REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (28 ianuarie 2019)

Hidrologii au prelungit Codul Galben de gheaţă instabilă

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a prelungit pînă luni, 28 ianuarie, Codul Galben de gheaţă instabilă. Potrivit hidrologilor, în perioada de referinţă, în rîurile și bazinele acvatice din ţară, gheața va fi instabilă și îmbibată cu apă, iar ieșirea pe ea va prezenta pericol sporit. SHS atenţionează pescarii să fie prudenți, iar părinții să-și supravegheze copiii.

 

Cinci partide vor participa în campania electorală pentru referendumul consultativ

Cinci partide vor participa în campania electorală pentru referendumul consultativ din 24 februarie. Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat ultimii trei participanți. Potrivit CEC, este vorba de: Partidul Politic „Democrația Acasă” - cu opțiunea „CONTRA”, Mișcarea Profesioniștilor „Speranța-Nadejda”, care este pentru reducerea numărului deputaţilor și contra revocării acestora din funcţie și Partidul Politic „Voința Poporului” - cu opțiunea „CONTRA”. Totodată, Comisia a respins înregistrarea în calitate de participant la referendum a Partidului Politic „Casa Noastră – Moldova”. Anterior CEC a înregistrat alte două formațiuni în calitate de participanți la referendum - Partidul Democrat din Moldova - cu opțiunea „PENTRU” și Partidul Comuniștilor din Republica Moldova – cu opțiunea „CONTRA”.

 

Air Moldova va lansa, de la 26 aprilie, zborul direct Chișinău-Nisa

Compania Air Moldova anunţă lansarea zborurilor pe destinaţia Chişinău-Nisa-Chişinău, începînd cu data de 26 aprilie 2019. Zborurile spre Coasta de Azur vor fi cu o frecvență de două ori pe săptămînă. Zborul spre Nisa va fi operat luni și vineri. Prețul unui bilet pentru această destinație începe de la 99 euro, cu toate taxele incluse. Air Moldova operează zboruri directe spre 26 destinaţii din Europa, Rusia şi Asia.

 

Sumele transferurilor bănești au crescut

Valoarea transferurilor de mijloace bănești efectuate în favoarea persoanelor fizice a crescut în 2018 cu 5.8 la sută, față de anul precedent. Persoanele fizice (rezidente şi nerezidente) au primit în anul trecut prin băncile din R. Moldova mijloace bănești în sumă netă echivalentă cu 1 miliard 255.8 milioane de dolari SUA, informează Banca Națională a Moldovei (BNM). Banca mai atestă o schimbare a structurii transferurilor, inclusiv prin sistemele de plăți rapide. Cea mai mare parte a transferurilor brute prin sisteme de remitere de bani, respectiv, 56.6 la sută din total a fost efectuată în anul trecut în euro, față de 50.2 la sută în anul precedent.

 

CEC a stabilit suma-plafon pe care o poate oferi o persoană fizică

Comisia Electorală Centrală a anunțat că o persoană fizică, în decursul unui an bugetar, poate face donații în numerar unui sau mai multor partide politice în sumă de pînă la 3 salarii medii pe economie stabilite pe anul respectiv. Totodată, donațiile care depășesc această limită se vor face exclusiv prin operațiuni bancare. Potrivit Hotărîrii de Guvern din 18 ianuarie 2019, privind aprobarea cuantumului salariului mediu lunar pe economie prognozat pentru anul curent, valoarea acestuia este în mărime de 6975,0 lei. Astfel, în decursul unui an bugetar, o persoană fizică poate face donații în numerar unui sau mai multor partide politice în sumă de cel mult 20 925,0 lei.