REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (28 martie 2019)

Vinurile moldovenești au obținut în 2018 un număr record de medalii

Vinurile moldovenești au obținut anul trecut 673 de medalii la concursurile internaționale, un număr record. Numărul distincțiilor de care au beneficiat vinurile din R. Moldova ar putea să fie și mai mare, dacă luăm în considerare faptul că nu toți producătorii au prezentat datele solicitate de Biroul Național al Viei și Vinului. Lideri privind numărul de medalii sînt companiile Fautor, Vinăria Purcari și Chateau Vartely.

 

Producătorii de cireșe din țara noastră pot efectua o vizită de studiu în SUA

Producătorii de cireșe din țara noastră pot depune dosarele pentru a efectua o vizită în Statele Unite ale Americii pentru a studia tehnologiile avansate de producere și post-recoltare a cireșelor. Concursul a fost anunțat în cadrul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM). Dosarele pot fi depuse pînă la 4 aprilie curent. Vizita se va desfășura în perioada iunie-iulie 2019 în statele Oregon și Washington.

 

Patru automobile au fost avariate din cauza vîntului

Un bărbat a rămas blocat într-o maşină, iar alte trei automobile au fost avariate după ce peste acestea a căzut un acoperiş smuls de vînt de pe o benzinărie din capitală. Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă al MAI, salvatorii au fost solicitaţi să intervină pentru deblocarea mai multor autovehicule peste care a căzut acoperişul unei staţii de alimentare de pe bulevardul Dacia din capitală.

 

ADR Nord și Ambasada Slovaciei vor colabora în domeniul dezvoltării regionale

Mai multe direcţii de colaborare în domeniul dezvoltării regionale au fost discutate de către conducerea Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) şi reprezentantul Ambasadei Slovaciei în R. Moldova. Maroš Kramár, responsabil în Ambasada Slovaciei la Chişinău de domeniul cooperării pentru dezvoltare, a menționat că misiunea diplomatică pe care o reprezintă este deschisă pentru conlucrare și își dorește să afle noi parteneri în Regiunea de Dezvoltare Nord.

 

Piața serviciilor de telefonie fixă continuă tendința de scădere

Piaţa serviciilor de telefonie fixă se menține, al treilea an consecutiv, pe o tendință de scădere, cifra de vînzări s-a diminuat în anul 2018 cu 19,9 la sută, pînă la 556 milioane de lei. Reducerea volumului total al vînzărilor pe piața de telefonie fixă a fost determinată de scăderea vînzărilor realizate de toți furnizorii activi ai acestor servicii, potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI)

 

În R. Moldova a fost lansată campania „Vreau să devin pedagog”

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va desfășura mai multe acțiuni pentru a determina tinerii să aplice la facultăți pedagogice și a motiva profesorii să rămînă în sistem. Acestea fac parte din campania „Vreau să fiu pedagog”, care a fost lansată la Chișinău. Ministrul educației Monica Babuc, a declarat la lansarea campaniei că, în prezent, în instituțiile de învățămînt din țară lipsesc peste două mii de cadre didactice.