italia. Potrivit presei italiene, bărbatul, în vîrstă de 56 de ani, ar fi ucis în bătaie un alt bărbat. Pentru fapta sa a fost condamnat la 12 ani de închisoare, dar a reuşit să fugă din R. Moldova înaintea pronunţării definitive a sentinţei, fiind dat în urmărire internaţională.

 

Producția agricolă brută a înregistrat o scădere cu peste 25% în primele 9 luni ale acestui an

Producția agricolă brută a înregistrat o scădere cu peste 25% în primele 9 luni ale acestui an, comparativ aceeași perioadă a anului trecut, valoarea căreia constituie aproximativ 21 de miliarde, susține Biroul Național de Statistică. Potrivit sursei, micșorarea volumului producției agricole are loc din cauza scăderii producției la culturile agricole cu 35,5% și a producției de animale – cu 2,8% din cauza condițiilor climatice extrem de nefavorabile din acest an.

 

R. Moldova va beneficia de asistență tehnică nerambursabilă din partea Băncii Mondiale

R. Moldova va beneficia de asistență tehnică nerambursabilă din partea Băncii Mondiale pentru reforma climatului investițional. Comisia politică externă și integrare europeană a aprobat, în ședința de astăzi, avizul consultativ asupra inițierii negocierilor și aprobării semnării Acordului de Cooperare între Guvernul R. Moldova și Corporația Financiară Internațională în vederea realizării proiectului ”Reforma Climatului Investițional în R. Moldova faza II”. Acordul are drept scop sporirea competitivității pe piață a sectorului privat și exporturilor agricole prin deschiderea pieței UE pentru produse de origine animală.

 

Regim fără vize cu Brazilia pentru cetățenii moldoveni

Regimul de vize cu Brazilia urmează a fi abolit pentru cetățenii moldoveni. Comisia politică externă și integrare europeană a aprobat, în ședința de astăzi avizul consultativ de inițiere a negocierilor și aprobarea semnării Acordului, încheiat prin schimb de note, între Guvernul R. Moldova și Guvernul Republicii Federative Brazilia privind abolirea vizelor de scurtă ședere pentru titularii pașapoartelor ordinare. Acordul va oferi posibilitatea cetățenilor din R. Moldova și Brazilia de a călători fără vize în scopuri turistice, de tranzit sau de afaceri, pentru o perioadă ce nu depășește 90 de zile în decursul oricărei perioade de 180 de zile.