REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (27 mai 2020)

Circul din Chișinău a devenit parte a „Moldova-Concert”

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a definitivat procesul reorganizării Întreprinderii de Stat Organizația Concertistică și de Impresariat (OCI) „Moldova-Concert” prin absorbția Societății pe Acțiuni „Circul din Chișinău”. Potrivit MECC, scopul reorganizării constă în păstrarea și dezvoltarea Circului din Chișinău ca edificiu de importanță națională.

 

Șeful statului va participa la Parada Victoriei de la Moscova

Președintele Igor Dodon va participa, în 24 iunie, la parada militară de la Moscova, consacrată celei de-a 75-a aniversări a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei. O invitație în acest sens i-a fost transmisă de către omologul său rus, Vladimir Putin. Parada Victoriei a fost stabilită pentru 24 iunie, iar marşul ”Regimentul nemuritor” - pentru 26 iulie. În R. Moldova, la iniţiativa preşedintelui Igor Dodon, acţiunile dedicate Zilei Victoriei au fost transferate pentru 24 august, ziua în care ţara noastră a fost eliberată de sub ocupaţia nazistă, în urma operaţiunii Iaşi-Chişinău.

 

Leul moldovenesc se depreciază în raport cu moneda unică europeană

Banca Națională a stabilit pentru miercuri, 27 mai, un curs de 19 lei şi 40 de bani pentru un euro, cu opt bani mai mult decît ieri. Dolarul american scade cu un ban și valorează 17 lei şi 71 de bani. Leul românesc se scumpește cu un ban și poate fi cumpărat cu patru lei. Hrivna ucraineană și rubla rusească își păstrează valorile de 65 și respectiv 24 de bani.

 

Încă un scuar din capitală va fi renovat

Încă un scuar din Capitală va fi renovat. Este vorba de cel din fața Policlinicii Nr. 7 de pe strada Vasili Dokuceaev. Autoritățile promit că vor fi amenajate alei pietonale, instalate bănci și coșuri de gunoi și va fi reabilitat iluminatul public. Lucrările urmează să înceapă la începutul lunii iunie și vor dura aproape șase luni. Bugetul proiectului este de 2,5 milioane de lei.

 

Statul Qatar a trimis ajutoare pentru R. Moldova

R. Moldova a primit noi loturi de ajutor umanitar pentru combaterea epidemiei de coronavirus. Sprijinul este acordat de către statul Qatar și reprezintă salopete, ochelari, măști, căști de protecție și viziere pentru medici. Acestea vor ajunge în curînd în spitalele din țară. Ajutorul din partea Qatarului constă în 470 de mii de măști, 30 de mii de ochelari de protecție, 60 de mii de mănuși, 4.700 de salopete, 12.500 de viziere, dar și 35 de mii de halate chirurgicale.

 

Ministerul de Externe a anunțat că procedura de repatriere a cetățenilor nu mai este valabilă

Procedura de repatriere a cetățenilor, aplicată pe perioada stării de urgență, nu mai este valabilă, anunță Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Instituția precizează că suspendarea curselor aeriene regulate de pasageri se menţine pînă la data de 30 iunie 2020, iar în această perioadă, autorizarea zborurilor neregulate și a curselor charter ocazionale, este emisă de Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova.

 

Cinci brokeri vamali au fost reținuți pentru mai multe tentative de mituire a vameşilor

Cinci brokeri vamali au fost reţinuţi de către ofiţerii CNA şi angajaţii Direcţiei integritate şi supraveghere a Serviciului Vamal, într-un dosar de corupere activă. Potrivit datelor CNA, aceştia sînt bănuiţi că, pe parcursul mai multor luni, au săvîrşit acţiuni de corupere a vameşilor din cadrul Postului vamal Intern Petricani, prin transmiterea diferitor sume de bani pentru urgentarea procedurii de validare a declaraţiilor vamale. În urma mai multor percheziţii, 11 persoane, dintre care șase vameşi şi cinci brokeri, au fost recunoscute în calitate de bănuiţi. Suspecții riscă pînă la 6 ani de închisoare, cu amendă în mărime de pînă la 200 mii de lei.

 

Combinatele de alimentație publică pentru școlari vor fi controlate și de Consiliul Municipal

Consiliul Municipal Chișinău a votat un proiect prin care a instituit o comisie de control asupra activității celor cinci combinate de alimentație publică destinate școlarilor și preșcolarilor. Potrivit acestei decizii, comisia va analiza activitatea combinatelor de alimentație publică, urmînd ca după trei luni de activitate să prezinte Consiliului Municipal Chișinău recomandări care, ulterior, vor deveni obligatorii pentru Primăria Chișinău. Primarul capitalei Ion Ceban, a anunțat anterior că cele cinci combinate de alimentație vor fi supuse unui audit financiar din partea Curții de Conturi.

 

Numărul persoanelor care traversează hotarul este în creștere

Aproape 5.000 de persoane au traversat hotarele R. Moldova în ultimele 24 de ore. Cele mai multe, 3.095 de traverări au fost înregistrate pe sensul de intrare în țară, dintre care 1.726 treceri la frontiera moldo-română, 1.135 treceri la frontiera cu Ucraina și 234 treceri aeriene. În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 4.993 de persoane și completate 3.095 de fișe epidemiologice individuale. Nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19.

 

Parcul Urban de Autobuze din capitală va fi înnoit în luna septembrie

Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat că cele 100 de autobuze destinate Parcului Urban de Autobuze ar putea ajunge în R. Moldova la sfîrșitul lunii august, începutul lunii septembrie. Oficialul a declarat că în acest moment se pregătește caietul de sarcini pentru anunțarea licitației de procurare a mijloacelor de transport destinate reînnoirii transportului public municipal. „Dacă nu vor exista blocaje, la sfîrșitul lunii august, începutul lunii septembrie, vom avea o parte de autobuze”, a menționat primarul Ion Ceban.