REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (27 iunie 2019)

Guvernul va desemna cei doi judecători la Curtea Constituțională prin concurs

Guvernul va desemna cei doi judecători la Curtea Constituțională prin concurs. Anunţul a fost făcut joi, 27 iunie, de premierul Maia Sandu. Potrivit sursei citate, executivul va lansa în următoarea perioadă concursul pentru cele două funcții vacante de judecători ai Curții Constituționale. Regulile concursului și criteriile de evaluare a candidaților vor fi stabilite astfel încît anume competența, meritele profesionale și integritatea să fie elementele-cheie care vor sta la baza desemnării cîștigătorilor, a scris premierul.

 

Magistrații Curții Constituționale au demisionat

Magistrații Curții Constituționale au demisionat in corpore miercuri, 27 iunie. Un comunicat în acest sens a fost publicat pe site-ul instituţiei. Potrivit sursei citate, încetarea mandatului şi vacanţa funcţiilor de judecători ai Curții Constituționale vor fi anunțate autorităților competente să desemneze noii judecători. Domnul judecător Veaceslav Zaporojan a fost abilitat de Plenul Curții Constituționale să exercite atribuțiile administrative ale președintelui Curții pînă la alegerea noului Președinte.

 

Prim-ministrul Maia Sandu a avut o întrevedere cu misiunea FMI

Prim-ministrul Maia Sandu a avut ieri o întrevedere cu misiunea Fondului Monetar Internațional, sosită într-o vizită la Chișinău. Premierul a accentuat că la Chișinău există voința politică necesară pentru a asigura curățarea completă a instituțiilor statului de persoane corupte, reformarea autentică a justiției și edificarea unor structuri de stat eficiente în care cetățenii să aibă încredere. Șeful misiunii FMI, Ruben Atoyan, a declarat că FMI a monitorizat foarte atent situația din Republica Moldova și că își manifestă toată deschiderea pentru a ajuta R. Moldova. Reluarea negocierilor cu Fondul Monetar Internațional și implementarea prevederilor Memorandumului de politici economice și financiare vor permite Republicii Moldova să primească ultimele două tranșe din programul de finanțare din partea FMI, în sumă totală de cca 66 milioane de dolari SUA.

 

Președintele Parlamentului efectuează o vizită în Federația Rusă

Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi efectuează o vizită de lucru în Federația Rusă, în perioada 26-27 iunie curent, la invitația Președintelui Dumei de Stat. Din componența delegației fac parte vicepreședinții Parlamentului Ion Ceban și Alexandru Slusari și deputatul Oazu Nantoi. Președintele Parlamentului va avea întrevederi cu Valentina Matvienko, Președintele Consiliului Federației al Adunării Federale a Rusei și cu preşedintele Dumei de Stat a Adunării Federale a Federaţiei Ruse, Veaceslav Volodin. Părțile vor discuta despre prioritățile de pe agenda bilaterală de cooperare, precum și măsurile necesare pentru menținerea unei dinamici pozitive pe dimensiunea parlamentară de colaborare moldo-rusă.

 

Elevi din R. Moldova au obținut medalii de argint și bronz la Olimpiada Balcanică de Matematică

Elevii din Republica Moldova au obținut o medalie de argint și trei medalii de bronz la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori. Concursul s-a desfășurat în perioada 20-25 iunie 2019 în orașul Agros, Cipru. Medalia de argint i-a revenit elevului Botezat Cătălin de la Liceul „Orizont”, iar medaliile de bronz – elevilor Izbaș Ana-Maria de la Liceul „Gheorghe Asachi”, Vlas Arsenie, Liceul „Orizont”, toți din municipiul Chișinău, și Tertilov Vadim, Gimnaziul umanitar-matematic din municipiul Tiraspol. Echipa Republicii Moldova a fost reprezentată de șase elevi și doi profesori.

 

Ponderea creditelor acordate persoanelor fizice a depășit 40% din totalul împrumuturilor

Pentru prima dată, creditele oferite de sistemul financiar persoanelor fizice a depășit 40% din totalul portofoliului de împrumuturi, ceea ce este aproape de trei ori mai mult decît pînă la criza bancară din 2014, cînd ponderea persoanelor fizice era la nivel de 14-15%. Datele au fost prezentate de expertul economic Veaceslav Ioniță. Astfel, în luna mai 2019, gradul de îndatorare a persoanelor fizice s-a ridicat pînă la 19,1 mlrd lei, sau cu 1,5 miliarde lei mai mult decît la începutul acestui an. Expertul notează că pînă la sfîrșitul anului curent, îndatorarea gospodăriilor casnice cel mai probabil va depăși 22 mlrd lei, cea ce este de două ori mai mult decît acum trei ani și de șase ori mai mult decît acum 10 ani.

 

O femeie de 71 de ani a ajuns la spital după ce apartamentul în care locuia a luat foc

O femeie în vîrstă de 71 de ani a ajuns la spital cu arsuri după ce apartamentul în care locuia a luat foc. Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în seara zilei de 26 iunie pompierii au fost solicitați să intervină la lichidarea unui incendiu izbucnit într-un bloc locativ cu cinci nivele de pe strada Onisifor Ghibu. La fața locului au fost îndreptate trei autospeciale de intervenție, inclusiv o autoscară. Salvatorii au stabilit că un apartament cu o odaie de la etajul patru a fost cuprins de flăcări. Pompierii au reușit să localizeze arderea, iar în urma incendiului au fost distruse bunurile materiale din interiorul apartamentului. Proprietara în vîrstă de 71 de ani s-a ales cu intoxicaţie cu monoxid de carbon şi diverse arsuri.