REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (28 februarie 2019)

Studenții de la UASM au primit echipamente apicole moderne

Studenții de la Facultatea Agronomie a Universității Agrare de Stat din Moldova (UASM) vor studia apicultura cu ajutorul unor echipamente apicole moderne, oferite în cadrul unui proiect USAID. Echipamentul nou, în valoare de circa 140 mii de lei, include stupi verticali, extractor cu rame de inox, seturi apicole, lame și instrumente IT. Potrivit unui comunicat remis presei, noile resurse le vor permite studenților să studieze și să practice toate activitățile care se desfășoară într-o prisacă modernă.

 

Alocațiile pentru întreținerea persoanelor în instituțiile sociale vor crește cu 3%

Sumele alocate pentru întreținerea persoanelor cazate în instituțiile sociale vor fi majorate cu 3 la sută, în conformitate cu indicele de creștere a prețurilor de consum pe anul precedent. O hotărîre în acest sens a fost aprobată de guvern. Banii vor fi utilizați pentru asigurarea cu produse de prima necesitate, precum: alimente, medicamente, îmbrăcăminte, încălţăminte și material de pansament. Noile norme vor intra în vigoare începînd cu 1 martie 2019. Pentru implementarea proiectului din bugetul de stat pentru acest an a fost alocat 1 milion 950 mii de lei.

 

Disputele în domeniul controlului de stat vor fi soluționate de un Consiliu național

Disputele în domeniul controlului de stat vor fi soluționate de un Consiliu național. Regulamentul privind organizarea și funcționarea acestui Consiliu a fost aprobat de guvern. Documentul prevede procedurile de desemnare și selecție a membrilor Consiliului, procedura de examinare de către acesta a carențelor în lege sau aplicării defectuoase a legii, deciziile care pot fi adoptate, elaborarea de recomandări în domeniul controlului de stat asupra activității de întreprinzător cu implicarea organelor de control și, de asemenea, a asociațiilor de întreprinzători.

 

Ofiţerii SPPS vor primi o indemnizație lunară de 1500 de lei pentru închirierea spațiului locativ

Ofiţerii Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS) care nu deţin în mod individual sau împreună cu soţia/soţul o locuinţă personală sau de serviciu în localitatea în care îşi desfăşoară activitatea vor primi o indemnizație lunară de 1500 de lei pentru închirierea spaţiului locativ. O decizie în acest sens a fost aprobată de executiv. Plata indemnizației se va face lunar, iar deciziile de acordare sau de refuz vor fi aprobate de o comisie formată din 7 persoane și condusă de directorul SPPS. În acest scop, pentru anul 2019 au fost alocați 2 880 000 lei.

 

Exportatorii de mărfuri în Norvegia și Elveția ar putea beneficia de anumite facilități

Antreprenorii care vor livra mărfuri în Norvegia și Elveția ar putea fi scutiți de obligativitatea obținerii certificatului de origine forma A, eliberarea căruia costă 6 euro. De această facilitate ar urma să beneficieze agenții economici care vor solicita includerea în Sistemul Informațional al Exportatorilor Înregistrați (REX-System). Prevederea a fost aprobată de govern. Potrivit Serviciului Vamal, procedura de înregistrare urmează a fi elaborată, promovată și aprobată cel tîrziu pînă în anul 2020. În anul 2018, valorile de export înregistrate în relația cu Elveția au crescut cu 31%, însumînd aproape 65 milioane de dolari. În același timp, în Norvegia, țara noastră a exportat mărfuri de 0,4 milioane de dolari, creșterea fiind dublă față de valorile consemnate în 2017.

 

Executivul a aprobat Acordul de cooperare cu Guvernul României în domeniul prevenirii şi combaterii corupţiei

Cabinetul de miniștri a aprobat Acordul de cooperare dintre Guvernul R. Moldova şi Guvernul României în domeniul prevenirii şi combaterii corupţiei, semnat la 19 decembrie 2018. Documentul va fi prezentat parlamentului spre informare. Acordul prevede crearea unui mecanism de interacţiune, bazat pe principii reciproc avantajoase şi norme eficiente de cooperare în domeniul consolidării mecanismelor de prevenire şi combatere a corupţiei. Potrivit documentului, R. Moldova și România vor efectua schimb de experţi în vederea însuşirii celor mai bune practici de luptă împotriva corupţiei.