REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (27 ianuarie 2020)

Dirijorul și violonistul Nicolae Botgros a împlinit 67 de ani

Directorul artistic și prim-dirijorul Orchestrei naționale de muzică populară „Lăutarii”, maestrul Nicolae Botgros, Artist al Poporului, laureat al Premiului Național, deținător al ”Ordinului Republicii”, considerat ”magician al viorii”, a împlinit sîmbătă, 25 ianuarie, 67 de ani. Nicolae Botgros s-a născut în 1953 în satul Badicul Moldovenesc, raionul Cahul, într-o familie de lăutari. A studiat la Școala de Arte din Soroca și la Conservatorul „G. Musicescu” din Chișinău. Prima orchestră dirijată de Nicolae Botgros a fost „Ciocîrlia” de la Edineț.

 

Ultima săptămînă din ianuarie va fi cu vreme primăvăratică

Următoarele zile, ultimele din luna ianuarie, vor fi determinate de temperaturi generoase, caracteristice unei primăveri grăbite, cu cer însorit, fără precipitaţii substanţiale. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), cea de-a doua lună a iernii, miezul anotimpului, va finaliza cu valori termice încadrate între 4-12 grade Celsius, în timpul zilei. Noaptea, mercurul termometrului va coborî pînă la 0 grade, în mare parte menţinîndu-se pe indicatori pozitivi, pînă la 5 grade cu plus. Săptămîna va fi caracterizată de cer variabil, preponderent cu soare, însă marţi, 28 ianuarie, în centrul şi sudul ţării sînt posibile ploi de scurtă durată.

 

Un nou serviciu social a fost lansat a Ungheni

Centrul de reabilitare și integrare socială a vîrstnicilor din Ungheni a inaugurat, vineri, 24 ianuarie, un nou serviciu de îngrijire socială pentru persoanele cu dizabilități severe intelectuale, psihosociale și motorii, cele fără adăpost, precum și anumite categorii de persoane în etate. Serviciile de igienă vor fi oferite într-un centru renovat și utilat, unde funcționează o cameră de baie, frizerie, spălătorie etc., iar pentru a asigura transportarea la centru a beneficiarilor din localitățile raionului Ungheni, a fost procurat un microbuz. Serviciul de îngrijire socială este dezvoltat de către Asociația Obștească „Alternative Sociale” în parteneriat cu Consiliul raional Ungheni, cu suportul financiar al Uniunii Europene și co-finanțat de Fundația Soros-Moldova.

 

ANSA a interzis importul cărnii de pasăre din Vinniţa, Ucraina

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a anunţat că restricţionează temporar importul păsărilor de curte, a păsărilor ținute în captivitate sau a altor păsări, precum și al produselor și subproduselor obținute de la acestea, provenite din regiunea Vinnița (Ucraina). Decizia vine ca urmare a apariției unui focar de gripă aviară înalt patogenă (tipul A subtipul H5) în această zonă din ţara vecină.

 

Doi şefi de direcţie din Primăria capitalei şi-au dat demisia

Şeful Direcției generale transport public din cadrul Primăriei Chișinău, Adrian Boldurescu, și-a dat demisia. O dispoziție în acest sens a fost semnată de primarul general al municipiului Chişinău, Ion Ceban. Pînă la organizarea unui concurs pentru ocuparea acestei funcții, în locul lui Boldurescu a fost numit Lilian Copaci, șef al Direcției management în transport din cadrul Direcției generale transport public și căi de comunicaţie. Recent şi-a dat demisia şi şefa Direcţiei generale educație, tineret și sport, Rodica Guţu, precum şi cei doi adjuncţi ai săi.

 

Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” a fost lansat şi la Ungheni

Uniunea Europeană a lansat la Ungheni, cea de-a doua inițiativă în cadrul noului program „EU4Moldova: Regiuni-cheie”. Dintr-un buget total de 23,3 mln de euro, UE investește 22,8 mln pentru a stimula dezvoltarea economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni. Inițiativa EU4Ungheni va implica în perioada 2019-2025 municipiul Ungheni și localitățile sale învecinate. Aceasta va fi implementată de către Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF), cu îndrumarea strategică a Delegației Uniunii Europene în R. Moldova.

 

La Chișinău vor avea loc audiţiile LIVE pentru selecția națională Eurovision

Etapa de audiţii LIVE pentru selecția națională Eurovision 2020 va avea loc pe 1 februarie şi va putea fi urmărită la postul TV Moldova 2. Potrivit portalului eurovision.md, 36 de piese vor fi audiate de către juriu. Printre cei înscriși în cursă se numără Natalia Gordienko, Pasha Parfeni, Diana Rotaru, Geta Burlacu, Maxim Zavidia, Valeria Pașa, Diana Brescan ș.a.

 

Numărul agenților economici ruși, care exportă produse animaliere în țara noastră, a crescut

Numărul întreprinderilor din Federația Rusă, care au dreptul să exporte în R. Moldova produse de origine animală, a fost suplinit cu încă 72 de unități. Permisiunea a fost obținută ca urmare a întrevederii conducerii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) cu Serghei Dankvert, directorul Rosselhoznadzor din Federația Rusă, care a avut loc în cadrul expoziţiei internaționale „International Green Week 2020”, de la Berlin, Germania. Site-ul oficial al Rosselhoznadzor precizează că este vorba despre întreprinderi de producere a cărnii de pasăre, pește, lactatelor, hranei pentru copii și produselor apicole.