REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (26 noiembrie 2020)

Militarii moldoveni au donat sînge și plasmă pentru tratamentul anti-Covid

Peste 500 de militari în termen şi pe contract, angajaţi civili ai Armatei Naţionale, precum şi studenţi ai Academiei Militare „Alexandru cel Bun” (AMFA), au donat astăzi sînge şi plasmă în garnizoanele Chişinău, Bălţi şi Cahul. Potrivit șefului Inspectoratului Militar, colonel Victor Pîrțînă, pentru desfăşurarea acţiunii respective au fost create patru echipe mobile speciale în Brigăzile de infanterie motorizată „Moldova”, „Ştefan cel Mare” şi „Dacia” şi la sediul AMFA. Totodată, militarii din Regimentul de Stat Major „General de brigadă Nicolae Petrică” au mers la Centrul Naţional de Transfuzie din Chişinău pentru a dona sînge şi plasmă.

 

Numărul cazurilor de COVID-19 înregistrate în R. Moldova a depășit cifra de 100 mii

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 3968 de teste, fiind confirmate 1570 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care șase de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 101 203 cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), din numărul total de cazuri, 96 sînt lucrători medicali: medici - 33, asistenți medicali - 48, personal auxiliar - 15. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 3501 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 252 în stare extrem de gravă (45 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată).

 

A fost relansat sistemul GPS pentru autobuzele care circulă în capitală

Administrația municipiului Chișinău a anunțat că a fost relansat sistemul GPS pentru autobuzele care circulă în capitală. Astfel, fiecare persoană poate accesa aplicația care arată în timp real locația autobuzelor, stațiile de așteptare a transportului public şi ora de sosire a mijlocului de transport în fiecare stație. Aplicația GPS va fi lansată, în cîteva săptămîni, și pentru troleibuzele din Chișinău.

 

Speakerul Zinaida Greceanîi a avut o întrevedere cu Ambasadorul Confederației Elvețiene

Președintele Parlamentului R. Moldova, Zinaida Greceanîi, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Confederației Elvețiene în țara noastră, cu sediul la Kiev, Claude Wild. Situația actuală în R. Moldova și aspectele colaborării dintre cele două țări au constituit subiectele principale abordate în cadrul discuțiilor.

 

ONU și OMS vor continua să sprijine eforturile R. Moldova în combaterea situației pandemice

Prim-ministrul Ion Chicu a avut o întrevedere cu Simon Springett, Coordonator Rezident ONU în țara noastră și Igor Pokanevych, șeful oficiului Organizației Mondiale a Sănătăţii în Moldova, pentru a face un schimb de opinii privind acțiunile recomandate cu scopul de a diminua evoluția numărului de cazuri de infecție cu COVID-19. La întrunire a fost prezentă și Viorica Dumbrăveanu, Ministrul sănătății. Igor Pokanevych a asigurat că R. Moldova urmează să primească un lot de tehnică și echipamente medicale din partea Uniunii Europene, inclusiv 40 de aparate de ventilare necesare în lupta cu COVID-19. De asemenea, discuțiile au vizat și achiziționarea vaccinului anti-Covid-19.

 

Au fost finalizate lucrările de construcție-montaj a apeductului magistral Prut-Fălești

Lucrările de construcție-montaj a apeductului magistral Prut-Fălești, în lungime de circa 18 kilometri, au fost finalizate. O comisie din reprezentanți ai Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Nord şi responsabili de construcția sistemului de apeduct au evaluat lucrările şi au constatat că acestea au fost efectuate conform normelor, după care au fost semnate actele de recepție finală. Valoarea lucrărilor executate în cadrul proiectului „Asigurarea orașului Fălești cu apă din rîul Prut2”, implementat de ADR Nord, se cifrează la 35,15 milioane de lei.

 

La Chişinău a demarat Forumul de afaceri Moldova-Japonia

Circa 60 de companii și instituții naționale de suport în afaceri din R. Moldova și Japonia s-au întrunit în format online la a doua ediție a Forumului de Afaceri „Business Bridges Japan-Moldova”, inițiat în perioada 25-27 noiembrie de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) și Organizația Japoneză pentru Comerț Exterior (JETRO). Prim-ministrul Ion Chicu a prezentat investitorilor avantajele dezvoltării afacerilor IT în R. Moldova. Ambasadorul nipon Yoshihiro Katayama, a apreciat importanța discuțiilor dintre antreprenorii ambelor țări, care poate amplifica ponderea schimburilor comerciale bilaterale.

 

Prima tranșă dintr-un Acord de împrumut de la UE a ajuns pe contul Ministerului Finanțelor

R. Moldova a recepționat prima tranșă în valoare de 51,62 milioane de euro din Acordul de împrumut dintre R. Moldova și Uniunea Europeană privind Asistența Macro-financiară (Omnibus), semnat de către părți la 21 iulie 2020. „Obiectivul acestui împrumut este de a diminua constrîngerile de finanțare externă ale țării, de a atenua balanța de plăți și necesitățile bugetului, precum și de a sprijini R. Moldova în situația financiară actuală”, indică surse din cadrul ministerului finanțelor.

 

În 2020 a scăzut numărul caselor date în exploatare

Pe parcursul lunilor ianuarie – septembrie 2020, numărul caselor date în exploatare a scăzut comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019. Biroul National de Statistică informează că, în ianuarie-septembrie 2020 au fost date în exploatare 5008 locuințe (apartamente și case de locuit individuale), cu 1585 de locuințe (sau cu 24,0%) mai puţin faţă de ianuarie-septembrie 2019. A scăzut și suprafața totală a locuințelor date în exploatare, în ianuarie-septembrie 2020 aceasta a constituit 397,0 mii m², cu 20,6% mai puțin față de perioada similară a anului 2019.

 

5 738 de persoane au revenit în țară, în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 12 666 traversări. Pe sensul de intrare în R. Moldova s-au înregistrat 5 738 traversări persoane, dintre care 3 566 treceri la frontiera moldo-română, 1 649 treceri la frontiera cu Ucraina și 523 treceri aeriene. În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 12 666 persoane și completate 5 534 fișe epidemiologice individuale. La trecerea frontierei de stat nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19.