REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (28 ianuarie 2021)

Se menține Codul Portocaliu de ninsori puternice

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunţă şi pentru astăzi, 28 ianuarie, pe întreg teritoriul R. Moldova precipitaţii puternice sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Izolat, va viscoli şi va troeni, se vor forma depuneri de lapoviţă, iar pe drumuri se va forma polei. Temperatura aerului va fi de -4°Cla Briceni şi Soroca, la Bălţi şi Orhei vor fi -3°C. 0°C vor fi la Tiraspol, tot 0°C vor fi şi la Leova. La Comrat şi Cahul se aşteaptă +1°C grade. În Chişinău vor fi 0°C. Ninsorile vor conteni de vineri, iar temperaturile scăzute se menţin.

 

Autorităţile vor examina circumstanțele tăierii de copaci în Rezervația „Plaiul Fagului”

O comisie creată de Ministerul agriculturii, va examina circumstanțele tăierii de copaci în Rezervația științifică „Plaiul Fagului”, arie protejată amplasată în raionul Ungheni. Rezultatele activității comisiei vor fi făcute publice, iar în funcție de constatări vor fi sesizate organele de urmărire penală și vor fi propuse modificări de îmbunătățire a managementului exploatărilor forestiere. „Dezaprobăm și condamnăm acțiunile de tăiere ilicită și nejustificată a pădurilor. Îndemnăm cetățenii să comunice instituțiilor de resort abaterile pe care le depistează în pădurile țării”, indică un comunicat al MADRM.

 

Au fost desemnați cîștigătorii ediției a patra a „Loteriei fiscale”

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a finalizat ediția a patra a concursului „Loteria fiscală”, desfășurat în perioada 1 octombrie 2020 - 31 decembrie 2020. Ca urmare a extragerii din data de 22 ianuarie, 175 de cîștigători vor beneficia de premii în valoare a cîte o mie de lei. Lista cîștigătorilor va fi publicată pe www.sfs.md la data de 5 februarie 2021, iar premiile vor fi transferate cîștigătorilor pe conturile de card, în lei, în maxim zece zile după publicarea listei.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 654 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 2953 de teste, fiind confirmate 654 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care două de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 157 626 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 33 sînt lucrători medicali: medici-8, asistenți medicali-16, personal auxiliar-9. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați peste două mii de pacienţi confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 232 în stare extrem de gravă (45 de pacienţi sînt conectați la aparate de respirație asistată).

 

Autoritățile vor acorda și în 2021 bursă de merit sportivilor de performanță

Sportivii de performanță vor continua să beneficieze de bursa de merit acordată de autorități în anul 2020. Guvernul decis ca 80 de sportivi de performanță, care au beneficiat în anul 2020 de bursă guvernamentală din partea autorităților, să continue să primească acest suport financiar. Potrivit hotărîrii, sportivii vor beneficia de această bursă dacă îndeplinesc anumite condiții: au primit această bursă în anul 2020, anularea/amînarea competițiilor sportive a avut loc din cauza unor împrejurări fortuite, sportivul a suferit de o boală/traumă obținută în timpul participării la antrenamente, cantonamente și competiții sportive, cu prezentarea actelor confirmative.

 

Guvernul va aloca peste 41 mln de lei pentru achitarea indemnizațiilor angajaților infectați cu COVID-19

Peste 41 milioane de lei vor fi alocați din fondul de intervenție al Guvernului autorităților administrației publice centrale și locale, pentru acordarea indemnizațiilor unice angajaților infectați cu COVID-19 în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu. Conform hotărîrii executivului, aproape 15 milioane de lei va primi Ministerul sănătăţii. De asemenea, bani pentru îndemnizații vor primi Ministerele Apărării, Economiei şi Infrastructurii, Curtea Constituțională, Procuratura Generală, Consiliul Superior al Magistraturii, Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, consiliile locale din municipii şi raioanele țării, Comitetul executiv al UTA Găgăuzia.

 

Leul moldovenesc s-a apreciat și mai mult în raport cu dolarul și cu euro

Pe parcursul unei zile, leul a mai cîștigat de la dolarul american circa 3 bani, iar de la moneda unică europeană - aproape 7 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 28 ianuarie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,3561 lei pentru un dolar (-2,72 bani) și 21,0295 lei pentru un euro (-6,78 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,3833 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,0973 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 28 ianuarie, constituie: 0,6161 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3139 lei pentru 1 leu românesc și 0,2294 lei pentru 1 rublă rusească.

 

Poliția va evacua mașinile parcate neregulamentar, care blochează accesul autospecialelor la deszăpezire

Mașinile parcate neregulamentar, care vor bloca accesul autospecialelor la deszăpezirea străzilor, vor fi evacuate. Despre aceasta a atenționat poliția miercuri seara, 27 ianuarie. Poliția Națională solicită conducătorilor auto să nu parcheze unitățile de transport pe partea carosabilă sau în zona drumului, pentru a nu împiedica activitatea tehnicii implicate. Automobilele care vor crea obstacole în timpul lucrărilor vor fi evacuate de pe raza de acțiune, pentru a permite autorităților să-și desfășoare activitatea întru siguranța și confortul cetățenilor.

 

Guvernul a aprobat planul pentru organizarea Zilei comemorării celor căzuți în războiul din Afganistan

Guvernul în exercițiu a aprobat o hotărîre cu privire la organizarea și desfășurarea manifestărilor consacrate Zilei comemorării celor căzuți în războiul din Afganistan (15 februarie). Membrii Executivului demisionar au decis să instituie Comitetul organizatoric pentru desfășurarea manifestărilor consacrate Zilei comemorării celor căzuți în războiul din Afganistan și să aprobe componența nominală a acestuia. Comitetul va fi prezidat de ministrul în exercițiu al Apărării, Victor Gaiciuc.

 

Autoritățile au determinat punctele de vaccinare anti-COVID

Autoritățile în sănătate au determinat la nivel național și regional punctele de vaccinare anti-COVID. Acestea vor fi amplasate în instituțiile medicale spitalicești, Centrele Medicilor de Familie, Centrele de Sănătate, Centrele Consultativ-Diagnostice, instituțiile rezidențiale, fiind determinate și echipele mobile care vor administra vaccinul anti-COVID-19. Decizia a fost luată de membrii Punctului Focal, care au analizat și stadiul de pregătire al sistemului de sănătate pentru recepționarea, distribuirea și organizarea campaniei de vaccinare a populației împotriva COVID-19 și au discutat ultimele detalii organizatorice.